Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy

Zbiór przedstawiają krótkie historie polskich rysowników młodego pokolenia: Adamika, Adlera, Śledzińskiego, Birka, Czubek, Drzewieckiego, Frąsia, Gawronkiewicza, Janickiego, Jezierskiego, Kani, Kopcia, Ogazy, Kowalskiego, Lechowicza, Leśniaka, Madeja, Michalskiego, Ostrowskiego, Ozgi, Piorunowskiego, Papis, Szłapy, Rebelki, Szneidera, Tomaszewskiego, Truścińskiego i Żejmy.

Kup Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy

Opinie i dyskusje o książce Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy

Przegląd polskiego komiksu lat 90-tych. Jak to w takim wydawnictwie, są tu arcydzieła, są też słabsze momenty. Ogólnie, dobry pomysł.

45 użytkowników ma tytuł Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy

Okładka książki Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024 Agata Francik, Marek Kolenda, Tomasz Kołodziejczak, Maja Malinowska, Mikołaj Maria Manicki, Romuald Pawlak, Magdalena Świerczek-Gryboś, Henryk Tur, Istvan Vizvary, Michał Walasek, Mateusz Wyszyński, Marek Żelkowski
Okładka książki Joker. Świat METIN AKDÜLGER, Brad Anderson, PAOLO BACILIERI, Ethem Onur Bilgiç, Enrico Brizzi, FELIPE CASTILHO, E.N. EJOB, VINCENZO FILOSA, ALVARO FONG VARELA, Jason Fabok, DR. EJOB GAIUS, MARIANE GUSMÃO, Keisuke Gotou, Inpyo Jeon, Geoff Johns, Tomasz Kołodziejczak, Stepan Kopriva, BERTRAND MBOZO’O ZEH, Jacek Michalski, Satoshi Miyagawa, OSCAR PINTO, JaeKwang Park, German Peralta, TAINAN ROCHA, Ingo Römling, David Rubin, TORSTEN STRÄTER, Michal Suchánek, MATÍAS TIMARCHI
Okładka książki Wielkie wyprawy Zofia Bieniarz, Jean-François Charles, Maryse Charles, Zbigniew Kasprzak (Kas), Tomasz Kołodziejczak, Bran MacLeod, Maria Olszewska, Stefan Weinfeld
Okładka książki Batman: Świat Brian Azzarello, Lee Bermejo, Ethem Onur Bilgiç, Alessandro Bilotta, Alberto Chimal, Ertan Ergil, Carlos Estefan, Mathieu Gabella, Inpyo Jeon, Jung Gi Kim, Tomasz Kołodziejczak, Stepan Kopriva, Piotr Kowalski (rysownik), Qiu Kun, Kirill Kutuzov, Nicola Mari, Thierry Martin, Pedro Mauro, JaeKwang Park, Egor Prutov, Paco Roca, Michal Suchánek, Rulo Valdés, Xu Xiaodong, Lu Xiaotong, Okadaya Yuichi, Natalia Zaidova, Benjamin von Eckartsberg, Thomas von Kummant
Okładka książki Gladiatorzy (Antologia opowiadań) Krzysztof Abramowski, Bartek Biedrzycki, Eugeniusz Dębski, Michał Gołkowski, Jarosław Grzędowicz, Alicja Janusz, Tomasz Kołodziejczak, Maja Lidia Kossakowska, Wojciech Kowalski, Magdalena Kozak, Wojciech Okrutny, Hubert Olkowski, Andrzej Pilipiuk, Janusz Płonka, Marcin Podlewski, Michał Puchalski, Magdalena Ratajczak, Arkady Saulski, Michał Śmielak, Michał Śmietana, Aleksandra Staniewska
Tomasz Kołodziejczak
Tomasz Kołodziejczak
Rocznik 1967. Debiutował w 1985 na łamach „Przeglądu Technicznego”. Autor nowoczesnej SF, social fiction i space opery. Pisał także utwory fantasy, a także fantastykę humorystyczną. Kilkakrotnie nominowany do Nagrody im. Janusza Zajdla (ostatnio w roku 2006 za opowiadanie „Piękna i graf”),zdobył ją w roku 1996 za powieść „Kolory Sztandarów”. Jest trzykrotnym laureatem Śląkfy, a także wielu innych wyróżnień literackich i komiksowych. Był redaktorem, publicystą i wydawcą w pismach „Voyager”, „Feniks”, „Magia i Miecz”, oraz w programach „Fantastykon” i „Magazyn Fantastyki Radia Wawa”. Od 1995 roku pracuje jako redaktor naczelny największej dziecięcej gazety w Polsce - tygodnika „Kaczor Donald”. W 1999 roku uruchomił w Egmoncie linię komiksową dla dorosłych „Klub Świata Komiksu”, która dominuje na polskim rynku komiksowym. W czerwcu 2010 r. wyróżniony przez Bogdana Zdrojewskiego Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, odznaką "Zasłużony dla Kultury Polskiej". Lubi koszykówkę, interesuje się polityką, astronomią, historią. Żonaty. Dwie córki. Dwa koty.

Czytelnicy Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy przeczytali również

Opowieści Szeherezady Sergio Toppi
Opowieści Szeherezady
Sergio Toppi
Powiadają by żelazo kuć póki gorące, kuję więc. Czas na Opowieści Szecherezady. Tytuł nie pozostawia miejsca na jakiekolwiek domysły. Jeszcze przed odbiorem przesyłki, oczami wyobraźni ujrzałem klucze otwierające Księgę tysiąca i jednej nocy. - Perskie księżniczki, wezyrów, olśniewające pałace, tchnące świeżością ogrody, oazy, dżinny, ifryty, zakazane manuskrypty i zapomniane miasta zatopione w morzach rozżarzonych piasków. Jednym słowem wszystko to, czym od setek lat Bliski Wschód kusi i uwodzi europejczyków. Nie zamierzałem wspominać więcej o Zaczarowanym świecie, ani porównywać go z Opowieściami Szecherezady. Okazało się to jednak czymś tak naturalnym, że aż nieodzownym. Będzie więc o Opowieściach Szecherezady, przez pryzmat Zaczarowanego Świata. Zaczarowany świat jest znacznie bardziej zróżnicowany, co daje mu olbrzymią przewagę. Kilka dni po zakończeniu lektury uzmysłowiłem sobie że nie pamiętam żadnej z opowiedzianych przez Szecherezadę historii i nie potrafię nic konkretnego na ich temat powiedzieć. Nie znam literackiego pierwowzoru, nie porównam więc oryginału z graficzną adaptacją, ale fabularnie wypada ona bardzo blado. Teoretycznie przynajmniej wszystko jest na swoim miejscu - magiczne artefakty, dżinny, czarna magia, zbrodnia, zdrada, zemsta i triumfująca sprawiedliwość. Niemniej jednak nic z tego nie wynika, opowieści nie zapadają w pamięć, nie pozostaje po nich najlichsze nawet wspomnienie. Obawiam się, że na taki właśnie los skazane są baśnie, legendy i podania ludowe w czystej, niezmodyfikowanej genem współczesnej rozrywki postaci. Słowo pisane pozostaje dla nich lepszym nośnikiem niż obraz. Sergio Toppi mimo perfekcyjnie wykonanych ilustracji nie zdołał atrakcyjnie oddać Księgi tysiąca i jednej nocy. Zakończenie również pozostawia niedosyt. Ostatnie opowiadanie kończy się mniej więcej tymi samymi słowami co poprzednie historie. - "Dla Szecherezady wstający dzień miał być ostatnim... Ale król, chcąc usłyszeć więcej opowieści, nie chciał by kobieta umarła. Stało się zgodnie z jego wolą." O dalszych losach sułtana Szachrijara i Szecherezady można sobie poczytać gdzie indziej. Być może w planach był kolejny tom, który nie powstał, być może takich planów wcale nie było. Ostatecznie jednak zakończenie jest mało satysfakcjonujące. Graficznie poprzeczka zawieszona jest bardzo wysoko - precyzyjny, mistrzowski styl o którym pisałem w poprzednim poście. Szczególną uwagę warto zwrócić na "Czekałem tysiąc lat" i "Skarb Jazida" które jako jedyne są kolorowe. Dzięki dobranej kolorystyce nabierają onirycznego, surrealistycznego, miejscami nawet psychodelicznego wymiaru. Bardzo udany zabieg. Sądzę że Zaczarowany świat w takiej formie zyskałby jeszcze więcej mocy. Nie mam zbytnich wątpliwości wydając ostateczny werdykt. W dziesięciostopniowej skali, zapożyczonej z LC daję 6 - dobry. Pomimo walorów wizualnych do Opowieści Szecherezady już nie powrócę. Sześć jest więc maksymalną oceną, możliwą do uzyskania przy takim stanie rzeczy.
Horyzont_Snu - awatar Horyzont_Snu
Glinno Jacek Frąś
Glinno
Jacek Frąś
Można by się pokusić, koloryzując kapkę, że Glinno to rzeczywiście taki trochę Lynchowsko-Kafkowski (jak można wyczytać na tylnich rejonach okładkowych) halucynogenny trip w settingu polskiej zabitej dechami wsi. Ale tylko trochę. Skutecznie ów klimat pobijają rysunki oraz niedopowiedzenia, które w tym przypadku robią robotę fest. No bo mamy tutaj podróż Franka do wsi Polskiej, tytułowe Glinno. I podróż ta okazuje się zupełnie niezwyczajna. Franek musiał tu przyjechać, ponieważ pogrzeb starego wuja. I tak zaczyna się irracjonalny łańcuch zdarzeń, rozrysowany zgoła oryginalnie i dla oka przyjemnie. Jest tu sporo celowej przesady w rozrysowaniu postaci, oraz karykaturalności i wszystko to sprawia, że aż szkoda, że taki krótki to twór. Glinno to taki "prawie" horror psychodeliczny. O odczuwaniu strachu mowy tu nie ma, bardziej niepokój, dziwność i deczko surrealizmu. Można go interpretować zupełnie różnie. W swojej narracji przypomniał mi mój ukochany Foligatto, ale klimatem to zupełnie inna zabawa. Komiks krótki, na raz, ale zdecydowanie warty by rzucić na niego bystre oko. Dziwaczna zielona postać intryguje, miejsce akcji również i chociaż zakończenie pozostawia niedosyt, to czytałem z tchem zapartym a ślepia rozdziawione w pełnej krasie. Przyjemnie, intrygująco, polsko, inaczej i zdecydowanie warto, zważywszy na to, że można go dziś dorwać za jakieś dwie/trzy dyszki. Więcej na IG: @znakiem_tego
ZnakiemTego - awatar ZnakiemTego

Cytaty z książki Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy

Dodaj cytat z książki Komiks. Antologia komiksu polskiego. Najlepsi młodzi rysownicy