Łowca nastolatek

Tagi:
Trójmiasto dyskoteki kluby nastolatki seks Zatoka Sztuki Krystek

Patronaty LC

Okładka książki Seksualne życie Polaków Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Seksualne życi... Magda Mieśnik, Piot...
Okładka książki Molestowane. Historie bezbronnych Katarzyna Borowska, Anna Matusiak-Rześniowiecka
Molestowane. H... Katarzyna Borowska,...
Okładka książki Prostytutki. Tajemnice płatnej miłości Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Prostytutki. T... Magda Mieśnik, Piot...

Oficjalne recenzje i

„Krystek”. Król imprezowego Trójmiasta

658 83 516

"Łowca nastolatek" to kontrowersyjny reportaż autorstwa Mikołaja Podolskiego, który wnikliwie analizuje mroczną sprawę Krystiana W. ps. "Krystek", osoby podejrzewanej o polowanie na trójmiejskie nastolatki. Historię znałam wcześniej z reportażu telewizyjnego Sylwestra Latkowskiego, zatem szoku przy czytaniu już nie było, chociaż niewątpliwie dla osób, które tej sprawy nie znają, może on szokować, a wręcz bulwersować. Reportaż ukazuje tragiczne zdarzenie - samobójstwo 14-letniej dziewczyny, która przed śmiercią spotkała się z 37-letnim mężczyzną, wspomnianym Krystkiem. Jej samobójcza śmierć staje się początkiem do dziennikarskiego śledztwa, które podąża w kierunku afery seksualnej, która łączy wiele zagadkowych wątków, takich jak dziecięca prostytucja, zaginięcie Iwony Wieczorek, mafie lekowe, Amber Gold oraz skandal z udziałem uwielbianego piłkarza.
Mikołaj Podolski wnikliwie przestawia tło całej sprawy, odkrywając czytelnikowi kulisy ekskluzywnych sopockich lokali, w tym owianej już złą sławą Zatoki Sztuki, w której celebryci wszelkiej maści z lubością się lansowali, a która była przykrywką wielu interesów z pogranicza prawa lub wręcz znajdujących się poza prawem. To tu, ale i w innych lokalach, o których mowa w książce na bramkach stali byli policjanci, a bardzo młode dziewczyny rozbierały się, by zauroczyć wpływowych gości. Autor nie unika szokujących i kontrowersyjnych opisów, takich jak podawanie sushi z ciał niektórych modelek, co tylko potęguje oburzenie czytelnika.
Przedstawiona narracja skupia się na staraniach matki zmarłej dziewczyny oraz grupy dziennikarzy, którzy prowadzą dochodzenie w tej sprawie. Dążą oni do odkrycia prawdy na temat osoby, z którą dziewczyna spotkała się przed śmiercią. Śledztwo prowadzi ich do szefa "dyskotekowego królestwa", czyli właśnie Krystiana W. Wraz z rozwijającą się historią odkrywają kolejne makabryczne elementy tej przerażającej afery, której ślady prowadzą w najciemniejsze zakamarki Trójmiasta.
"Łowca nastolatek" to książka, która porusza trudne i szokujące tematy, odsłaniając oblicze, które wiele osób wolałoby nie widzieć. Podolski nie unika kontrowersji, ale w jego reportażu nie ma miejsca na nadmierne sensacyjne manipulacje. Jego podejście do tematu jest poważne i odpowiedzialne, podkreślając tym samym wagę tych zdarzeń i konieczność ich zgłębiania.
Podolski odnosi się również do innych głośnych i nierozwiązanych spraw, jak zaginięcie Iwony Wieczorek, mafii lekowej czy skandalu związanego z uwielbianym piłkarzem. To dodatkowo komplikuje układankę i wprowadza czytelnika w świat ciemnych interesów i manipulacji.
Należy jednak pamiętać, że "Łowca nastolatek" jest raportem dziennikarskim, a nie sądowym wyrokiem. Niektóre informacje i dowody przedstawione w książce mogą być kontrowersyjne lub niepełne, co może wpłynąć na subiektywne odczucia czytelnika.
Reportaż "Łowca nastolatek" to głęboko wnikliwe i przerażające spojrzenie na sprawę Krystiana W. ps. "Krystek" oraz związane z nią zagadki seksafery w Trójmieście. Mikołaj Podolski stawia czytelnika w obliczu mrocznej rzeczywistości, której istnienie wielu osób może być trudne do zaakceptowania. To książka, która z pewnością wywoła wiele dyskusji i kontrowersji, ale jednocześnie przyczyni się do zwrócenia uwagi na ważne społeczne problemy, takie jak wykorzystywanie i handel ludźmi, które wymagają naszej refleksji i działań na rzecz ich zwalczania.

więcej Pokaż mimo to

Przerażająca książka. Cieszę się, że są na tym świecie ludzie, którym po prostu zależy na całkowitym wyjaśnieniu tak poważnych spraw. Autor książki postawił całe swoje życie na szali by walczyć z mafią, przekupioną policją oraz sądami.
Setki zniszczonych żyć, depresje, samobójstwa, gdzie były organy Państwa by zareagować wcześniej?

Dobra wciągająca książka. Rzuca ciekawe światło na całą sprawę i układ Sopocki.

Dobra wciągająca książka. Rzuca ciekawe światło na całą sprawę i układ Sopocki.

Pamiętam, że jako nastolatka notorycznie dostawałam ochrzan za nieposprzątany pokój, niewyrzucone śmieci lub niepozmywane naczynia.🤡 Po tej książce mam jedno jedyne pytanie: SERIO?! Gdyby ta książka powstała wcześniej, to miałabym niezbity dowód na to, że wcale nie jestem taką wyrodną córką. Oczywiście że imprezki się zdarzały, ale jakoś nigdy mnie nie korciło żeby kręcić się wokół dziwnych typów lub posiadaczy szybkich samochodów. Wracałam nie raz sama po ciemku o różnych porach, teraz w środku jestem wdzięczna losowi, że zawsze docierałam do domu.

Zaczęłam żartem, ale tak naprawdę to jedna z cięższych historii z jakimi przyszło mi się zmierzyć. Jestem pełna współczucia, lęku, niedowierzania i przerażenia. Nieliczny reportaż po który sięgnęłam z ciekawości i ani przez chwilę nie czułam się znudzona. Pan Mikołaj odwalił (jak to mawia młodzież) kawał dobrej roboty. Widać, że sumiennie i oddanie zaangażował się w tę historię, co nie było łatwe. Jego rola ma ogromne znaczenie dla wydarzeń. Wyszło jednak na to, że nie było to wystarczające. Rodziny ofiar wciąż nie wierzą w inny obrót spraw. Wieczna walka z niesprawiedliwością i nieudolnym sądami trwa, a najwyższą cenę płacą młode dziewczyny - życiem. Absurd goni absurd, a światem rządzą znajomości. Mijają się tutaj niewygodna prawda z bezkarnością.

Powiem Wam, że przez jakiś czas niekoniecznie mam ochotę wybierać się do Trójmiasta, a spacer po Monciaku już nigdy nie przebiegnie w miłej i spokojnej atmosferze. Po tę książkę powinny sięgnąć wszystkie dziewczyny i to niezależnie od wieku. Ku przestrodze.

więcej Pokaż mimo to

"Krystek" na swoim telefonie miał kilkadziesiąt nagrań gdzie uprawia sex z dziewczynkami w wieku 13lat i więcej. Policja ma zeznania kilkudziesięciu dziewczyn, ale oskarżony, zostal skazany za tylko jednen z gwałtów. Dodam że jedna z dziewczyn (Romka) popełniła samobójstwo, Krystek siedział w tym samym więzieniu co jej ojciec...

Powtórzę opinie innych, jest to bardzo dobry i rzetelny reportaż. Widać, że autor włożył dużo poświęcenia aby dotrzeć do swoich źródeł i chciał doprowadzić sprawę do końca. Nurtuje mnie myśl, iż bez walki i publikacji Pana Mikołaja ten obrzydliwy proceder trwałby do teraz. Potrzeba więcej takich publikacji.

Na półkach: , , , ,

Szostak w swoim reportażu przybliża sprawę Krystiana - Łowcy Nastolatek, bardzo interesująca książka, wiele nieznanych faktów oraz próba pokazania jak wyglądał trójmiejski świat przestępczy.

Pierwszy raz przeczytałem książkę z gatunku, który określa się mianem śledztwa dziennikarskiego i było to bardzo ciekawe doświadczenie.
Temat szalenie interesujący, bo porusza bardzo wrażliwe zagadnienie wykorzystywania seksualnego nieletnich, czy nawet pedofilii.
Punktem wyjścia tego śledztwa było samobójstwo piętnastoletniej Anaid i późniejsza walka matki o poznanie prawdy co pchnęło jej córkę do tak dramatycznego czynu. W wyniku tego śledztwa na jaw wyszło wiele brudnych spraw z trójmiejskiego półświatka, a najważniejszą z nich była sprawa Krystka, który był powiązany z modnymi klubami i dyskotekami w Sopocie i okolicach.
To właśnie z nim miała się spotkać Anaid dzień przed samobójstwem i to spotkanie miało mocno wpłynąć na tragiczny los dziewczyny.
Autor wraz z matką Anaid dotarli do bardzo wielu dziewcząt, dla których śmierć nastolatki była powodem do tego aby wreszcie pozbyć się strachu, a niejednokrotnie wstydu, i opowiedzieć o tym, co je spotkało z ręki bandyty, który wykorzystywał ufność i naiwność młodych kobiet, a jak się też później okazało w niektórych przypadkach dzieci.
Pod pretekstem możliwości załatwienia atrakcyjnej pracy w takich lokalach ja Dream Club czy Zatoka Sztuki zwabiał dziewczyny, wywoził w ustronne miejsca i wykorzystywał seksualnie. Nagrywał wszystko na swój telefon i szantażował tymi filmami swoje ofiary.
Według autora, działania policji i prokuratury w tych sprawach były bardzo znikome, a zgłoszenia często były ignorowane i umarzane. Bardzo to zatrważające, zwłaszcza, że ofiarami były bezbronne nastolatki.
Dzięki wytrwałości matki Anaid i autora książki, sprawa nabrała tempa i dziś Krystek czeka na wyrok w więzieniu.
Nie oceniam tej książki, bo nie o walory literackie tu idzie, a o prawdę. Często takie amatorskie śledztwa potrafią bardziej sprawie zaszkodzić niż pomóc, ale w tym przypadku raczej tak nie jest. Polecam.

więcej Pokaż mimo to

Po książkę sięgnęłam w związku z wznowioną pracą policyjnych śledczych nad Zatoką Sztuki. Wcześniej nie słyszałam o tej sprawie. Sam reportaż bardzo dobry, rzetelny, wyczerpująco przedstawiający historię sopockiej seksafery.

Przerażająca opowieść zwłaszcza, że prawdziwa. Bardzo ciekawe dziennikarstwo i historia, która miała miejsce w niezbyt odległej przeszłości. Warto przeczytać.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać