A królik słuchał

40 str.
40 min.
- opowieści dla młodszych dzieci
- The Rabbit Listened
- Mamania
- 2018-01-01
- 2018-01-01
- 40 min.
- Zofia Raczek
Mały Taylor w skupieniu bawi się klockami. Kiedy budowla się rozpada, chłopiec nie bardzo wie, jak ma na to zareagować. Zaraz nadbiega jednak całe mnóstwo doradców, którzy wiedzą lepiej, czego Taylor chce i potrzebuje…
Prosta opowieść o tym, jak ważne jest zrozumienie własnych uczuć i potrzeb.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Prosta, piękna, w punkt. Oby więcej takich pozycji dla dzieci.
Prosta, piękna, w punkt. Oby więcej takich pozycji dla dzieci.
Pokaż mimo toRewelacyjna książka dla dzieci, która pozostawia rodziców z głową pełną refleksji. W bardzo prosty, przystępny sposób tłumaczy trudne zagadnienie wsparcia w trudnej emocjonalnie sytuacji.
Pokaż mimo toOszczędnie w słowach, ale przekaz trafia zarówno do serca jak i do głowy.
Oszczędnie w słowach, ale przekaz trafia zarówno do serca jak i do głowy.
Pokaż mimo toMoja ulubiona książka czytana od kiedy Julka skończyła roczek. Ona jej jeszcze nie rozumie, ale z pewnością pokocha. Piękna metafora jak radzić sobie z niepowodzeniem. Ja uwielbiam. Mało tekstu i ładne obrazki. Polecam !
Pokaż mimo toOszczędna w słowach, ale bogata w treści książka o radzeniu sobie z negatywnymi emocjami, o przepracowywaniu ich. Pisanie o takich trudnych zagadnieniach dla dzieci jest sztuką. I trzeba przyznać, że Autorka świetnie sobie z tym poradziła.
Mądra, wartościowa książka.
Pokaż mimo toMądra, wartościowa książka.
Najpiękniejsza.
Niewypowiedziana głębia otwiera umysł i serce.
Pokazuje jak silną mamy potrzebę bycia wysłuchanym.
Wzruszy niejednego dorosłego, bo to tak naprawdę książka dla rodziców. Zmusza do zatrzymania, usłyszenia siebie i przyjrzenia się naszym potrzebom. Pozwala też przejrzeć się w oczach dziecka.
Obowiązkowa lektura w każdym domu, gdzie są dzieci.
Idealna na prezent.
Najpiękniejsza.
Pokaż mimo toNiewypowiedziana głębia otwiera umysł i serce.
Pokazuje jak silną mamy potrzebę bycia wysłuchanym.
Obowiązkowa lektura w każdym domu, gdzie są dzieci.
Idealna na...
Bardzo mądra, pięknie ilustrowana książka dla najmłodszych czytelników.
Minimalistyczna jeśli chodzi o słowa, a przy tym bogata w treść.
Poznajemy w niej małego chłopca, który mierzy się z przykrymi emocjami, jakimi są smutek i złość. W tym trudnym momencie zjawia się królik, którego cicha obecność, uważne słuchanie, pomaga chłopcu samodzielnie poradzić sobie w kryzysowej sytuacji.
Książeczka uczy nazywać emocje i pokazuje jak można sobie z nimi radzić.
Dzieciom się bardzo spodobała. Mnie zachwyciła. Gorąco polecam!
Bardzo mądra, pięknie ilustrowana książka dla najmłodszych czytelników.
więcej Pokaż mimo toMinimalistyczna jeśli chodzi o słowa, a przy tym bogata w treść.
Książeczka o emocjach. Kilkadziesiąt zdań. Proste ilustracje. Proste zdania.
Do czytania dziecku, opowiadania historii Taylora, do rozmów. I do przemyśleń.
Dla kogo?
Sądząc po ilustracjach, prostocie zdań i długości (czy raczej: krótkości) treści typowałabym, że adresatem tej książeczki są najmłodsi czytelnicy (1,5 - 3 lata). Z kolei, jeśli weźmiemy pod uwagę słownictwo i zwierzęta przychodzące do Taylora (m. in. hiena, struś) to wiek odbiorców rośnie (3 -5 lat). Natomiast przesłanie, zrozumienie, o co w tej opowieści chodzi, wymaga znacznej dojrzałości odbiorcy.
Moim zdaniem głównym jej odbiorcą są rodzice / opiekunowie.
Po pierwsze: przy użyciu bardzo niewielkiej ilości słów wyjaśnia i pokazuje na przykładzie, na czym polega rola dorosłych we wspieraniu dziecka w wyrażaniu uczuć.
Po drugie: może stanowić punkt wyjścia (lub zakończenie) rozmów o emocjach, sposobach radzenia sobie z problemem, udzielaniu wsparcia.
I po trzecie: może pomóc zweryfikować dorosłym stosowane przez nich „pocieszacze”. Nie tylko w kontaktach z dziećmi.
Książka sprawdzi się świetnie jako pomoc dydaktyczna dla rodziców lub kilkuminutowy poradnik. I choć trudno doszukać się w niej wartości literackich, to jej walory dotyczące wspierania rodziców w rozwoju relacji z dzieckiem, sprzyjaniu refleksji na temat emocji i reakcji na problem (swój lub czyjś) są nie do przecenienia.
Książeczka o emocjach. Kilkadziesiąt zdań. Proste ilustracje. Proste zdania.
więcej Pokaż mimo toDo czytania dziecku, opowiadania historii Taylora, do rozmów. I do przemyśleń.
Dla kogo?
Najlepsza książka zasypiajka uwielbiamy ją czytać znamy na pamięć.Pouczająca,zabawna i uczy jak sobie radzić ze swoim emocjami.
Pokaż mimo toTaka...po prostu. Że czasem wystarczy tylko być. I wysłuchać. Ładna.
Taka...po prostu. Że czasem wystarczy tylko być. I wysłuchać. Ładna.