Błękit

- Kwartet klimatyczny (tom 2)
- Blå
- 2018-06-06
- 2018-06-01
- Anna Marciniakówna
Autorka bestsellerowej Historii pszczół – sprzedanej w Polsce w nakładzie 65 tysięcy egzemplarzy – powraca z niezwykłą powieścią o... wodzie. Przyszłość bez niej jest bardziej przerażająca niż świat bez pszczół.
Zachodnia Norwegia, rok 2017. Siedemdziesięcioletnia Signe przybywa w rodzinne strony. Powracają bolesne wspomnienia o Magnusie, niespełnionej miłości, straconym dziecku… Nie ma już śladu po wzgórzach, rzece Breio i wodospadach Dwie Siostry, o których przetrwanie walczyła jako nastolatka. Dziką naturę okiełznano i wykorzystano do napędzania elektrowni wodnej. Pozostał tylko lodowiec. Ale i jego zwolennicy postępu postanowili przekuć w kostki lodu do drinków. Signe przyjeżdża, by podjąć z nimi ostatnią, nierówną walkę. Jej orężem jest Błękit – jacht, który otrzymała od ojca na osiemnaste urodziny...
Południe Francji, rok 2041. Panująca w Europie susza prowadzi do wojen i wyniszcza kontynent. Kolejne połacie lądu trawi pożar. David ucieka w ostatniej chwili, wraz z jedenastoletnią córką Lou. Lecz nawet obóz dla uchodźców nie jest już bezpieczną przystanią. Przemierzając wyludnioną okolicę, David i Lou w jednym z opuszczonych domów postanawiają zaczekać na koniec lub cud. Odnaleziona w ogrodzie żaglówka ma być ich arką, gdy w końcu spadnie deszcz…
Błękit to drugi tom cyklu powieściowego, rozpoczętego bestsellerową Historią pszczół, którego głównym tematem są zmiany klimatu i degradacja środowiska naturalnego. Zbudowana z dwóch równolegle prowadzonych i łączących się w zaskakujący sposób wątków powieść potwierdza pisarski kunszt Mai Lunde. Norweżka, jak nikt inny potrafi zgłębić meandry ludzkiej psychiki. Jednocześnie przekazuje nam, głuchym na wołanie dzikiej przyrody czytelnikom, przerażające ostrzeżenie – jeśli nie zaczniemy szanować otaczającej nas natury, zginiemy razem z nią.
Kup Błękit w ulubionej księgarni
- 2019 64
- 2022 36
- Legimi 21

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błękit
Kolejna powieść Lunde która kreuje wizję przyszłości której wszyscy z pewnością się boimy. Po przeczytaniu historii pszczół miałam bardzo wysokie oczekiwania do tej części cyklu klimatycznego i niestety przez to że nastawiłam się że będzie to kolejny majstersztyk, troszkę się zawiodłam. To nie to że historie postaci i ich losów są nieciekawe, bo są. Jednak w przeciwieństwie do historii pszczół, tutaj mamy tylko dwie opowieści. Jedną dziejącą się w przeszłości i teraźniejszości jednocześnie, opowiadana przez kobietę, która w dojrzałym wieku wspomina swoją młodość oraz drugą którą dzieje się w przyszłości, a narratorem jest Francuz który ucieka przed suszą wraz ze swoją małą córeczką. O ile przerażająca wizja przyszłego świata bez wody przejęła mnie dogłębnie i czytałam ja z zapartym tchem, o tyle historia Signe nie była dla mnie aż tak ciekawa. Wydaje mi się że w jej narracji czegoś zabrakło, szczególnie we fragmentach kiedy była już dojrzałą kobietą i samotnie pokonywała morza, żeby zmierzyć się ze swoją przeszłością. Nie rozumiem też do końca sensu zakończenia jej historii. Wydaje mi się że ten finał trochę podcina skrzydła wszytkim osobom zaangażowanym w walkę ze zmianami klimatycznymi. Kobieta w pewien sposób poddaje się i akceptuje otaczającą ją rzeczywistość co nie do końca mi się podoba. Powiązanie historii obu bohaterów było ciekawym zabiegiem, aczkolwiek ponownie, moim zdaniem nie było to konieczne. Czy książka jest ciekawa i da się ją przeczytać? Oczywiście. Czy jest tak wybitna jak historia pszczół? Mnie nie przekonała całkowicie, myślę że temat wody mógłby być poruszony w dużo ciekawszy sposób, szczególnie jeśli chodzi o współczesne czasy, nie mniej, warta przeczytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsza niż Historia Pszczół, chociaż o wiele bardziej depresyjna.
Lepsza niż Historia Pszczół, chociaż o wiele bardziej depresyjna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwie historie - działaczki na rzecz środowiska, samotnej żeglarki z Norwegii oraz ojca z córką uciekającego przed suszą i pożarami wszechogarniającymi Europę.
Po przeczytaniu „ Historii pszczół” sięgnąłem po drugą część z klimatycznej serii „ Błękit”,
Historia dwóch bohaterów w książce jest nieciekawa, mało interesujaca.
Jestem zawiedziony i zastanawiam się czy jest sens dalej kontynuować, czytając „Ostatniego”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzewracając kolejne strony książki czułem coraz większe rozczarowanie i niechęć do dokończenia książki. Książka jest nudna, ciągnie się jak flaki z olejem przez ponad 400 stron.
Historia dwóch bohaterów w książce jest nieciekawa, mało interesujaca.
Jestem zawiedziony i zastanawiam...
Wizja postapokaliptyczna - Co się wydarzy jeśli w większości miejsc na świecie zabraknie wody pitnej. Więcej nie trzeba pisać. Przekonajcie się sami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPS Zachęcam do przeczytania także pierwszej części, czyli "Historia pszczół". Jak będzie wyglądał świat, kiedy zabraknie tych pożytecznych owadów. Niesamowite powieści.
Książki Lunde są przepełnione strachem przed przyszłością, która wcale nie jest od nas oddalona tak, jakbyśmy tego chcieli. W tej części świat przedstawiony jest z dwóch perspektyw, w 2017 roku przez Norweżkę Signe, które całe swoje życie była aktywistką i walczyła z ludźmi, którzy próbowali niszczyć naturę w jej rodzinnych stronach oraz w 2041 roku przez Davida, młodego ojca, który musi uciekać na północ Francji przed pożarami i suszą.
Ich losy w pewnym sensie się splatają, a my poznajemy historię ich życia i tego, jak decyzje ludzi i korporacji wpłynęły na przyszłe losy zwykłych ludzi. Najbardziej ciekawiła mnie tutaj Signe, jej części wciągały mnie bardziej, za to perspektywa Davida kojarzyła mi się z nieco ugrzecznioną, europejską wersją „Drogi”, którą czytałam niedawno. Niemniej to, co ma działać podczas lektury, działa - bo poczułam ten charakterystyczny strach związany z tym, że żadna grupa aktywistów nie uratuje nas przed zniszczeniem planety i nieodwracalnymi konsekwencjami zmian klimatycznych, bo ostateczna decyzja należy do tych, którzy mają pieniądze i władzę. A to jednak smutna i dobijająca konkluzja.
Czy lepsze niż „Historia Pszczół”, chyba nie, ale trzyma poziom i czyta się szybko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnie wciągnęła, jak inne książki Lunde.
Rodzi pytania, co robimy naszej planecie? gdzie zmierzamy?
Trochę pracujemy na ten scenariusz.
Mnie wciągnęła, jak inne książki Lunde.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRodzi pytania, co robimy naszej planecie? gdzie zmierzamy?
Trochę pracujemy na ten scenariusz.
Na długo zostanie ze mną ta książka. Autorka opowiada bardzo sugestywnie o niedalekiej przyszłości i o tym, co nam ona odbierze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie bardzo mi się podobała: zbyt rozwlekła, pisana jakby trochę na siłę, z karkołomnym pomysłem połączenia dwóch wątków.
Ale, skoro temat istotny i niezwykle ważny - daję 5 gwiazdek i lecę kupić wielki pojemnik na deszczówkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorce zabrakło pomysłu zwłaszcza na wątek Davida i Lou, którzy błąkają się w prażonej słońcem, pozbawionej wody i jedzenia Francji, jakby się znaleźli w stacji kosmicznej na Plutonie.
Ale, skoro temat istotny i niezwykle ważny - daję 5...
Lubię;) ciężki temat, mało się dzieje, ale poruszająca
Lubię;) ciężki temat, mało się dzieje, ale poruszająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTę książkę czytałam ponad 5 lat temu, a wracam do niej myślami z każdym deszczem.
Są to dwie historie z dwóch różnych stron Europy z dwóch różnych czasów, wspólnym mianownikiem jest środowisko, zmiany jakie w nim zachodzą i jaki bezpośredni wpływ mają na bohaterów.
Jest pewien paradoks tego, że to małe historie pojedynczych ludzi osadzone w realiach potęgi natury i możliwe, że to ten czynnik najbardziej wpłynął na moją wyobraźnię.
Czy wyznacznikiem dobrej książki jest to, że sprawia nam przyjemność jej czytanie?
Czy wprawia nas w dobry nastrój?
Czy pamiętamy ją długo?
Ta książka nie sprawi przyjemności, nie wprawi w dobry nastrój, natomiast jest w mojej głowie długo.
Teraz myślę, że czas na „Historię pszczół” (pierwsza książka tej autorki) o której było bardzo głośno swego czasu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻadna z przeczytanych przeze mnie książek nie wniknęła we mnie tak głęboko jak ona. Możliwe, że spotęgował to fakt, iż będąc w górach (dokładnie na lodowcu) w miejscu i czasie w którym powinno być biało, było czarno, od ziemi.
Są to dwie historie z dwóch różnych stron Europy z dwóch różnych...