Klan Czerwonego Lisa

- The Red Fox Clan
- 2018-06-20
- 2018-06-20
- Małgorzata Kaczarowska
Zamek Araluen potrafi się oprzeć każdemu szturmowi nieprzyjaciela - ale co się stanie, gdy wróg znajduje się już w środku? Maddie większość swojego czasu poświęca szkoleniu się na zwiadowcę - pod okiem legendarnego Willa Treaty'ego uczy się łucznictwa, rzucania nożem, sztuki podchodów oraz walki wręcz. Na jeden miesiąc w roku musi jednak wrócić do domu i stać się księżniczką Madelyn. Maddie, zmuszona zachować swoje powiązania ze zwiadowcami w tajemnicy, nudzi się w zamku, szczególnie kiedy dowódca zwiadowców, Gilan, oraz sir Horace wyjeżdżają, by zbadać sprawę niepokojów na północy kraju. Gdy jednak Maddie odkrywa wskazówki świadczące o tym, że Zamkowi Araluen może zagrażać niebezpieczny spisek, wie, że jej rodzina znajduje się w niebezpieczeństwie. Czy uda się pokrzyżować plany zdrajców, zanim dostaną się do Zamku Araluen? Kim jest mężczyzna w lisiej masce?
Kup Klan Czerwonego Lisa w ulubionej księgarni
Oceny książki Klan Czerwonego Lisa
3467 użytkowników ma tytuł Klan Czerwonego Lisa na półkach głównych- Przeczytane 2 174
- Chcę przeczytać 1 262
- 2018 51
- Zwiadowcy 26
- Fantastyka 25
- 2021 24

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klan Czerwonego Lisa
Książka wspaniałe się rozkręciła i nabrała tępa kolejne wspaniałe historię z nieznanym zakończeniem do samego końca.
Gorąco polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąco polecam!
Klan Czerwonego Lista to trzynasta cześć z serii ,,Zwiadowcy” autorstwa Johna Flanagana.
Maddie jest podczas kończenia trzeciego roku nauki jako zwiadowca. Wyrusza na miesiąc do domu do zamku Araluen. Podczas podróży wraz z swoją pokojówką i przyjaciółką zarazem Ingrid unieszkodliwia trzech oprychów i oddaje ich w ręce pobliskiego lorda Geralda Holldena z Tonbridge. Po przybyciu do zamku i oficjalnym powitaniu jej wraca do roli księżniczki Madelyn a powiązania z zwiadowcami musi ukrywać.
Gilian przed wyjazdem powierza Zderzaka pod opiekę farmerom Warwickowi i Louise, a Maddie może na nim jeździć kiedy zechce byle o tym nikt nie wiedział. Powierza jej misje patrolowania okolicznych terenów w szczególności stare opactwo. Przekazuje informacje o legendzie o starych, ukrytych przejściach w zamku z których korzystał kiedyś dziadek króla Dunkana i zachęca ją do poszukiwania ich. Horace i Gilian wraz z garnizonem liczącym 40 konnych i łuczników wyruszają na poszukiwania rebeliantów z klanu Czerwonego Lisa. Maddie poznaje kapitana straży pałacowej Dimona i obserwuje jego sparing z matką pod okiem mistrza miecza Maikeru z Nihon-Ja. Po rozmowie z Dunkanem, Maddie zaczyna poszukiwania ukrytych przejść, dziadek wysyła ja do biblioteki i zachęca do przejrzenia tamtejszych planów i szkiców pałacowych w celu szukania czegoś nietypowego. Podczas przeglądania zapisków zauważa, że jedna z piwnic, kiedyś służąca jako lochy jest mniejsza od pozostałych. Udaje sie tam i odnajduje mały napis ,,lewy” na jednej z cegieł i po wielu próbach udaje jej się otworzyć tajemne przejście i przez kilka następnych dni bada ukryte przejścia aby lepiej je poznać. Podczas jednego z patroli w starym opactwie znajduje wizerunek lisiego pyska wydrapany na ubitym klepisku, postanawia wracać tu przez pare nocy z rzędu aby odkryć kto tu przychodzi. Postanawia też przenieść Zderzaka bliżej tuneli przy zamku oraz prosi Warwicka który do tej pory się nim zajmował o serek owsa, wiadro i derkę dla swojego konia.
Któregoś dnia przypływa załoga Czapli z Halem Mikkelsonem na czele do Araluenu. Cassandra przedstawia ich swojej córce oraz przekazuje jej informacje dotyczące kultury Skandian i dokonaniach tej załogi. Następnego dnia wyruszają na łowy a Maddie powala z łuku rozjuszonego dzika dzięki czemu nikomu nic się nie stało. Po powrocie do zamku przybywa posłaniec do Hala z prośba o pomoc dla Lodowego Jerna, przy jego uszkodzonym statku „Wolfbiter,, znajdującego się kilka dni drogi stąd. Co powoduje że Hal z załogą wyruszają w tamta stronę. Podczas jednego z nocnych patroli w starym opactwie rozpoczyna się zebranie Czerwonych Lisów. Podczas obserwacji z ukrycia Maddie dowiaduje się, że ich przywódcą jest Dimon, kapitan straży i jej daleki krewny. To on odpowiada za wywabienie jej ojca i Giliana z zamku, oraz że utknęli oni w potrzasku w starym forcie na północnym brzegu rzeki Wezel, są otoczeni przez znacznie liczniejsze wojska Czerwonych Lisów. Diomon panuje atak na zamek z resztą członków zebrania w przebraniu strażników zamku oraz zamordowanie rodziny królewskiej i lojalnych jej ludzi, później będzie twierdził że nie ma z tym nic wspólnego aby zasiąść na tronie oraz na nowo wprowadzi prawo sukcesji w linii męskiej do tronu Araluenu. Niestety podczas końca spotkania i próby identyfikacji innych spiskowców zdradza swoją obecność zgromadzonym, co zmusza ją do ucieczki i pomimo że udaje jej się umknąć przed pogonią spiskowców to jednak nie dociera na czas z ostrzeżeniem do zamku. Dimon z towarzyszącymi mu buntownikami wdziera się podstępem do zamku. Po zmaganiach zatrzymania najeźdźcy a przynajmniej opóźnienia jego wtargnięcia w inne części zamku, Cassandra każe przenieść swego ojca na najwyższe piętra południowej wieży. Na czwartym pietrze wieży po przekroczeniu mostka, towarzyszący Cassandrze, Maikeru postanawia zostać i utrudnić wrogu przedostanie się dalej oraz umożliwić Cassandrze ucieczkę. Zapytany Dimon o powód zdrady wyznaje, że to jemu należy się tron Araluenu, jako jedynemu męskiemu potomkowi lini królewskiej. Jest tak pelen gniewu i frustracji, że nie docierają do niego żadne argumentu Cassandry o tym że Duncan zmienił prawo jeszcze przed jej narodzinami i wedle prawa to ona a później jej córka dziedziczy władze w królestwie. Cassandra z swoimi ludźmi dociera na siódme piętro i podnosi ruchome schody aby wrogowie nie mogli się do nich dostać. Dimon każe ludziom stworzyć prowizoryczny most z użyciem drzwi i użycia dymnych ale za pomocą mokrego materiału Cassandra i towarzyszący jej żołnierze odpierają atak wroga. Cassandra używając procy uniemożliwia przejście wrogim jednostką a jej towarzysze za pomocą halabard zapychają prowizoryczne przejście wroga. Wywiesza też swoją flagę do góry nogami na maszcie co ma znaczyć o alarmowej sytuacji dla Maddie.
Po przybyciu w okolice zamku Maddie dostrzega ostrzeżenie i po zachodzie słońca wyrusza do tuneli, przedziera się ukrytymi przejściami na dziewiąte piętro wieży południowej i tam spotyka się z matką. Mówi jej o odnalezieniu tajemnych przejść i podsłuchanych informacjach na zebraniu Czerwonych Lisów, w tym że Horace z Gilianem oraz towarzyszącym im garnizonem żyją i utknęli w forcie na północy. Omawiają dalsze plany działania w obecnej sytuacji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o dalszych losach córki księżniczki Cassandry i Horace, Maddie podczas nauki na zwiadowcę u sławnego Willa Treaty.
Okropnie nudna.
Okropnie nudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka przygodowa.
Ciekawa książka przygodowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrend spadkowy nadal trwa i jest coraz gorzej. Maddie jest strasznie irytująca i nie chodzi o to że jest księżniczką: jest nastolatką i jak każda książkowa nastolatka wkurza mnie coraz bardziej z każdą stroną. Oczywiście mamy tu odgrzewany kotlet z pierwszych tomów serii, ale Will nie był takim cierniem w du.. czytelnika. nie wiem czy długo zostanę z tą serią skoro jest tak źle.
Trend spadkowy nadal trwa i jest coraz gorzej. Maddie jest strasznie irytująca i nie chodzi o to że jest księżniczką: jest nastolatką i jak każda książkowa nastolatka wkurza mnie coraz bardziej z każdą stroną. Oczywiście mamy tu odgrzewany kotlet z pierwszych tomów serii, ale Will nie był takim cierniem w du.. czytelnika. nie wiem czy długo zostanę z tą serią skoro jest tak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem najsłabsza jak dotąd część tej serii.
Mamy tu też inne „smaczki”, jak najbardziej oczywisty twist świata, łamanie swoich własnych obietnic przez autora, Gilan z rozdwojeniem jaźni (nie wolno strzelać do nieuzbrojonych -> trzeba wykorzystywać każdą okazję -> nie wolno strzelać do uciekających) i cameo innej serii Flanagana, które zdaje się być tak mocno na siłę, że czułem się, jakby podczas czytania książki wyskoczyła mi reklama.
Moim zdaniem najsłabsza jak dotąd część tej serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększym grzechem 13 tomu Zwiadowców jest środek, bo o ile akt I daje jakieś nadzieje na interesującą fabułę, a akt III nawet zachęca do czytania kontynuacji, tak w akcie drugim po prostu nic się nie dzieje. Połowa mogła iść do kosza bez żadnych konsekwencji, a druga połowa była po prostu setupem do zakończenia.
Mamy...
Stara seria Zwiadowców była znacznie lepsza, a już na pewno miała lepsze okładki, tutaj duży minus dla wydawnictwa. Może to ja się po prostu zestarzałem, albo te książki po prostu nie mają w sobie już żadnego polotu i są jedynie dojeniem franczyzy przez Flanagana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzechodząc od razu do rzeczy - ta część mnie nieco rozczarowała.
Większość tego tomu opierał się na postaci Maddie. Nie zrozumcie mnie źle, bo lubię tę postać. Ma według mnie naprawdę duży potencjał. Lecz czy wymykanie się ciągle z zamku i patrolowanie okolicy samotnie w zastępstwie za Gilana jest ciekawe? Raczej nie. Nawet to całe szukanie tajnych przejść w jej domostwie nie wywoływało we mnie jakichś zachwycających emocji.
Według opisu miały być tu opisywane dalsze losy właśnie Maddie, aczkolwiek również i Willa. Natomiast zwiadowcy prawie tutaj nie było. Wyruszył z Haltem w jakąś podróż (jeśli dobrze pamiętam) i słuch po nich zaginął.
Jeśli chodzi o tytułowy "Klan Czerwonego Lisa" to też przez jakieś pół książki mało było z nim momentów. Oczywiście dostawaliśmy jakieś urywki z małej bitwy między niewielkim oddziałem Gilana oraz Horace'a a częścią ludzi właśnie z wspomnianego klanu. Jednak czy była to jakaś emocjonująca potyczka? Nie sądzę. Jedyne co było tutaj fajne to ukazanie fantastycznych umiejętności strzeleckich królewskich łuczników.
Akcja zaczęła się rozwijać dopiero jakoś po połowie książki. Tamte wydarzenia akurat przypadły mi do gustu. Mimo wszystko jakoś bardzo nie zaskoczyła mnie wiadomość o prawdziwej tożsamości przywódcy "Klanu Czerwonego Lisa". Od początku podejrzewałam, że z tym gościem jest coś nie tak. Pomijając oczywiście fakt, że był jedynym męskim krewnym rodziny królewskiej którego poznaliśmy do tej pory.
Podsumowując, nie była to jakaś wybitna część, ale mimo wszystko jestem ciekawa kolejnych tomów. Może chociaż one mnie znów zaskoczą? Jestem dosyć ciekawa jak 14 tom zakończy wątek rozpoczęty w tomie 13.
Przechodząc od razu do rzeczy - ta część mnie nieco rozczarowała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo samym tytule oraz okładce miałam nadzieję, że będzie tu coś.. ciekawego? Ekscytującego?
Świetnie
Świetnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topolecam
polecam