Powrót rosyjskiego lewiatana

Okładka książki Powrót rosyjskiego lewiatana autora Siergiej Miedwiediew, 9788380499836
Okładka książki Powrót rosyjskiego lewiatana
Siergiej Miedwiediew Wydawnictwo: Czarne Seria: Poza serią nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Poza serią
2020-03-11
2020-03-11
Hanna Pustuła-Lewicka

Kup Powrót rosyjskiego lewiatana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powrót rosyjskiego lewiatana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót rosyjskiego lewiatana

Powieść Siergieja Miedwiediewa to lektura obowiązkowa dla każdego, kto próbuje zrozumieć, dlaczego współczesna Rosja podąża drogą, która dla zachodniego obserwatora wydaje się samobójczym skokiem w przeszłość. Przyznając tej książce ocenę 7/10, doceniam przede wszystkim jej błyskotliwość analityczną i bezlitosną szczerość, choć momentami eseistyczny styl autora bywa tak gęsty od metafor, że wymaga od czytelnika ogromnego skupienia.

Tło i atmosfera: Rosja jako stan umysłu
Miedwiediew nie pisze klasycznej rozprawy politologicznej. Tworzy raczej portret psychologiczny całego narodu i państwa. Atmosfera tej książki jest duszna, naznaczona poczuciem nieuchronności i narastającego autorytaryzmu. Autor opisuje Rosję jako kraj, który świadomie wypowiedział wojnę nowoczesności. Czuć tu chłód kremlowskich korytarzy, ale i mróz syberyjskich przestrzeni, które Miedwiediew interpretuje nie jako geografię, lecz jako ideologię. Atmosfera książki oscyluje między groteską a horrorem – od absurdalnych zakazów importu zachodniej żywności po mroczną celebrację kultu śmierci i wojny.

Toposy: Lewiatan, przestrzeń i wojna
Głównym toposem książki jest tytułowy Lewiatan – Hobbesowska koncepcja państwa-potwora, które pożera jednostkę w zamian za iluzoryczne bezpieczeństwo. Miedwiediew dzieli swoją analizę na cztery części: wojnę o przestrzeń, wojnę o symbole, wojnę o ciało i wojnę o pamięć. Topos przestrzeni jest tu kluczowy; autor twierdzi, że Rosja nie posiada terytorium, ona nim „włada”, traktując ziemię jako zasób do ekspansji, a nie miejsce do życia. Pojawia się również topos „oblężonej twierdzy”, w której rosyjskie społeczeństwo jest tresowane do nienawiści wobec wszystkiego, co obce. To wizja państwa, które karmi się resentymentem i mitem o własnej wyjątkowości.

Realia: Anatomia putinizmu
Miedwiediew z chirurgiczną precyzją oddaje realia życia w systemie, który autor nazywa „suwerenną biurokracją”. Opisuje mechanizmy korupcji, propagandę sukcesu i postępującą militaryzację życia codziennego. Realizm tej książki uderza najbardziej w opisach tzw. „arkuizmu” – dążenia do archaizacji społeczeństwa. Autor pokazuje, jak zaawansowane technologie są wykorzystywane do szerzenia średniowiecznych wręcz idei. To obraz kraju, w którym prawda stała się kategorią płynną, a jedyną twardą walutą jest lojalność wobec cara.

Postacie kobiece: Ciało jako pole bitwy
Choć książka koncentruje się na mechanizmach władzy, warto zwrócić uwagę na to, jak Miedwiediew traktuje postacie kobiece i szerzej – rolę kobiet w rosyjskim Lewiatanie. Autor analizuje „wojnę o ciało”, pokazując, jak państwo próbuje przejąć kontrolę nad rozrodczością i moralnością. Kobieta w tej narracji często staje się symbolem tradycyjnych wartości, którymi Kreml wyciera sobie usta, by walczyć z „rozpasaniem Zachodu”. Jednocześnie Miedwiediew wspomina o oporze – o matkach poległych żołnierzy czy aktywistkach, które jako jedne z nielicznych mają odwagę rzucić wyzwanie potworowi. To tragiczny obraz kobiet uwięzionych między rolą „strażniczek domowego ogniska” a ofiarami systemu wysyłającego ich synów na śmierć.

Podsumowując, Powrót rosyjskiego lewiatana to diagnoza bolesna i przenikliwa. Miedwiediew pokazuje, że potwór nie wrócił z zewnątrz – on zawsze drzemie w fundamentach rosyjskiej państwowości, czekając na odpowiedni moment, by znów pożreć wolność.

Po prostu świetne (choć przerażające).

Po prostu świetne (choć przerażające).

Dzięki tej książce dowiedziałam się m.in., że przeciwnicy "praw" kobiet to prokreacyjni faszyści. Poza tym Rosję moze wydźwignać z marazmu stosowanie antykoncepcji i realizowanie założeń ruchów feministucznych. Tak. To jest jedyny klucz do ucywilizowana tej dziczy.

440 użytkowników ma tytuł Powrót rosyjskiego lewiatana na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Powrót rosyjskiego lewiatana na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powrót rosyjskiego lewiatana

Cytaty z książki Powrót rosyjskiego lewiatana

Siergiej Miedwiediew Powrót rosyjskiego lewiatana Zobacz więcej
Siergiej Miedwiediew Powrót rosyjskiego lewiatana Zobacz więcej