Wilki Arazan

Okładka książki Wilki Arazan autora John Flanagan, 9788382661873
Okładka książki Wilki Arazan
John Flanagan Wydawnictwo: Jaguar Cykl: Zwiadowcy (tom 17) fantasy, science fiction
Zwiadowcy (tom 17)
Arazan’s Wolves
2022-12-06
2022-12-06
Małgorzata Kaczarowska

Kup Wilki Arazan w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wilki Arazan

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wilki Arazan

Książka wspaniała jak wszystkie inne które wyszły z pod pióra Johna Flanagana. Książka rozkręciła się już od pierwszych kartek. Gorąco polecam.

Ciekawa książka przygodowa.

Ciekawa książka przygodowa.

Od czego by tu zacząć...

Nie jestem fanem tomów stworzonych po tomie 10. Dwunasty nie był tragiczny, ale wszystkie tak naprawdę są co najwyżej mierne, przeciągają opowiedzianą już historię i niszczą reputację pierwowzoru. Jednak o ile "Klan Czerwonego Lisa" był mierny, a "Zaginiony Książę" do bólu nudny, to mimo wszystko nadal należały one do ukochanego przez czytelników świata Zwiadowców.

Potwór, jakim jest "Wilki Arazan", powinien zostać ekskomunikowany z serii, jak dziwny fanfic, który przewraca do góry nogami wszystkie założenia historii. Bo powiedzmy sobie szczerze, ten świat jest już uformowany - po 16 TOMACH można wprowadzać smaczki albo małe szczegóły, a nie coś tak fundamentalnego jak magia. Magia, która kompletnie tu nie pasuje - Zwiadowcy to ugruntowany świat ugruntowanych bohaterów. Można przełknąć kontrolę wargali przez Morgaratha czy dziwne uczucie, które Will czuł przy kurhanach, ale to, co dzieje się w tym tomie, woła o pomstę do nieba. Rozmaryn, pentagramy, demony (!). No i oczywiście, po tak gigantycznym odkryciu, największym chyba ze wszystkich osiągnięć Willa... nikogo to nie obchodzi i wszyscy wracają po prostu do domu.

No i teraz moja "ulubiona" część tego tomu, choć niestety musiałem przez nią oznaczyć recenzję jako spoiler. Uwaga uwaga, przedstawiam "Zagadkę Flanagana". Co jest skuteczniejsze i bardziej moralne?

Opcja 1: Zabić czarownicę próbującą przyzwać demona strzałą w plecy

Opcja 2: Pozwolić czarownicy przyzwać demona, zamkąć ją w pentagramie razem z nim, pozwolić demonowi rozszarpać ją na strzępy i/lub zabrać ją do innego wymiaru wiecznych męk i katuszy, po czym wypędzić demona ze świata żywych przez człowieka z zerowym doświadczeniem z inkantacjami, który ~3 dni wcześniej dowiedział się, że magia w ogóle istnieje.

Odpowiedź brzmi oczywiście: 1, ale wtedy książka byłaby za krótka.

Na dodatkowy minus, choć to już można znaleźć w każdym tomie po 12, kolejne nieścisłości wskazujące na to, że autor ma w poważaniu swoje własne uniwersum:
- Will nigdy nie odmówił przyjęcia misji? W tomie 12 prawie wyrzucono go za to z Korpusu
- Malcolm wymyślił Malkallama? Nie do końca, przejął istniejącą już legendę

Ulżyło mi, jak skończyłem czytać ten tom. Jedyna zaleta tej książki, to że można poćwiczyć szybkie czytanie, żeby jak najszybciej dobrnąć do końca. Zaczynam teraz ostatni tom. Ostatni jak na razie, choć patrząc na jakość "Wilków Arazan" mam nadzieję, że ostatni na dobre.

Od czego by tu zacząć...

1250 użytkowników ma tytuł Wilki Arazan na półkach głównych
249 użytkowników ma tytuł Wilki Arazan na półkach dodatkowych

John Flanagan
John Flanagan
John Flanagan Urodzony i wychowany w Sydney w Australii, John Flanagan od dzieciństwa marzył o tym, by zostać pisarzem. Nie było łatwo. Pracował w agencji reklamowej, ale dopiero satyryczny wiersz opisujący paskudnego kolegę zwrócił na niego uwagę przełożonych. Jeden z szefów agencji uznał, że warto zainwestować w młodego pracownika i tak Flanagan dołączył do grona copywriterów. Przez dwie dekady pisał spoty reklamowe i scenariusze, później zaś trafił do telewizji i został jednym ze współtwórców sukcesu sitcomu Hi Dad!, zasłynął jednak jako autor “Zwiadowców”, serii osadzonych w fantastycznym świecie powieści dla młodzieży. Flanagan zaczął pisać historię Willa dla swego syna, Michaela, jednak to, co miało być opowieściami na dobranoc, szybko przerodziło się w cykl powieści. Pisarz wraz z żoną mieszka na przedmieściach Manly. Ma troje dzieci i czworo wnuków.

Cytaty z książki Wilki Arazan

John Flanagan Wilki Arazan Zobacz więcej