Szklany dom

2011-03-18
2011-03-18
978-83-7480-202-4
Wojciech Próchniewicz

Kup Szklany dom w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szklany dom

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szklany dom

Niezły horror, ambiwalentne sf.

W powieściach tak futurystycznych zawsze pojawia się problem ze stawką, tutaj autor próbuje nadać wagę wydarzeniom, ale przegrywa. Czasem zgrabnie (Biblioteka Watykańska),czasem usilnie i zupełnie niepotrzebnie (gender, feminizm) wplatane są współczesne lęki. Sporą przyjemność sprawia kompozycja szkatułkowa.

Najwięcej wątpliwości mam przy ocenie konstrukcji psychicznej bohaterów. Z jednej strony są one płytkimi, powierzchownymi kalkami, szablonami. Są na tyle nieudolne, że gdybym miał większe zaufanie do autora, założyłbym, że to świadomy zabieg. Zaufania Charles Stross we mnie jednak nie budzi. Z drugiej strony pewien szalenie skomplikowany proces psychiczny jest podany tak naturalnie i tak przekonująco, że wzbudza moje uznanie.

Niezły horror, ambiwalentne sf.

Najwięcej wątpliwości mam...

Cyberpunkowa, futurystyczna dystopia, na szczęście pozbawiona właściwym wielu współczesnym cyberpunkom nawałom neologizmów i detali.

Ostatnimi czasy czytam głównie klasykę science-fiction, ale czasem zdarza mi się sięgnąć po jakieś nowsze pozycje. To właśnie jedna z nich. Książka napisana jest w dość lekkim, a nawet nieco humorystycznym stylu, ale dzieje się w niej sporo - jest to mariaż typowego sci-fi z kryminałem-akcją, oraz domieszką prozy obyczajowej. Centrum fabuły stanowi pewien eksperyment, przeprowadzony na post-ludziach w XXVII wieku. Bieżąca akcja jest niezła, zaskakująca i angażująca, a do tego przeplatana retrospekcjami z bliższej i bardzo dalekiej przeszłości głównego bohatera. I chociaż po drodze zdarzają się pewne mielizny fabularne, to przeczytałem tę książkę z dużym zainteresowaniem.

W zasadzie "Szklany dom" można podsumować jako przedstawiciela "nowej fali klasyczego sci-fi" - gdyby nie nowoczesne podejście do strony technologicznej, książka byłaby całkiem blisko prozy Dicka czy Asimova. Ogólnie - ciekawa książka, polecam.

620 użytkowników ma tytuł Szklany dom na półkach głównych
157 użytkowników ma tytuł Szklany dom na półkach dodatkowych

Okładka książki The Time Travellers Almanac Part IV - Communiqués Isaac Asimov, Edward Frederick Benson, Richard Bowes, Molly Brown, Karen Haber, Nalo Hopkinson, Geoffrey A. Landis, Tanith Lee, Bob Leman, Adam Roberts, Kristine Kathryn Rusch, Pamela Sargent, Charles Stross, Harry Turtledove, Ann VanderMeer, Jeff VanderMeer, Carrie Vaughn, Gene Wolfe
Charles Stross
Charles Stross
Charles Stross urodził się w Leeds w Anglii w roku 1964. Ukończył farmację i informatykę w Londynie i Bradford, pracował w rozmaitych branżach: jako aptekarz, autor dokumentacji technicznej, inżynier oprogramowania oraz niezależny dziennikarz. Obecnie utrzymuje się z pisarstwa i mieszka w Edynburgu w Szkocji. Stross jest czasami postrzegany jako część nowej generacji brytyjskich pisarzy science fiction, którzy specjalizują się w Hard SF i space operach. Inspiracją dla niego były książki takich pisarzy jak Alastair Reynolds, Ken MacLeod, Neal Stephenson, William Gibson czy Robert A. Heinlein.

Cytaty z książki Szklany dom