Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb

Okładka książki Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb autora Marianna Fijewska, 9788328085183
Okładka książki Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb
Marianna Fijewska Wydawnictwo: W.A.B. reportaż
reportaż
2021-03-01
2021-03-01

Kup Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb w ulubionej księgarnii

Oceny książki Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb

OPINIE i DYSKUSJE o książce Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb

Wart przeczytania reportaż, poruszający wiele kwestii związanych z służbą kobiet w policji. Choć ta siódemka trochę naciągana.

Zabrakło mi tu trochę obiektywności i kontaktu "z drugą stroną mocy". Rozumiem i szanuję przekaz książki - wyliczyć wyzwania i trudności, jakim stawiają czoła kobiety w policji, dać im głos. Ale nie chodzi chyba też o wystawianie laurki? Czy nie można było porozmawiać również ze stroną męską? Zapytać policjantów skąd ich sceptycyzm do służby kobiet w terenie? Może nie zawsze to seksizm, ale po prostu czysta niechęć do wyjazdu na interwencję z kobietą ważącą 50kg? Niechęć do zmiany klimatu rodem z męskiej szatni?
Albo pisząc mocny rozdział o ustawie dezubekizacyjnej - podejść do tematu z troszkę większą subtelnością? Bo skoro ja mogę przyjąć, że wiele osób pracujących swego czasu w milicji nie było sługami systemu i zostało autentycznie pokrzywdzonych ustawą dezubekizacyjną, to czy autorka nie może z kolei napomknąć, że część policjantek niekoniecznie była bohaterskimi aniołami prowadzonymi poczuciem misji albo "tylko sekretarkami"?

Wiem, że trudno pozostać zdystansowanym po odbyciu tylu rozmów i poznaniu tylu ludzkich historii. Niemniej w tych najlepszych reportażach furtka do interpretacji pozostawiona czytelnikom jest zawsze troszkę szersza.

Aha, no i nie ma takiej miejscowości pod Poznaniem jak SwarzĄdz. Tak przynajmniej było w audiobooku...

Kolejny świetny reportaż. Trochę wiem o świecie policji więc wiem że tak to wygląda. Podobał mi się powrót do PRL-u i również opowiedzenie jak to było.
Godny polecenia !

Godny polecenia !

Słowo, mamy tutaj do czynienia z lekturą naprawdę szokującą. Wręcz trudno uzmysłowić sobie determinacją oraz siłę tych osób – bądź co bądź reprezentujących tzw. słabą płeć – opowiadających o codziennym mierzeniu się nie tylko z uzbrojonymi w tasaki psychopatami oraz widokiem zmasakrowanych zwłok, lecz również wrogością, która atakuje zewsząd; zarówno ze strony przestępców, jak i Polaków, którzy, choć żyją w zgodzie z literą prawa, to jednak na mundur policyjny reagują otwartą niechęcią. Przecież kojarzy im się wyłącznie z negatywnymi emocjami oraz złymi wieściami; takimi jak te, które dotyczą nagłej śmierci bliskiej osoby.

1031 użytkowników ma tytuł Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb na półkach głównych
262 użytkowników ma tytuł Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb na półkach dodatkowych

Marianna Fijewska
Marianna Fijewska
Marianna Fijewska jest absolwentką dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Pisze dla Wirtualnej Polski, prowadzi swój własny program społeczny "#11 Pytań", w którym porusza trudne tematy jak choroba przestępczość czy śmierć. Ma na swoim koncie już pierwszą książkę "Tajemnice pielęgniarek. Prawda i uprzedzenia", która stanowi spis i analizę 58 wywiadów, jakie przeprowadziła z pielęgniarkami opowiadającymi o swojej pracy.

Cytaty z książki Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb