Gra Endera

- 83-85195-16-5
- Piotr W. Cholewa
- Ekranizacje:
- Gra Endera (2013)
Gra Endera... to gra o najwyższą stawkę. Wobec śmiertelnego zagrożenia z kosmosu Ziemia przygotowuje swoją broń ostatniej nadziei. Jest nią chłopiec, w którym odkryto zalążki niezwykłego geniuszu wojskowego. Czas nagli, a przyszłość dwóch cywilizacji spoczywa w rękach dziecka.
***
„Gra Endera będzie zdobywać nowych czytelników, kiedy dziewięćdziesiąt dziewięć procent książek wydanych w tym samym roku pójdzie w zapomnienie”.
Gene Wolfe
***
„Jedna z tych książek, które pojawiają się raz na kilka lat, kiedy autorowi udaje się tak dobrać składniki, że powstaje prawdziwy eliksir magiczny”.
Lech Jęczmyk
***
Wydana w USA w roku 1986 „Gra Endera” zdobyła obie najważniejsze nagrody - HUGO i NEBULA - przyznawane w dziedzinie science fiction.
Posłuchaj fragmentu
- 2013 157
- 2014 113
- Science Fiction 109

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gra Endera
Z zewnątrz wygląda jak historia o szkoleniu dzieci na dowódców wojskowych w kosmicznej wojnie, ale tak naprawdę to dużo bardziej emocjonalna i momentami dość smutna opowieść.
Bardzo dobrze napisana i z jednym z bardziej pamiętnych zakończeń w sci-fi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze napisana i z jednym z bardziej pamiętnych zakończeń w sci-fi.
Może dla wielu taka ocena będzie niezrozumiała, ale już tłumaczę.
Ciężko mi wystawić coś więcej. Gdybym dorwał tę książkę jeszcze jako małolat, niewykluczone, że znalazłaby miejsce w moim sercu i dostała wyższą ocenę — podobnie jak miało to miejsce w przypadku Harry’ego Pottera, z którym dorastałem i który zasiał we mnie ziarenko chęci do czytania (że później długo go nie podlewałem, to już inna sprawa).
Ender trafił w moje ręce wiele lat później, więc nie miał szans mnie „kupić”. Fabuła wydała mi się przewidywalna i dość szybko zaczęła mnie nudzić, choć rozumiem, że u wielu czytelników może wzbudzać poczucie nostalgii.
Pozycja raczej dla dużo młodszych odbiorców, dopiero wchodzących w meandry fantasy i science fiction.
Może dla wielu taka ocena będzie niezrozumiała, ale już tłumaczę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi wystawić coś więcej. Gdybym dorwał tę książkę jeszcze jako małolat, niewykluczone, że znalazłaby miejsce w moim sercu i dostała wyższą ocenę — podobnie jak miało to miejsce w przypadku Harry’ego Pottera, z którym dorastałem i który zasiał we mnie ziarenko chęci do czytania (że później długo go nie...
To jest jedna z moich ulubionych guilty pleasure osi fabularnych kiedy jest taki skazany na sukces protagonista, no po prostu Harry Potter albo luffy albo ender i oprócz wciągającego świata jest do rozkminiania warstwa moralna tego jak to jest być narzędziem w rękach systemu czy jakichś innych „ich”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja. Poznajemy historię chłopca, który zamiast spędzać dzieciństwo jak każde inne dziecko, z dnia na dzień zostaje przerzucony do „dorosłego” świata. Pomimo tak młodego wieku, to na jego barkach leżą losy wojny z kosmitami. Pomimo swojego wieku, każdego dnia jest łamany coraz bardziej, na rzecz dobra ludzkości..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja. Porusza ciekawe tematy. Ciężko było mi przyswoić sobie, że główny bohater to dziecko, że robi to co robi będąc małym berbeciem. Zaskakujące zakończenie i raczej sięgnę po kontynuację. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjne s-f. Świetny plot twist (jeden z najlepszych jakie czytałem). Godne przeczytania i polecenia. Temat w czasie wojny dronowej nabiera aktualności o której chyba nie myślał autor.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka ♥️♥️♥️
Świetna książka ♥️♥️♥️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż, może powinienem żałować, że nie przeczytałem za dzieciaka, a dopiero później, nadrabiając klasyków. Książka źle się zestarzała. Jest absurdalna, przewidywalna, naiwna i tendencyjna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, z naprawdę niespodziewanym zakończeniem.
Wciągająca, z naprawdę niespodziewanym zakończeniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Gra Endera” to książka, do której wracam co jakiś czas i za każdym razem przypomina mi, dlaczego tak głęboko zapadła mi w pamięć. Choć to literatura science fiction, działa na mnie bardziej emocjonalnie niż niejeden dramat obyczajowy.
Od pierwszych stron wciągnęła mnie intensywność fabuły. Jest szybka, precyzyjna, ale jednocześnie pełna momentów, w których musiałam na chwilę przystanąć i się zastanowić. Patrzenie, jak Ender mierzy się z kolejnymi zadaniami, jak dorasta niemal wbrew sobie, było dla mnie niezwykle poruszające. Lubię historie, które stawiają bohatera w sytuacjach granicznych, a tutaj to napięcie czułam właściwie przez cały czas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd pierwszych stron wciągnęła mnie intensywność fabuły. Jest szybka, precyzyjna, ale jednocześnie pełna momentów, w których musiałam na...