Kwietniowa czarownica

- Aprilhäxan
- 2008-04-01
- 2008-04-01
- Halina Thylwe
Według skandynawskich wierzeń ludowych "wiosenne" czarownice potrafią wcielać się w inne istoty i działać za ich pośrednictwem. Taką moc ma dotknięta porażeniem mózgowym Desirée. Matka nie mogła jej wychowywać, choć wzięła pod opiekę trzy inne dziewczęta. Skazana na szpitalny żywot bohaterka stopniowo uczy się porozumiewać z otoczeniem i wykorzystywać swoją nieprzeciętną inteligencję. Pod koniec życia nawiązuje osobliwy kontakt z przybranymi siostrami, by zrozumieć swój los i zarazem wpłynąć na ich życie. Niezwykłe zdolności Desirée oraz skomplikowane historie jej matki i sióstr są tematem tej obszernej, wielowątkowej, ale przez cały czas trzymającej w napięciu, pasjonującej opowieści.
Kup Kwietniowa czarownica w ulubionej księgarni
Oceny książki Kwietniowa czarownica
3323 użytkowników ma tytuł Kwietniowa czarownica na półkach głównych- Przeczytane 1 898
- Chcę przeczytać 1 387
- Skandynawia 19
- Literatura skandynawska 18
- Literatura szwedzka 17
- 2013 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwietniowa czarownica
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo wstrząsająca, a jednocześnie pięknie napisana opowieść o trudnym życiu, tęsknocie i poszukiwaniu miłości. Autorka z niezwykłą wrażliwością i odwagą dotyka bolesnych tematów, łącząc realizm z nutą magii. Jej styl zachwyca – jest pełen emocji, głębi i nieoczywistego piękna. „Kwietniowa czarownica” to magiczna, momentami bardzo dosadna historia, która na długo pozostaje w pamięci.
To wstrząsająca, a jednocześnie pięknie napisana opowieść o trudnym życiu, tęsknocie i poszukiwaniu miłości. Autorka z niezwykłą wrażliwością i odwagą dotyka bolesnych tematów, łącząc realizm z nutą magii. Jej styl zachwyca – jest pełen emocji, głębi i nieoczywistego piękna. „Kwietniowa czarownica” to magiczna, momentami bardzo dosadna historia, która na długo pozostaje w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że się nieco rozczarowałam.
To niewątpliwie jest bardzo dobra książka. Jeśli chodzi o warsztat pisarski, Majgull Axelsson to zdecydowanie najwyższa półka światowa. Podoba mi się to, jak wiele rzeczy pozostaje niedopowiedzianych, jak duże pole autorka zostawia do domysłów. Historia jest opisana z dużą psychologiczną wnikliwością, bardzo boli jej niesprawiedliwość i swego rodzaju okrucieństwo, i żal mi tych wszystkich ludzi. Ale... Mam wrażenie (i podobne miałam przy "Lód i woda, woda i lód", który jednak podobał mi się nieco bardziej),że to wszystko przechodzi gdzieś obok mnie, nie dotyka mnie tak jak powinno czy tak jakbym się spodziewała po recenzjach i komentarzach (może wywindowałam swoje oczekiwania zbyt wysoko?).
Do Axelsson pewnie jeszcze kiedyś wrócę, to mimo wszystko bardzo wartościowa literatura.
Muszę przyznać, że się nieco rozczarowałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo niewątpliwie jest bardzo dobra książka. Jeśli chodzi o warsztat pisarski, Majgull Axelsson to zdecydowanie najwyższa półka światowa. Podoba mi się to, jak wiele rzeczy pozostaje niedopowiedzianych, jak duże pole autorka zostawia do domysłów. Historia jest opisana z dużą psychologiczną wnikliwością, bardzo boli jej...
Z sentymentu dla autorki przeczytałam całość. Męczyłam się jednak, szczególnie na początku. Inne pozycje autorki zdecydowanie bardziej mi się podobały, miały w sobie "to coś". Tu jakoś ta historia mi się rozjeżdżała, sporo wątków pozostało bez wyjaśnienia (albo ja tego nie złapałam). Szkoda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o więzi, która połączyła trzy kobiety: lekarkę, fizyczkę i alkoholiczkę.
Zaskakująca książka . Czytajcie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy dziewczynki " niesiostry" wychowywane w rodzinie zastępczej. Dobrej rodzinie, dającej poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji. I ta czwarta " kwietniowa czarownica", o której nic nie wiedzą, która jest dla nich tajemnicą.
Zaskakująca książka . Czytajcie.
Tegoroczne odkrycie. W księgarniach z tego co się orientuję można kupić tylko ebooki oraz audiobooki autorki. Szkoda.
Kilka książek udało mi się kupić z "drugiej ręki".
Największym plusem jest język powieści, budowanie narracji. Fabuła, wykreowani bohaterowie, nie pozwalają się oderwać od lektury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka książek udało mi się kupić z "drugiej ręki".
Los pięciu kobiet - matki, która nie jest matką i córek, które nie są córkami - opowiedziana z czułością, smutna, poruszająca i refleksyjna. Proza Axelsoon jak zwykle wspaniała!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po raz pierwszy po książkę Axelsson byłam zachwycona i wiedziałam, że prędzej czy później sięgnę po jej inne książki.
Styl pisania autorki nie zawodzi, miesza się piękno i tajemniczość słowa z dosadnością, przedstawiając historię czterech kobiet. Każda charakterystyczna, inna, których los został ze sobą splątany niczym kołtun. Bohaterki mogą to ignorować, ale zawsze już będą połączone.
Świetnie pokazuje relacje bohaterek, próbę poradzenia sobie z problemami na różne sposoby, postrzeganie tego samego przez cztery osoby. Choć one mogą nie rozumieć swoich, jak i cudzych wyborów i postępowań to my jako czytelnicy mamy na to całościowe spojrzenie.
Książka dobra, choć myślę, że 'Pępowina' podobała mi się dużo bardziej. Zdecydowanie nie jest to moje ostatnie spotkanie z tą autorką.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl pisania autorki nie zawodzi, miesza się piękno i tajemniczość słowa z dosadnością, przedstawiając historię czterech kobiet. Każda charakterystyczna, inna, których los został ze sobą splątany niczym kołtun. Bohaterki mogą to ignorować, ale...
Finalnie oceniam niżej niż Dom Augusty tej autorki. Podoba mi się sam styl pisania, mieszanie się liryzmu z dosadnością i w warstwie językowej i fabularnej, ale momentami było dla mnie "za mocno, za dużo i za bardzo"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże to nie był dla mnie dobry czas na tę pozycję albo przeczytałam ją za szybko i stąd to przeładowanie
Magiczna opowieść o ograniczeniach i ich pokonywaniu
Magiczna opowieść o ograniczeniach i ich pokonywaniu