Czas zatrzymany

Lukkertid
2025-05-21
2025-05-21
Elżbieta Ptaszyńska-Sadowska

Kup Czas zatrzymany w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czas zatrzymany

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas zatrzymany

Czas zatrzymany… No cóż… dla autorki na pewno.

Już ostatni tom „Kwartetu…” pokazał, że brakowało pomysłu na finał. Tak się widocznie kończy pisanie na zamówienie, a nie z potrzeby serca.

Ta z kolei powieść to wręcz manifest skandynawskiego nihilizmu.

Społeczeństwo które w całym swym dobrobycie nie potrafi pójść dalej. Życie stało się dla nich monotonne. Kręcą się w kółko. Macierzyństwo, bliskość i rodzina są dla nich formą wyzwania, bodźcem do życia, projektem z którym sobie radzą lub nie. Nic nie jest naturalne, nic nie dzieje się spontanicznie. Wszystko jest zaplanowane i rozpatrywane przez pryzmat ego. Pochód kwiatów, manifestacja jedności, zewnętrzne oznaki wspólnoty, puste gesty mające pokazać to, czego już dawno nie ma w sercach zatomizowanych jednostek.

Ta powieść to wielka metafora stagnacji społecznej i przekonania, że na nic już nie ma się wpływu, bo nie ma już żadnej przyszłości.

Nie polecam. Naprawdę szkoda czasu. Autorka podziela los pisarzy tworzących swoje powieści pod poprawnościową checklistę, takich jak np. E.E. Schmitt, który zaczynał od interesującej, krótkiej formy, a kończy na tworzeniu nihilistyczno-klimatystycznego Shreka z religijno-historycznymi eastereggami dla dorosłych.

Czas zatrzymany… No cóż… dla autorki na pewno.

Ta z kolei powieść to wręcz manifest skandynawskiego nihilizmu.

Narzekamy na tak wiele dni, na ciężką pracę. Wielu z nas chciałoby cofnąć czas. A co gdyby ten czas się zatrzymał? Co byśmy zrobili?

Taki temat podrzuciła nam autorka, zatrzymując czas dla wielu swoich bohaterów. Ich wtorek stał się dniem, który był niby taki sam, a tak bardzo odmienny. Poznajemy ich, poznając historie, które dla jednych są smutne, dla innych radosne.

Jenny ma mało czasu. Jest bardzo chora i kiedy wydaje się, że już nie ma szans, życie daje jej drugą możliwość. Daje jej czas na spędzenie z bliskimi, widmo choroby się oddala i tym samym czyni ją jedną z najszczęśliwszych osób na świecie.

Co jednak mają powiedzieć Jacob i Lisa, którzy czekają na swoje maleńkie dziecko. Ich pierwsze. Wymarzone, wyczekane. Jacob zazdrosny o odczucia Lisy, codziennie sprawdza, jak bardzo urosło maleństwo i co już może. A ten wtorek, ich życie zamienia w piekło, gdyż maleństwo przestaje się rozwijać. Sama myśl, że jest możliwość, iż już nigdy nie przytulą go do swojej piersi, nigdy nie poczują zapachu, który tak wielu był dany...

Przyroda zaś żyje nadal. Kwitnie, bzyczy, zwierzęta rodzą się, umierają. Nie dziwi więc, że tak wiele osób zastanawia się nad koszmarnym spiskiem lub wirusem, który, jak wiemy, potrafi koszmarnie namieszać w naszych życiach. Otto, zapalony ogrodnik jest zachwycony, bo może dalej oddawać się swojej pasji, ale... to już nie jest to samo, bo osoba, którą kocha najbardziej na świecie ma dość, a on bez niej nie funkcjonuje.

A co z tymi, którzy boją się dalej takiej nieskończoności, tej nieprzerwanej nici? Czy nie spróbują położyć własnych kart na stole?

Tak, ta książka pozostawiła mnie z wieloma pytaniami. Wiele osób zarzuca, że jest za krótka, za płytka. A ja uważam, że jest wystarczająca, aby dosłownie zryć nam głowy i pozostawić z milionem pytań, lub też milionem przemyśleń, o których możemy podyskutować z najbliższymi lub też na forach książkowych. Polecam, choć jak dla mnie, jest to przerażająca wizja.

Fabuła jest średnia, ale pytanie z którym zostaje czytelnik, po zakończeniu ksiażki jest bardzo ciekawe. Może stanowić inspirujący początek dyskusji.

856 użytkowników ma tytuł Czas zatrzymany na półkach głównych
138 użytkowników ma tytuł Czas zatrzymany na półkach dodatkowych