Vox

- 2019-02-27
- 2019-02-27
- 2018-08-21
- Radosław Madejski
- antyutopia dyskryminacja literacka wizja świata samotność terror wizja przyszłości wykluczenie kobieta feminizm
- Inne
Co zrobiłyby kobiety, gdyby nagle liczba słów, które wypowiadają każdego dnia, uległa drastycznemu ograniczeniu?
Feministyczna dystopia o świecie rządzonym przez mężczyzn, w którym kobiety mogą wypowiedzieć tylko 100 słów dziennie. Mocna, wzbudzająca emocje książka, ważny głos w epoce ruchu #MeToo i w świetle ogólnoświatowych dyskusji o prawach kobiet.
Czarna bransoletka zaciśnięta na nadgarstku. Cyfrowe znaczki układają się w liczbę 15. Liczba wypowiedzianych słów nie może przekroczyć 100, każde kolejne słowo oznacza coraz silniejszy ładunek elektryczny. Licznik zresetuje się o północy.
Zasady są proste: najlepiej usunąć wszystkie językowe ozdobniki, ograniczyć pytania do tych, na które wystarczy odpowiedzieć „tak” lub „nie”. Nie pytać dzieci, jak poszło w szkole. Nie rozmawiać z mężem, nie wdawać się w dyskusje. Ważyć każde słowo.
Neurolingwistka dr Jean McClellan wciąż nie potrafi powiedzieć, jak się znalazła w tej utopistycznej rzeczywistości, gdzie rola wszystkich kobiet została ograniczona do milczącej obecności, do zapewniania rodzinie ciepłego posiłku na stole i czystego lokum. Jak do tego doszło? Kiedy, dosłownie i w przenośni, kobiety zostały zakute w kajdany?
Recenzenci podkreślają, że Vox to „kawał dobrej literatury. Porusza, skłania do refleksji, inspiruje, rozpala emocje. Jest fenomenalna i niebagatelna. To jedna z tych książek, o których chce się opowiedzieć wszystkim dookoła”.
Szokuje, trzyma w napięciu, prowokuje do myślenia.
Lee Child
Niepokojąco prorocza opowieść ku przestrodze. Spędza sen z powiek i rozpala gniew bez względu na płeć.
„Starburst Magazine”
Opowiedziana błyskotliwym stylem historia, która przemawia do wyobraźni, alarmująca i fascynująca zarazem. Przywodzi na myśl prozę Margaret Atwood, George’a Orwella i Aldousa Huxleya. To dystopijna wizja teraźniejszości. Ta książka otworzyła mi oczy.
Melissa Broder, autorka The Pisces
- 1 170
Kolejne strachy na listopad. Jedne z poważniejszych strachów dla mnie, to wszelkie dystopie. A ta jest jakaś szczególnie obrzydliwa, bo podobnie jak państwo Gilead z “Opowieści podręcznej” jest czymś, co sami urządzamy niektórym z nas (jakoś znów przypadkowo kobietom) poprzez nasze niezaangażowanie, bezwolność, apatyczność. Mówiący, iż “patriarchat celebruje dominację” Terrence Real z innej mojej lektury na boku powinien znaleźć się w świecie powieści “Vox”; który to krąg piekieł z pańskiego porządku świata, panie Real?
Tak właśnie fundamentaliści religijni urządzili współczesną Amerykę zaledwie rok przed akcją powieści - zakuli kobiety we współczesne dyby pętające nawet nie tyle rękę, na której zostały zapięte, ale język (w konsekwencji zaś umysł),bo to po przekroczeniu wypowiadanych stu słów dziennie gadatliwą zaczyna przy każdym kolejnym słowie razić prąd o narastającym jeszcze przy każdym następnym wypowiadanym natężeniu.
Zawsze jest to jakiś “pas biblijny” rozlewający się następnie na cały kraj. Zawsze najskuteczniejszy jest atak na młode pokolenie, zaanektowanie szkolnictwa i rzucenie na ten właśnie odcinek religijnych politruków. Znany scenariusz: najgorsze kanalie z bogiem na ustach i krzyżami na piersi próbują urządzić świat i życie innym. Tylko pokojenie zmiany ma trudność z zaakceptowaniem nowych reguł gry; kolejne już wyrasta nieme.
Dotychczasowy opis fabuły nie spoileruje jeszcze powieści, a zakreśla jedynie sytuację wyjściową. Sama zaś główna intryga - choć wydawać się może co nieco naiwna - wciąga jednak i każe kibicować poczynaniom głównej bohaterki.
Zawiłości tu nie ma, dobro i zło są dość dobrze nakreślone i oddzielone od siebie, dylematy moralne są, ale tragedii greckiej tu nie zbudują i jakoś czujemy, że wszystko zmierza do szczęśliwego końca (czy tak będzie w istocie?). Mimo więc, że lektura nie należy do najcięższego kalibru, to jednak wartościowa jest o tyle, że kilka ciekawych pytań stawia i daje jednak trochę do myślenia.
Wartości książce na pewno nie ujmuje jej czytanie przez Paulinę Holz w wersji audio.
więcej Pokaż mimo toCiekawa książka. Bardzo lubię takie dystopijne klimaty. Jednak brakowało mi szczegółów i większego zagłębienia się w sytuację oraz myśli bohaterów. Książka bez problemu mogłaby mieć dwa razy więcej stron. Zbyt szybko została zakończona, za płytko. Można by było wycisnąć z niej więcej. Wielka szkoda.
Polecam, choćby dla samej wizji.
Pokaż mimo toPolecam, choćby dla samej wizji.
Wstrząsająca wizja USA opanowanego przez oszołomów. W sam raz jako zimny prysznic przez nadchodzącymi wyborami...
Pokaż mimo toTak do połowy autorka świetnie buduje napięcie, pokazując kolejne absurdy wykreowanej rzeczywistości. Później trochę na skróty ale nie przeszkadza to dopingować głównej bohaterki na drodze ku... A to już sami przeczytajcie:)
Pomysł na dystopię niezbyt wyszukany ale przemawiający do wyobraźni. Za to wykonanie bardzo naiwne, brak jakiekolwiek dyskusji, kontrargumentów na postulaty Cnotliwych Mężów, tylko wiadomo że są "złe", mają budzić przerażenie. Nie wiem jak by to miało działać na stałe, żeby nawet niemowlakom nie pozwalać mówić. No i ta część "naukowa" to takie brednie, jak ktoś wie jak wyglądają jakiekolwiek badania to może się nieźle ubawić jak nagle w ciągu 24 godzin robią jakieś serum/broń biologiczną.
więcej Pokaż mimo toSzokująca historia o tym jak nieodpowiednie rządy mogą utrudniać życie obywateli. Skłania do refleksji nad tym jak ludzie mogą się zachować, kiedy walczą o dobro ukochanych.
Pokaż mimo toNiestety to nie jest Margaret Atwood z jej Opowieściami Podręcznej. Jest tu kilka nielogiczności, dużo medycznego żargonu i przewidywalnych sytuacji oraz zachowań bohaterów, choć autorka zręcznie podkręca suspens. Wychodzi z tego historia bardziej sensacyjna niż opowieść do głębszych przemyśleń.
Pokaż mimo toCo by się stało, gdyby kobiety zamilkły? Czy faktycznie dałoby to satysfakcję drugiej płci?
Dobrze zarysowana główna bohaterka i równie dobrze pokazany jej wewnętrzny konflikt, rozterki bycia matką, żoną, kochanką, naukowcem, kobietą. Wszystko to w świecie rządzonym przez mężczyzn, wykształconych mniej lub bardziej, przychylnych ku zaistniałym zmianom mniej lub bardziej.
Nie jest to literatura dla każdego, ale mnie osobiście bardzo zaciekawiła, więc polecam, szczególnie jeśli znudziły się już wam klasyczne romanse, thrillery i dramaty poruszające powszechne problemy w błahy sposób.
więcej Pokaż mimo toKsiążka o nietypowej tematyce, eksperymencie społecznym, fanatyzmie religijno-politycznym i próbie odnalezienia się we wręcz fantastycznych realiach, o których mogliśmy słyszeć jedynie w filmach.
Brawo ! Super ! Rewelacja !
VOX to świat przyszłości . Gdy to się zaczyna nikt w to nie wierzy . Powstają podstawy nowoczesnej filozofii chrześcijańskiej ( ? ) . Kilku panów ma ochotę zapanować nad światem . A zatem rodzinom narzuca się " nowoczesny " naturalny porządek . Kobiety mają pracować nad rozwojem i wzmacnianiem swych " cnót niewieścich ". Przestają pracować zawodowo . Ich domy zostają zaopatrzone w kamery , odbiera im się laptopy , książki , gry planszowe . Na ich nadgarstkach zostają zamontowane liczniki słów , bo mogą ich wypowiedzieć tylko 100 dziennie . Stają się podległe mężczyznom , bo świat to
BÓG - MĘŻCZYZNA - KOBIETA .
Trochę fikcji , a w tle miłość ,nauka , zdrada i happy end .
Brawo ! Super ! Rewelacja !
więcej Pokaż mimo toAle od początku . Gdy idę do MBP ( czytaj biblioteki ) to wybrane książki już na mnie czekają . I tak było i tym razem , jednak czas w kolejce trochę mi się dłużył i sięgnęłam po książkę , której tytuł mnie zainteresował . Zaiskrzyło między nami , gdy przeczytałam blurba , krótko mówiąc przepadłam.
VOX to świat przyszłości . Gdy to się zaczyna...
Nudna, po prostu.
Nudna, po prostu.
Pokaż mimo toCiekawa, a jednocześnie przerażająca książka. Autorka bardzo dobrze zbudowała świat i emocje swoich bohaterów. Złość i poczucie niesprawiedliwości zaistniałą sytuacją, próby buntu i żal przenoszony na członków rodziny oraz bliskich. Poczucie bezsilności oraz wspomnienia, które przynoszą refleksję nad tym "co by było gdyby...". Strach przed przyszłością. Świetnie pokazuje jak pod przykrywką wiary i obrony jej wartości oraz dobra ludzi stoją osoby chciwe, żądne jedynie władzy i potrzeby kontroli nad innymi.
Główna bohaterka wzbudzała we mnie różne uczucia i nie do końca byłam w stanie ją polubić. Jednocześnie często wydawała mi się dość złożoną postacią, co bardzo mi się podobało. Nie polubiłam również Enzo i związanego z nim wątku. Ogólnie czym bliżej końca tym wydawało mi się, że historia traci rozpęd i emocjonalny charakter.
"Vox" nie było dla mnie łatwą lekturą, głównie ze względu na to, że bardzo działała na moje emocje - złość, rozczarowanie, strach, smutek to uczucia towarzyszące mi podczas lektury. Oprócz tego historia skłania do przemyśleń oraz pozostawia po sobie niesamowite wrażenie i myślę, że będzie mi ciężko o niej zapomnieć.
Ciekawa, a jednocześnie przerażająca książka. Autorka bardzo dobrze zbudowała świat i emocje swoich bohaterów. Złość i poczucie niesprawiedliwości zaistniałą sytuacją, próby buntu i żal przenoszony na członków rodziny oraz bliskich. Poczucie bezsilności oraz wspomnienia, które przynoszą refleksję nad tym "co by było gdyby...". Strach przed przyszłością. Świetnie pokazuje...
więcej Pokaż mimo to