Najważniejsze modele mentalne. Tom 2: Fizyka, chemia, biologia

- popularnonaukowa
- Najważniejsze modele mentalne (tom 2)
- The Great Mental Models, Volume 2. Physics, Chemistry, and Biology
- 2026-03-24
- 2026-03-24
- Stanisław Wójtowicz
Wybitni myśliciele, tacy jak Warren Buffett i Charlie Munger, wielokrotnie przypisywali swoje sukcesy posiadaniu rozbudowanej sieci modeli mentalnych – prostych reprezentacji tego, jak działa świat. Przyswojenie nawet niewielkiej liczby takich modeli pozwala szybko identyfikować istotne informacje, wzorce i czynniki, aby móc lepiej odnaleźć się w dowolnej sytuacji: od interpretowania doniesień prasowych po planowanie kolejnych kroków w twojej karierze.
W serii „Najważniejsze modele mentalne” Shane Parrish zebrał prawdziwą „drużynę gwiazd” ze świata modeli: dźwignia, energia aktywacji, katalizatory, hipoteza Czerwonej Królowej i inne. Ich opanowanie pomoże ci skuteczniej przewidywać, co się wydarzy, podejmować lepsze decyzje i zwiększyć twoją produktywność. W drugim tomie autor przedstawia najbardziej przydatne koncepcje z dziedziny fizyki, chemii i biologii.
Zestaw modeli mentalnych to jeden z najpotężniejszych atutów, w jakie możesz się wyposażyć, aby lepiej rozumować, przewodzić lub tworzyć. „Najważniejsze modele mentalne” to przystępny przewodnik, którego potrzebujesz do stworzenia takiego zestawu.
Kup Najważniejsze modele mentalne. Tom 2: Fizyka, chemia, biologia w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Najważniejsze modele mentalne. Tom 2: Fizyka, chemia, biologia
9 użytkowników ma tytuł Najważniejsze modele mentalne. Tom 2: Fizyka, chemia, biologia na półkach głównych- Chcę przeczytać 6
Tagi i tematy do książki Najważniejsze modele mentalne. Tom 2: Fizyka, chemia, biologia
Cytaty z książki Najważniejsze modele mentalne. Tom 2: Fizyka, chemia, biologia
Dodaj cytat z książki Najważniejsze modele mentalne. Tom 2: Fizyka, chemia, biologia
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najważniejsze modele mentalne. Tom 2: Fizyka, chemia, biologia
To książka nie do czytania, tylko do działania – metody wskazane przez autora to pomic w podejmowaniu decyzji mniej i bardziej poważnych. Jak dla mnie mogłaby się składać z samych Wniosków, ale te nie byłyby zrozumiałe bez poznania całości.
Podczas czytania nie od razu można wszystko zapamiętać. Sam autor zachęca, by zacząć od jednej metody i sprawdzać, czy działa i kiedy.
Podczas lektury amerykańskich poradników często można zżymać się na pewne uproszczenia, związane choćby z interpretacją historii Europy. Autor jednak wyciąga z niej czasem naprawdę smakowite kąski jak np. losy Eleonory Akwitańskiej.
Książkę czytałam w ramach współpracy z Wydawnictwem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas czytania nie od razu można wszystko zapamiętać. Sam autor zachęca, by zacząć od jednej metody i sprawdzać, czy działa i...