Siedem śmierci Evelyn Hardcastle

- The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle
- 2019-05-15
- 2019-05-15
- Łukasz Praski
O jedenastej wieczorem Evelyn Hardcastle zostanie zamordowana.
Masz osiem dni i osiem wcieleń.
Pozwolimy ci odejść pod warunkiem, że odkryjesz, kto jest zabójcą.
Zrozumiano? W takim razie zaczynamy…
Evelyn Hardcastle będzie umierać każdego dnia, aż do momentu, gdy ktoś odkryje, kim jest jej zabójca. Wśród gości zaproszonych do Blackheath jest kilku ludzi, którzy próbują to zrobić. Nie mają równych szans ani równych możliwości. Stale przeżywają ten sam dzień, usiłując rozwiązać zagadkę, lecz każdy wieczór nieubłaganie przeszywa dźwięk wystrzału z rewolweru…
Jeśli Aiden Bishop nie zwycięży w wyścigu o odkrycie tożsamości mordercy, nigdy nie opuści posiadłości. Ma osiem szans: każdego ranka przez osiem dni obudzi się w ciele innego gościa... Jeśli nie uda mu się znaleźć zabójcy, cały cykl zacznie się od początku. I znów będzie musiał odkrywać, kim są jego przeciwnicy i który z nich pod eleganckim ubraniem skrywa śmiertelnie ostry nóż…
Agatha Christie, która triumfalnie wkroczyła w XXI wiek.
Zachwycająca łamigłówka! To najbardziej nieprzewidywalna zagadka kryminalna roku!
Kup Siedem śmierci Evelyn Hardcastle w ulubionej księgarni
Oceny książki Siedem śmierci Evelyn Hardcastle
12299 użytkowników ma tytuł Siedem śmierci Evelyn Hardcastle na półkach głównych- Przeczytane 6 735
- Chcę przeczytać 5 359
- Posiadam 1 590
- 2019 317
- 2021 168
- 2020 127
- Kryminał 117
- 2020 99

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siedem śmierci Evelyn Hardcastle
Znakomity kryminał ale czy to tylko kryminał? Dla mnie to fajny mix gatunkowy - zabawa z zapętlaniem czasu + socjologiczny eksperyment na miarę serialu "Czarne lustro". Świetna, dosyć skomplikowana narracja, wielu protagonistów oraz zagadka z potrójnym dnem. Naprawdę warto bo to nietuzinkowa powieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy pomysł na fabułę, gdzie główny bohater codziennie wciela się w kogoś innego i musi rozwiązać zagadkę morderstwa. Książka była napisana bardzo dobrym językiem przez co szybko się ją czytało. Jednak ostateczny plot twist był dla mnie dosyć średni, a szkoda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek niezły, potem czym dalej w las tym gorzej.
I to nie przez samą fabułę, ale pomysły rodem SF.
Generalnie miałem wrażenie, że oglądam grę, w której sam nie uczestniczę i finalnie straciłem całkowicie zainteresowanie w odkryciu "kto zabił"
Choć trzeba przyznać, że główna historia jest dobrze przemyślana i wszystko się "klei".
Duuży plus za język. Świetnie się książkę czyta, a niektóre zdania, czy opisy to mistrzostwo świata!
Początek niezły, potem czym dalej w las tym gorzej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to nie przez samą fabułę, ale pomysły rodem SF.
Duuży plus za język. Świetnie się książkę...
Podobała mi się bardzo, koncept, wykonanie, zamysł — świetne! Ale kompletnie nie popieram decyzji Aidena w sprawie Anny, to dla mnie trochę popsuło zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomega się zżyłam z tą książką - zaczęłam ją czytać w 8 klasie a skończyłam przed 4 technikum, więc zawsze ze mną była i rozpoczęła moją ścieżkę po książkach innych niż lektury. naprawdę wciągająca i ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak trzymała w napięciu, że na początku bałam się iść spać, a w zasadzie bałam się tego, co po przebudzeniu ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWow! Niesamowity pomysł na fabułę, taki iście filmowy , aż dziwne, że jeszcze nikt jej nie zekranizował.
Bardzo wciąga.
Początkwo myślałam, że to będzie taki kryminał "kostiumowy" dziejący się w epoce. Potem nagle zwrot akcji, bo bohater budzi się jako ktoś inny, kolejna noc znów ktoś inny... Ale zakończenie i wyjaśnienie całej sytuacji to już w ogóle zwala z nóg ;)
Ma mały minusik - bardzo dużo postaci i momentami można się pogubić, kto jest kto, z racji tego co spotyka głównego bohatera.... ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiedziałam wcześniej o czym to książka, gdzieś tam słyszałam, że dobra, więc trafiła na listę do przeczytania.
Bardzo wciąga.
DNF
DNF
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnd then there were... no właśnie. Turton zaprosił mnie na rozwiązanie zagadki śmierci Evelyn Hardcastle. Książka czerpie inspiracje z kultowego dzieła Agathy Christie - dom, morderstwo, winny jest pośród nas.
Opowieść nie sposób było mi odłożyć na bok. Od pierwszych rozdziałów trzymało w napięciu, nie dając odpocząć ciekawości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAiden Bishop używając różnych perspektyw próbuje znaleźć nie tylko rozwiązanie zagadki, lecz wykupić wolność. Czy uda mu sie pogodzić z przeszłością?
Opowieść nie...
„Siedem śmierci Evelyn Hardcastle” to z pewnością oryginalna i zaskakująca powieść kryminalna o podróżach w czasie i zamianie ciał.
Aiden budzi się w lesie bez pamięci i trafia do odizolowanej posiadłości Blackheath, gdzie wieczorem podczas balu ma zginąć Evelyn Hardcastle. Otrzymuje zadanie: musi odkryć, kto ją zamordował. Problem w tym, że ma na to osiem dni - a każdego dnia budzi się w ciele innej osoby przebywającej w posiadłości. Każda nowa tożsamość daje mu inne informacje, ograniczenia i spojrzenie na wydarzenia. Jeśli nie rozwiąże zagadki, dzień zaczyna się od nowa.
Powieść łączy w sobie klasyczny kryminał pełen intryg, sekretów arystokracji i zaskakujących zwrotów akcji z elementami science-fiction. Fabuła dzieje się w odizolowanej posiadłości Blackheath House, gdzie ma się odbyć wielki bal, a młoda Evelyn Hardcastle zostaje zamordowana. To intryga pełna sekretów, manipulacji i mylnych tropów, w której prawda okazuje się znacznie bardziej skomplikowana, niż początkowo się wydaje. Autor pokusił się o nietypową i skomplikowaną konstrukcję fabuły. Nie jest to zwykłe śledztwo - każdy dzień i każda tożsamość odsłania nowe elementy układanki, dzięki czemu czytelnik śledzi wydarzenia z różnych punktów widzenia. Intryga jest złożona, a liczne postaci w tym nie pomagają. Autor stworzył dość rozbudowany świat ludzi o nie jasnych motywacjach, pełnych mrocznych sekretów, co często prowadzi to do nieoczywistych podejrzeń i mylnych tropów. Opisy jak i kreacja postaci oraz dialogi nadają klimat retro, co fajnie komponuje się ze współczesną zagadką kryminalną.
Nie można odmówić autorowi pomysłowości, stworzył na prawdę oryginalną i ciekawą fabułę, jednak nie do końca się odnalazłam w wykonaniu. W moim odczuciu, w pewnym momencie pojawił się zbyt duży chaos, by można było mówić o przyjemności czytania. Chodzi o nowe wcielenia bohatera, gdyby dni następowały po sobie było by w porządku, ale raz mamy dzień drugi, potem czwarty, szósty, a potem zaś drugi, dodam, że często kiedy wraca do poprzedniego dnia jest już inna godzina, jakby kontynuacja porzuconej misji 😆, w pewnym momencie zaczęło mi się to wszystko mieszać. Straciłam zainteresowanie i po prostu czekałam na rozwiązanie. Ubolewam nad tym faktem, bo pozostałe książki autora mnie zachwyciły 😢
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAiden budzi się w lesie bez pamięci i trafia do odizolowanej posiadłości Blackheath, gdzie wieczorem podczas balu ma zginąć Evelyn Hardcastle. Otrzymuje zadanie: musi odkryć, kto ją zamordował. Problem w tym, że ma na to osiem dni - a każdego...