Zasadzka w Sorato

Okładka książki Zasadzka w Sorato autora John Flanagan,
Okładka książki Zasadzka w Sorato
John Flanagan Wydawnictwo: Jaguar Cykl: Zwiadowcy (tom 18) fantasy, science fiction
Zwiadowcy (tom 18)
Michał Zacharzewski

Kup Zasadzka w Sorato w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zasadzka w Sorato

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zasadzka w Sorato

"Zasadzka w Sorato" nie jest w żadnym stopniu książką wybitną, ale już bardziej jej do poziomu serii niż nieszczęsnym "Wilkom...". I tak, koszmarnie powiela schematy. I niestety w ten męczący i irytujący sposób.

Znowu stajemy przeciwko Temudżeinom. Znowu Will szkoli zwiadowców. Znowu mamy te same żarty, picie kawy co postój, te same opisy, które za pierwszym razem cieszyły, to teraz jedynie męczą. Fabuła jest liniowa i prościutka, postacie poboczne generyczne i nieciekawe, że aż momentami zastanawiałam się, co tu zajmuje tyle miejsca, bo stron mało nie jest. A jednocześnie w takim początkowym tomie serii mieściło się trzy razy tyle treści w treści, a o połowę mniejszej objętości.

Zwiadowcy już nie są tajemniczy, działają na widoku. Will nie przypomina dawnego siebie, a tak naprawdę jego i Maddie możnaby z książki wyciąć i zastąpić kimkolwiek. Postacie popełniają błędy i nie ponoszą z tego tytułu żadnych konsekwencji. Ich motywacje są dziurawe, ale przynajmniej autor nie niszczy całych podstaw swojego świata i nie idzie w nic absurdalnie dziwnego jak w poprzednim tomie.

I naprawdę nie chcę się już pastwić bardziej. Gdyby to był jakiś wcześniejszy tom serii, to nie odbiegałby aż tak. Ale kiedy już to wszystko widzieliśmy przez lata w różnych konfiguracjach, a na dodatek ta jest z nich najsłabsza, to no nie porywa. Mimo wszystko troszkę cieszę się, że kolejnych tomów nie będzie. Bo ostatnio im dalej, tym było tylko gorzej, bez pomysłu, sensu i celu serii. Ot po prostu coś wtórnego.

Zawiodłem się na tej książce, nie jestem pewny czy ja dobrze zrozumiałem. Odpocznę i może przeczytam jeszcze raz :)

Stary dobry zwiadowca. Choć styl troszkę zmieniony, bo początek nie był takim klasycznym wprowadzeniem lekko przeciągniętym z jakimś ,,morałem” przypominanym w środku i na końcu książki(nadepnięcie na dłoń). W porównaniu do ostatnich kilku części w tej jest więcej akcji i aktywnej taktyki z nutką zwiadowczej przebiegłości. Ogólnie wyjątkowo dobrze mi szło czytanie w porównaniu do kilku poprzednich części i zauważalnie większym zaangażowaniem chłonęłam tą przygodę. Mocno polecam

847 użytkowników ma tytuł Zasadzka w Sorato na półkach głównych
168 użytkowników ma tytuł Zasadzka w Sorato na półkach dodatkowych

John Flanagan
John Flanagan
John Flanagan Urodzony i wychowany w Sydney w Australii, John Flanagan od dzieciństwa marzył o tym, by zostać pisarzem. Nie było łatwo. Pracował w agencji reklamowej, ale dopiero satyryczny wiersz opisujący paskudnego kolegę zwrócił na niego uwagę przełożonych. Jeden z szefów agencji uznał, że warto zainwestować w młodego pracownika i tak Flanagan dołączył do grona copywriterów. Przez dwie dekady pisał spoty reklamowe i scenariusze, później zaś trafił do telewizji i został jednym ze współtwórców sukcesu sitcomu Hi Dad!, zasłynął jednak jako autor “Zwiadowców”, serii osadzonych w fantastycznym świecie powieści dla młodzieży. Flanagan zaczął pisać historię Willa dla swego syna, Michaela, jednak to, co miało być opowieściami na dobranoc, szybko przerodziło się w cykl powieści. Pisarz wraz z żoną mieszka na przedmieściach Manly. Ma troje dzieci i czworo wnuków.

Cytaty z książki Zasadzka w Sorato

Dodaj cytat z książki Zasadzka w Sorato