Morderstwo u kresu świata

- 2025-05-21
- 2025-05-21
- 2024-01-01
- Jacek Żuławnik
Jak rozwiązać tajemnicę zbrodni, skoro nawet sam morderca nie wie, że ją popełnił?
Niesamowita, mieszająca gatunki i rozpalająca wyobraźnię powieść. Nowa zagadka kryminalna od nagrodzonego Costa First Novel Award autora bestsellerowych powieści „Siedem śmierci Evelyn Hardcastle” oraz „Diabeł i mroczna toń”.
Niedaleka przyszłość, samotna wyspa pośrodku nicości. Świat, jaki znamy, unicestwiła toksyczna mgła, stworzona przez człowieka i przypadkowo uwolniona lata wcześniej. Trujący opar spowił całą planetę i przyniósł śmierć każdemu, kogo dotknął. Jednak tutaj, na idyllicznej wyspie, w idealnej symbiozie i pokojowej harmonii żyje stu dwudziestu dwóch prostych ludzi i trzech naukowców. Społeczność zadowala się łowieniem ryb i uprawą roli, karnie przestrzegając nocnej godziny policyjnej i ochoczo wykonując prace, wyznaczone przez mądrzejszych od nich.
Do czasu, gdy ku przerażeniu mieszkańców wyspy jeden z ich ukochanych naukowców zostaje brutalnie zasztyletowany. A system bezpieczeństwa wokół wyspy, który dotąd powstrzymywał śmiercionośną mgłę, przestaje działać.
Jeśli zagadka morderstwa nie zostanie rozwiązane w ciągu 92 godzin, mgła spowije wyspę i unicestwi jej mieszkańców. Niestety, awaria systemu bezpieczeństwa wymazała również z pamięci wszystkich jakiekolwiek wspomnienia o tym, co tak naprawdę wydarzyło się poprzedniej nocy...
Książki Stuarta Turtona tłumaczone są na 30 różnych języków, a ich łączna sprzedaż przekroczyła już półtora miliona egzemplarzy.
Kup Morderstwo u kresu świata w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Morderstwo u kresu świata
Niezwykła. Wymykająca się wszelkim ramom i schematom. Labiryntowa. Niepokojąca. Tak w dużym skrócie można opisać najnowszą książkę Stuarta Turtona "Morderstwo u kresu świata". Każde moje literackie spotkanie z Turtonem to przygoda niezwykła. Nie ma dla mnie drugiego tak ekscentrycznego autora, w którego książki wpada się jak do nory królika z "Alicji w Krainie Czarów". Bo, musicie wiedzieć, że twórczość Turtona jest... szalona, a on sam określony został mianem Szalonego Kapelusznika Zbrodni. Poszłabym jednak o krok dalej - to Szalony Kapelusznik Literatury. Tak przewrotnych, złożonych, pełnych zwrotów i napięcia fabuł nie tworzy nikt. Świat, który kreuje jest witrażowy - wielobarwny, ale widziany przez zniekształcający filtr; piękny i złowrogi zarazem. Dlatego książki Turtona to artyzm w najczystszym wydaniu. Wobec "Morderstwa na krańcu swiata" miałam wysokie oczekiwania. "Siedem śmierci Evelyn Hardcastle" mnie oczarowało i zahipnotyzowało. Nie mogłam przestać myśleć o tej historii. Z "Morderstwem..." jest tak samo. To powieść, która splata myśli różnych postaci w jedną, wielowarstwową opowieść. Choć da się tutaj wyróżnić głównego narratora, to głosy pozostałych postaci są niemniej ważne. Każdy z nich to nowa perspektywa rzucona na wydarzenia. A sami bohaterowie nie należą do prostych, sztampowych i szablonowych postaci. Wszystkim autor poświęcił należycie dużo uwagi, zagłębiając się w ich wnętrze. "Morderstwo na krańcu świata" to historia kalejdoskopowa - elementy układanki nieustannie zmieniają miejsce. Czytelnik może mieć wrażenie, że staje się świadkiem niekończącej się iluzji. Jednak do magii i czarów tu dość daleko. To apokaliptyczne science fiction, dystopijny, przerażający świat, który kończy się nie z nadejściem wielkiej mgły, ale dużo, dużo wcześniej - gdy człowiek pozwala sobie na zbyt daleko idącą ingerencję, lekce sobie ważąc konsekwencje swoich czynów. W tym, zdawałoby się, irracjonalnym świecie, mamy też zagadkę tytułowego m0rderstwa, której rozwikłanie wysuwa się na pierwszy plan. Fabuła przypomina labirynt bez wyjścia, w którym każda droga prowadzi do... kolejnej zagadki. To paranoiczno-holograficzna opowieść, w której każdy rozdział odsłania nową wersję prawdy, a każde lustro odbija innego podejrzanego. "Morderstwo u kresu świata" to książka-laboratorium - miesza w sobie kryminał, dystopię i elementy filozoficzne, skłaniające do przemyśleń nad ludzką naturą. Ale to także lektura zapewniająca rozrywkę na najwyższym poziomie i wymagająca pełnego zaangażowania od czytelnika. Czytajcie Turtona! Nie pozwólcie, aby ominęła Was ta szalona uczta.
Oceny książki Morderstwo u kresu świata
1639 użytkowników ma tytuł Morderstwo u kresu świata na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 036
- 2025 77
- 2026 20
- Kryminał 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Morderstwo u kresu świata
Co rusz dopatrywałam się nieścisłości, albo inaczej, szczegółów, które mi się nie składały, które robiły wyrwę, w tym, do czego Autor chce mnie przekonać. Chodzi mi o mieszkańców wyspy, o ich historię. O dziwo zupełnie mi to nie przeszkadzało. Książka jest na tyle oryginalna i nieoczywista, że skupiałam się na całości, a nie na poszczególnych składowych. Dodatkowo opowieść ma niesamowite tempo. Akcja może nie odbiera tchu, ale ciągle dzieje się coś nowego, coś wow, co powoli, ale jednak do przodu popycha historię w niezbadane strony. Ze względu na to, że ta opowieść niesie ze sobą coś nowego, warto przeczytać tę książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastanawiam się, dlaczego ta książka tak mi się nie podobała. Lubię tego autora, dostajemy ciekawą, świeżą historię, jest tajemnica i interesuje zakończenie. Ale jednak, czy to styl pisania, czy może wykreowane postacie powodują, że ta książka jest nudna, nie ma w niej atmosfery, trudno komukolwiek kibicować lub po prostu polubić. Mocno rozczarowująca pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWprawdzie początek nie był bardzo interesujący i trochę nużący (jakieś 40-50 stron) to sądzę że zdecydowanie warto było się temu poświęcić. Niesamowita książka, jedna z NAJlepszych jakie przeczytałem. Zdecydowanie polecam❤️🩹❤️🩹
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFascynujący świat przedstawiony. Ten nimb tajemnicy, intryg i niedopowiedzeń od pierwszych stron wchłonął mnie. Koncepcja narratora który jednocześnie jest głosem który słyszą w głowie wszyscy bohaterowie jest absolutnie wyjątkowa. Różnorodni bohaterowie których motywacje i wzajemne relacje powoli odkrywamy, Nietuzinkowy setting oraz zagmatwana acz logiczna fabuła. Do tego zanik pamięć który sprawia że na prawdę każdy scenariusz jest możliwy. Czytelnik porusza się w tym misternym labiryncie, gdzie każda znaleziona odpowiedź ukrywa nowe pytanie. Dzięki temu lektura jest jednocześnie wciągająca oraz niepokojąca. Jedynym minusem jest finał, oczekiwałem jakiegoś bardziej spektakularnego climaxu.
Fascynujący świat przedstawiony. Ten nimb tajemnicy, intryg i niedopowiedzeń od pierwszych stron wchłonął mnie. Koncepcja narratora który jednocześnie jest głosem który słyszą w głowie wszyscy bohaterowie jest absolutnie wyjątkowa. Różnorodni bohaterowie których motywacje i wzajemne relacje powoli odkrywamy, Nietuzinkowy setting oraz zagmatwana acz logiczna fabuła. Do tego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie będę ukrywał — to dla mnie lekki zawód. Kryminalna zagadka zupełnie mnie nie wciągnęła, suspensu było jak na lekarstwo i w pewnym momencie przestało mnie obchodzić, dokąd zmierza fabuła.
Również bohaterowie mnie zawiedli. Płytcy, jednowymiarowi, pozbawieni wiarygodnych relacji — sprawiali wrażenie niedopracowanych. Autor próbował nadać im głębi, ale efekt był odwrotny do zamierzonego. Słaba fabuła tylko pogłębiła ten problem.
Książka była mocno promowana jako thriller/kryminał z elementami sci-fi. Jeśli ktoś sięgał po nią z myślą o dynamicznej intrydze, mógł poczuć się rozczarowany — tak jak ja :(
Na plus na pewno aktualne tematy: technologia, przyszłość ludzkości, moralne dylematy oraz klimat i sceneria.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRównież bohaterowie mnie zawiedli. Płytcy, jednowymiarowi, pozbawieni wiarygodnych relacji — sprawiali wrażenie niedopracowanych. Autor próbował nadać im głębi, ale efekt był odwrotny...
Bardzo pokręcona fabuła, chaos narracyjny, nie zrozumiałam tej ksiazki,dziwnie sie to czytało, jeszcze mi się to ciagnęło, można było się pogubić, watki sie mieszały, magiel, ni to science fiction futurystyczne, ni to kryminał, masakra, nie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo solidna opowieść.
Nie jestem fanką kryminałów, ale Turtona czytam z chęcią:)
Bardzo solidna opowieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStuart Turton to autor, przy którym nie obchodzi mnie gatunek książki. Wiem, ze będzie dobra.
Nie jestem fanką kryminałów, ale Turtona czytam z chęcią:)
Zabrakło mi słów do opisania tej historii. Nie wiem sama czego się spodziewałam, ale na pewno nie tego. Historia zaskakująca i niespotykana. Możemy tutaj trochę przenieść się w przyszłość i zobaczyć, jak nasze życie może wyglądać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytało się ją szybko i zapartym tchem, chociaż końcówka (moim zdaniem) była trochę chaotyczna i ciągnąca się.
Gdy świat staje na krawędzi zagłady, jedno morderstwo może być kluczem do ocalenia wszystkiego. W mieście pogrążonym w chaosie ktoś z premedytacją zostawia ślady – zagadkę, której rozwiązanie odkrywa znacznie więcej niż tożsamość zabójcy. Czas ucieka, tajemnice wychodzą na światło dzienne, a prawda może okazać się bardziej przerażająca niż sam koniec świata.
Na pełną recenzję zapraszam pod link:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pełną...
Hmmm... nie do końca tego się spodziewałam.
Koncept fabuły jest naprawdę oryginalny. Główna bohaterka zdecydowanie do polubienia.
Z początku postać narratora trochę zbijała mnie z tropu, ale w końcu się przyzwyczaiłam.
Nie będzie to raczej książka, która wyląduje wśród moich ulubieńców, ale na pewno też prędko o niej nie zapomnę.
Muszę przyznać, że bawiłam się dobrze, więc jeśli macie chęć przeczytać coś osobliwego i futurystycznego z zagadką kryminalną, to serdecznie zapraszam.
Ciekawi mnie również reszta twórczości autora, także prawdopodobnie jeszcze sięgnę po inne książki Pana Stuarta Turtona.
Hmmm... nie do końca tego się spodziewałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowstało z tego takie trochę futurystyczne postapo połączone z kryminałem. Całkiem przyjemne, nie powiem, że nie. A także niesamowicie osobliwe. Jak tak próbuję się zastanowić, to chyba jeszcze nie czytałam podobnej książki.
Z początku postać...