Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024

- fantasy, science fiction
- Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej (tom 4)
- 2024-12-29
- 2024-12-29
Czwarty rocznik najlepszych polskich opowiadań SF!
Sięgając do fundamentów fantastyki naukowej zabierzemy was w głębiny kosmosu, w otchłań cyberprzestrzeni i w nieodległą przyszłość, która zaczyna się już teraz na naszych oczach. Zapraszamy do międzypokoleniowej wyprawy z udziałem debiutantów oraz uznanych autorów. Wspólnie wyruszymy ścieżkami naszych lęków oraz nadziei, splatając naukę z wyobraźnią. W drogę ku gwiazdom.
Kup Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024 w ulubionej księgarni
Oceny książki Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024
90 użytkowników ma tytuł Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024 na półkach głównych- Przeczytane 47
- Legimi 3
- Antologia 1
- Sci-Fi 1
- W domowej bibliotece 1
- Posiadam Nie Czytałem 1
Cytaty z książki Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024
Dodaj cytat z książki Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024
Dobry zbiór opowiadań. Zwłaszcza opowiadania nowicjuszy są warte uwagi, gdyż poruszają ciekawe problemy i mają dość nowatorskie podejście.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze opowiadanie świetne. Drugie mnie nie porwało (nie moje klimaty),kolejne wygrane w konkursie robią wrażenie i pozostają w głowie na dłużej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSolidne 7. Manicki i Świerczek-Gryboś top. Reszta nieźle lub dobrze. Zostałem potraktowany twardą naukową fantastyką, z pomysłem. Wystarczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie Vizvary, Świerczek-Gryboś, Manicki najlepsi. Całość jak zawsze solidna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza pierwszym opowiadaniem calosc jest slabiutka.
Poza pierwszym opowiadaniem calosc jest slabiutka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoi Drodzy
➡️Wychowałem się na fantastyce, czytam ją dosłownie od dziecka, wymagania mam duże, niełatwo je spełnić. Zobaczmy zatem, czy się udało.
Dosłownie po dwa, trzy zdania o każdym opowiadaniu plus ocena i cytat.
➡️"CZTERY ŚCIANY ŚWIATA. Agata Francik.
Absolutnie wysoko techniczne społeczeństwo, tęsknota za dawnymi czasami, okropna, dojmująca samotność.
"Zastanawiałem się, co jest poza naszymi domami."
Świetnie napisane, mocne i przerażające, 9/10. Czołówka tej antologii.
"Użytkownik podrywa się równie gwałtownie jak poprzednio. Chwyta komunikator, dzwoni do użytkownika o ID #8329 i statusie jego żony."
➡️W CIENIU KASZTANOWCÓW
Mateusz Wyszyński
Walka z kryzysem klimatycznym, badania naukowe, modyfikacje drzew. I skromne, niepozorne kasztanowce.
Spokojne, lekko usypiające, obyczajowe opowiadanie, z mocną nutą ekologiczną plus siła mediów społecznościowych plus zgrabnie wpleciony konflikt międzypokoleniowy (co osobiście doceniam). Trzy ważne tematy, opisane nienachalnie i z wyczuciem. 7,5/10
"Natura wciąż była tu obecna. Uśpiona, słaba, chora. Ale obecna."
➡️PRZEBIERALNIA
Marek Kolenda
Mars. Tajemniczy obiekt. Moje ulubione klimaty. A przy tym stale rosnące zagrożenie i strach pełzający po kręgosłupie. Groza. Właśnie tak to powinno wyglądać! Ocena 9/10 i moje wyróżnienie.
" Naraz obaj zsuwają chusty i unoszą głowy, jakby węszyli. Wyglądają upiornie."
➡️FILTR
Michał Walasek
Odwieczne problemy manipulacji rzeczywistością, przekłamania otaczającego świata i wątpliwości co niektórych jednostek co do autentyczności tego, co widzimy, co pokazują nam rządy (cenzura) i co generuje najnowsza technologia. Co jest lepsze - złota fikcja czy brudna prawda (Incepcja)? Jak najbardziej na czasie. I mocne! 8,5/10
"Na ile to, co widzę, istnieje?"
➡️ECHO Z AMALTEI
Maja Malinowska
Planeta LT-003, człowiek po katastrofie w nieprzyjaznym środowisku, zniszczonym wulkaniczną zimą. Tajemnicze zniknięcie mieszkańców (uaa, jak Roanoke). Bardzo mistyczne opowiadanie. 7/10
"Kiedy ich świat umierał w ciemności i chłodzie, przeszli do historii razem z nim."
➡️JESZCZE NIE DZIŚ
Tomasz Kołodziejczak
Pisarz twardej fantastyki plus tajemniczy nieznajomy i ludzkość, która już nie ma czasu. To opowiadanie coś w sobie ma, jakiś błysk, techniczno-proroczy, jakiś niepokój, strach, mimo że wydaje się całkiem proste. Zawsze wiedziałem, że ta ekologia jest podejrzana. 7,5/10
"Takie życie autora twardej fantastyki naukowej."
➡️NAPIĘCIE POWIERZCHNIOWE
Romuald Pawlak
Odkrywanie kolejnych planet, konflikty, tarcia między ludźmi (to lubię),nowe światy, obce gatunki. Klasyka. Ocena 7/10
"Cwer był sprzecznością, dychotomią zamkniętą w jednym ciele."
➡️OMG
Magdalena Świerczek-Gryboś
Chyba najbardziej niepokojące i mroczne z tych opowiadań. Bardzo, bardzo emocjonalne i bardzo niełatwe pod każdym względem, pulsujące nerwowością i strachem, weird fantastyka? Głos Boga? 8,5/10 Wyróżnienie.
"Ciało będzie dygotać, bo nad gadzim mózgiem nie sposób panować."
➡️SITO ERLENMACHERA
Istvan Vizvary
Bardzo symboliczne i poetyckie opowiadanie, o czym? O końcu ludzkości? O nadziei na nowy początek czy o schyłku wieków? Musicie się przekonać sami. Czym jest Sito? Kto je stworzył? Czym jest wieczność? Czy Bóg nas widzi? I co autor w ogóle miał na myśli? Chyba tego nie zrozumiałem, rozłożyło mnie na łopatki, tak składniowo jak i pod względem słownictwa, mimo tego rytm i możliwość interpretacji własnej podobały mi się. 7/10
"Wszechświat jest ironicznym komentarzem do samego siebie."
➡️TRÓJKĄT PYRRUSA
Marek Żelkowski
Nowe planety, statki kosmiczne, bramy przestrzenne, obce rasy, okrucieństwo podbojów i nieskończony kosmos, stojący przed człowiekiem otworem. I główny bohater - facet, który traktuje kobiety przedmiotowo,
"zwyczajna świnia pozbawiona uczuć wyższych" 🤭 To opowiadanie od początku mi się podobało i wcale się nie rozczarowałem. 8,5/10
"Człowieku, zdaje się, że właśnie odkryłeś kolejną obcą rasę, a tobie jak zwykle tylko dupy w głowie."
➡️"HERETYCY NIE PŁACĄ"
Mikołaj Maria Manicki
Kosmiczne piractwo? Kosmiczne egzorcyzmy? Czachogniot? Zapachniało mi surrealistycznym abordażem, a astronautyczny Jolly Roger wypłynął na maszt. Jednak boża technologia jest jeszcze lepsza 🙈 Świetne, z genialnym humorem (poległem ze śmiechu) opowiadanie, zwieńczone znakomitym, horrorowym finałem. 10/10 Zdecydowanie mój faworyt. Absolutnie. No i w końcu się dowiedziałem, czym jest czarna dziura 🤭
"— Szczęść Boże — przywitał się jeden z papieskich astronautów bardzo spokojnie, drugi pokropił Har Puna wodą święconą."
➡️KONGLOMERAT
Henryk Tur
Jednoosobowa stacja orbitalna. Tajemniczy obiekt. Nieunikniona kolizja. "Jak, skąd, dlaczego?"
Świetny klimat zagrożenia i oczekiwania na coś niezwykłego, atmosfera kosmicznego horroru przeradzającego się w rasowe s-f. 8/10
"Poczuł się jak człowiek w trumnie, do której dobierają się dyszący żądzą mordu… No właśnie, kto? Inni ludzie? Obcy – choć homo sapiens nigdy dotąd ich nie napotkał?"
➡️To już koniec. Jednak nie omijajcie dwóch felietonów na końcu.
➡️Moi Drodzy, kolejna część" Ku gwiazdom" okazała się absolutną perłą fantastyki, spełniając swoje założenia (niesienie dobrej nowiny s-f) i tworzenie kolejnych fascynatów literatury fantastycznej. Cieszę się ogromnie, że IX-tka wchodzi w takie przymierza i wydaje tak wartościowe pozycje. Osobiście jestem zachwycony tą antologią i ogromnie, z całego serca Wam polecam, dając UZJ (Uncelkowy Znak Jakości). Brawo!
Moi Drodzy
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to➡️Antologie uwielbiam, a szczególnie w domenie fantastyki, gdzie uważam je za idealny sposób publikacji dla tego gatunku. Wydawnictwo IX również tak najwyraźniej uważa, bo do rąk dostaliśmy kolejną już część antologii "Ku Gwiazdom". Pięknie wydaną, ze starannie dobranymi autorami. Czy znowu jest tak znakomicie?
➡️Wychowałem się na fantastyce, czytam ją dosłownie...