Kwietniowa czarownica

Aprilhäxan
2008-04-01
2008-04-01
Halina Thylwe

Kup Kwietniowa czarownica w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kwietniowa czarownica

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwietniowa czarownica

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

To wstrząsająca, a jednocześnie pięknie napisana opowieść o trudnym życiu, tęsknocie i poszukiwaniu miłości. Autorka z niezwykłą wrażliwością i odwagą dotyka bolesnych tematów, łącząc realizm z nutą magii. Jej styl zachwyca – jest pełen emocji, głębi i nieoczywistego piękna. „Kwietniowa czarownica” to magiczna, momentami bardzo dosadna historia, która na długo pozostaje w pamięci.

Muszę przyznać, że się nieco rozczarowałam.
To niewątpliwie jest bardzo dobra książka. Jeśli chodzi o warsztat pisarski, Majgull Axelsson to zdecydowanie najwyższa półka światowa. Podoba mi się to, jak wiele rzeczy pozostaje niedopowiedzianych, jak duże pole autorka zostawia do domysłów. Historia jest opisana z dużą psychologiczną wnikliwością, bardzo boli jej niesprawiedliwość i swego rodzaju okrucieństwo, i żal mi tych wszystkich ludzi. Ale... Mam wrażenie (i podobne miałam przy "Lód i woda, woda i lód", który jednak podobał mi się nieco bardziej),że to wszystko przechodzi gdzieś obok mnie, nie dotyka mnie tak jak powinno czy tak jakbym się spodziewała po recenzjach i komentarzach (może wywindowałam swoje oczekiwania zbyt wysoko?).
Do Axelsson pewnie jeszcze kiedyś wrócę, to mimo wszystko bardzo wartościowa literatura.

Muszę przyznać, że się nieco rozczarowałam.

3323 użytkowników ma tytuł Kwietniowa czarownica na półkach głównych
562 użytkowników ma tytuł Kwietniowa czarownica na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kwietniowa czarownica

Cytaty z książki Kwietniowa czarownica