Domowe warzenie piwa

Okładka książki Domowe warzenie piwa autora Lehrl Richard, 9788381517287
Okładka książki Domowe warzenie piwa
Lehrl Richard Wydawnictwo: Wydawnictwo RM Seria: Domowy wyrób kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
Domowy wyrób
2023-04-19
2013-01-01

Kup Domowe warzenie piwa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Domowe warzenie piwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Domowe warzenie piwa

Dobra książka ale jej problem polega na tym,że została napisana 20 lat temu, a zmiany jakie nastąpiły w tym czasie w piwowarstwie domowym są ogromne. Niemniej dla totalnego laika może być dobrym wstępem do warzenia, a dla bardziej doświadczonego dobrym materiałem na uzupełnienie wiedzy.

Obowiązkowa wręcz pozycja dla każdego, kto chciałby zająć się wyjątkowym i szlachetnym hobby, jakim niewątpliwie jest piwowarstwo w domowych warunkach. Autor fachowo i szczegółowo objaśnia podstawowe procesy, które należy wykonać, aby piwo okazało się zdatne do spożycia i spełniało oczekiwania nasze, ale także innych degustatorów. Ocenia poszczególne surowce, ich jakość oraz zastosowanie.

Początkowe zapoznanie się z teorią może wywołać u poniektórych szok i zniechęcenie, zważywszy, iż począwszy od zacierania, a kończąc na rozlewaniu, proces produkcji własnego napoju wydaje się bardzo skomplikowany, i to akurat należy przyznać, szczegółowy. Zachęcam wszakże, aby się nie bać i poukładać wiedzę w głowie. Niemniej jednak jak mawia pewien blogger: „Browar to nie apteka”, choć obowiązkowo trzeba dotrzymać pewnych „dogmatów”, albowiem piwo najzwyczajniej może okazać się do niczego.

Mogę zgodzić się z przedstawioną już tutaj opinią, że autor nie przedstawił receptur jakichś „modnych” aktualne piw. Ale każdy czas ma swoją modę i ja przyjmuję takie wytłumaczenie. Gorąco polecam.

Jako osoba która dopiero zaczyna raczkować w temacie browarnictwa, to niniejszy poradnik jest świetnym wstępem do tej niezwykłej przygody. W sposób kompleksowy jest opisany proces wytawarzania piwa, opisane problemy przy poszczególnych etapach i tym podobne. Bardzo mocną cechą tej publikacji jest zawartość gotowych formuł na piwo oraz wskazówki jak je uwarzyć. Oczywiście wszystkie infomacje są oparzone wyliczeniami i odpowiednimi wzorami. Naprawdę godna pozycja dla każdego który chce zgłębić tajniki piwowarstwa i zacząć przygodę jako domowy piwowar. Na dniach pierwsza nieśmiała próba, zobaczymy czy udana za miesiąc/dwa :)

55 użytkowników ma tytuł Domowe warzenie piwa na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Domowe warzenie piwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Domowe warzenie piwa

Cytaty z książki Domowe warzenie piwa

Dodaj cytat z książki Domowe warzenie piwa