Domowe warzenie piwa
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Domowy wyrób
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2013-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-01-01
- Liczba stron:
- 164
- Czas czytania
- 2 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377730812
- Tłumacz:
- Monika Bogdańska-Staszczak
- Tagi:
- warzenie piwa piwo
Uprawianie jakiegoś hobby sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy prowadzi do sukcesów, a nakład pracy nie przekracza granic rozsądku. Sukces w przypadku warzenia piwa oznacza osiągnięcie wysokiej jakości warzonego trunku.
Autor tej książki – piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem – podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które nie ustępuje jakością piwom komercyjnym. W poradniku tym znajdziesz mnóstwo informacji niezbędnych do tego, by samodzielnie uwarzyć piwo – od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Opisano w niej także poszczególne etapy powstawania piwa, m.in. śrutowanie i filtrowanie.
Zatem jeśli masz ochotę na monachijskie jasne, austriackie marcowe lub czeskiego pilznera własnej roboty, warto sięgnąć po tę książkę. Informacje w niej zawarte pozwolą niewielkim kosztem i wysiłkiem stworzyć domowy minibrowar.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 25
- 22
- 18
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Dobra książka ale jej problem polega na tym,że została napisana 20 lat temu, a zmiany jakie nastąpiły w tym czasie w piwowarstwie domowym są ogromne. Niemniej dla totalnego laika może być dobrym wstępem do warzenia, a dla bardziej doświadczonego dobrym materiałem na uzupełnienie wiedzy.
Dobra książka ale jej problem polega na tym,że została napisana 20 lat temu, a zmiany jakie nastąpiły w tym czasie w piwowarstwie domowym są ogromne. Niemniej dla totalnego laika może być dobrym wstępem do warzenia, a dla bardziej doświadczonego dobrym materiałem na uzupełnienie wiedzy.
Pokaż mimo toObowiązkowa wręcz pozycja dla każdego, kto chciałby zająć się wyjątkowym i szlachetnym hobby, jakim niewątpliwie jest piwowarstwo w domowych warunkach. Autor fachowo i szczegółowo objaśnia podstawowe procesy, które należy wykonać, aby piwo okazało się zdatne do spożycia i spełniało oczekiwania nasze, ale także innych degustatorów. Ocenia poszczególne surowce, ich jakość oraz zastosowanie.
Początkowe zapoznanie się z teorią może wywołać u poniektórych szok i zniechęcenie, zważywszy, iż począwszy od zacierania, a kończąc na rozlewaniu, proces produkcji własnego napoju wydaje się bardzo skomplikowany, i to akurat należy przyznać, szczegółowy. Zachęcam wszakże, aby się nie bać i poukładać wiedzę w głowie. Niemniej jednak jak mawia pewien blogger: „Browar to nie apteka”, choć obowiązkowo trzeba dotrzymać pewnych „dogmatów”, albowiem piwo najzwyczajniej może okazać się do niczego.
Mogę zgodzić się z przedstawioną już tutaj opinią, że autor nie przedstawił receptur jakichś „modnych” aktualne piw. Ale każdy czas ma swoją modę i ja przyjmuję takie wytłumaczenie. Gorąco polecam.
Obowiązkowa wręcz pozycja dla każdego, kto chciałby zająć się wyjątkowym i szlachetnym hobby, jakim niewątpliwie jest piwowarstwo w domowych warunkach. Autor fachowo i szczegółowo objaśnia podstawowe procesy, które należy wykonać, aby piwo okazało się zdatne do spożycia i spełniało oczekiwania nasze, ale także innych degustatorów. Ocenia poszczególne surowce, ich jakość...
więcej Pokaż mimo toJako osoba która dopiero zaczyna raczkować w temacie browarnictwa, to niniejszy poradnik jest świetnym wstępem do tej niezwykłej przygody. W sposób kompleksowy jest opisany proces wytawarzania piwa, opisane problemy przy poszczególnych etapach i tym podobne. Bardzo mocną cechą tej publikacji jest zawartość gotowych formuł na piwo oraz wskazówki jak je uwarzyć. Oczywiście wszystkie infomacje są oparzone wyliczeniami i odpowiednimi wzorami. Naprawdę godna pozycja dla każdego który chce zgłębić tajniki piwowarstwa i zacząć przygodę jako domowy piwowar. Na dniach pierwsza nieśmiała próba, zobaczymy czy udana za miesiąc/dwa :)
Jako osoba która dopiero zaczyna raczkować w temacie browarnictwa, to niniejszy poradnik jest świetnym wstępem do tej niezwykłej przygody. W sposób kompleksowy jest opisany proces wytawarzania piwa, opisane problemy przy poszczególnych etapach i tym podobne. Bardzo mocną cechą tej publikacji jest zawartość gotowych formuł na piwo oraz wskazówki jak je uwarzyć. Oczywiście...
więcej Pokaż mimo toDużo szczegółów i przydatnych informacji. Dość niemodna jeśli chodzi o style proponowanych piw. Tłumaczenie z kilkoma rzucającymi się w oczy błędami w szyku zdania. Jako poradnik bardzo dobra pozycja.
Dużo szczegółów i przydatnych informacji. Dość niemodna jeśli chodzi o style proponowanych piw. Tłumaczenie z kilkoma rzucającymi się w oczy błędami w szyku zdania. Jako poradnik bardzo dobra pozycja.
Pokaż mimo to