Cień Endera

Okładka książki Cień Endera autora Orson Scott Card, 9788384080085
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Cień Endera
Orson Scott Card Wydawnictwo: Vesper Cykl: Saga Cienia (tom 1) Seria: Wymiary fantasy, science fiction
Saga Cienia (tom 1)

Oceny książki Cień Endera

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cień Endera

Cała seria Cienia jest GENIALNA. Nie wiem, czy nie lepsza niż Gra Endera

Cała seria Cienia jest GENIALNA. Nie wiem, czy nie lepsza niż Gra Endera

Na ulicach Rotterdamu dzieci muszą walczyć o przeżycie. Jeśli nie jesteś w bandzie nie masz szans chociaż na marny posiłek. Mały chłopiec mimo, że inteligentniejszy od innych nie ma swojej przynależności. Pewnego razu wpada na pomysł, aby ,,wynająć” do obrony młodszych łobuza. Plan sprawdza się, a umiejętności Groszka zauważa siostra Carlotta i przekazuje bohatera MF. Przedtem jednak odkrywa przeszłość Groszka i ostatecznie dowiaduje się o zmianie genetycznej wprowadzonej w ciele dziecka. Chłopiec od początku zdobywa celujące wyniki, a dodatkowo z powodu niskiego wzrostu porównywany jest do Endera. Od tej chwili Groszek zaczyna studiować wszystkie poczynania Wiggina, dzięki zdobytemu dostępowi do kont nauczycieli. Przez całe miesiące przebywania w Szkole Bojowej bohater zdobył tylko jednego przyjaciela- Nikolaia, dlatego też, gdy otrzymuje za zadanie stworzenie nowej armii dla Endera umieszcza na liście siebie i jego. Pod umiejętnym dowództwem Armia Smoka zyskuje pierwsze miejsce w tabeli. Wkrótce jednak zasady się zmieniają i Wiggin zostaje przeniesiony do Szkoły Dowodzenia. Groszek dostaje własna Armię Królika, ale szybko promuje do Szkoły Taktyki wraz z przyszłymi dowódcami. Teraz szkolenie nabiera jeszcze szybszego tępa i wkrótce dzieci uczą się obsługiwać symulatory. Groszek odkrywa jednak, iż teraz pod dowództwem Endera rozgrywają prawdziwe bitwy. Nie zdradza jednak swoich domysłów. Ostatecznie ludzkość zwycięża i dzieci (z wyjątkiem Wiggina) wracają do domów. Na Erosie Groszek dowiedział się także, że Nikolai jest jego bliźniaczym bratem i teraz Julian Delphiki może wrócić do prawdziwego domu.

Czytałem tuż po przeczytaniu "Gry Endera" i śmiem twierdzić, że "Cień..." jest lepsza. Lepsza, bo oprócz skrupulatnie kreślonych bohaterów ukazuje świat, w którym Ci żyją. A tego mi trochę w "Grze..." zabrakło.

3415 użytkowników ma tytuł Cień Endera na półkach głównych
628 użytkowników ma tytuł Cień Endera na półkach dodatkowych

Okładka książki Fantastyczne opowieści wigilijne Orson Scott Card, David Gerrold, Joe Haldeman, Janet Kagan, Krzysztof Kochański, Marek Oramus, Łukasz Orbitowski, Robert Reed, Rudy Rucker, Kristine Kathryn Rusch, Mirosława Sędzikowska, Connie Willis
Orson Scott Card
Orson Scott Card
Jeden z najbardziej popularnych autorów gatunku science fiction. Debiutował w wieku 26 lat opowiadaniem "Gra Endera", które zostało później rozbudowane do rozmiarów powieści. Zarówno "Gra Endera", jak i drugi tom cyklu, "Mówca Umarłych", zdobyły obie najważniejsze nagrody SF – Hugo i Nebulę. Także kolejne tomy ("Ksenocyd" i "Dzieci Umysłu") cieszą się ogromną popularnością. Oprócz cyklu o Enderze Card napisał wiele powieści i opowiadań. Do jego najsłynniejszych utworów należą: cykl o Alvinie Stwórcy, "Glizdawce", "Wołanie Ziemi" oraz "Badacze czasu – odkupienie Krzysztofa Kolumba". W twórczości Carda ogromną rolę odgrywa wyznawana przez niego religia mesjanistyczna.

Okładka książki Arcydzieła. Najlepsze opowiadania science fiction stulecia Poul Anderson, Isaac Asimov, Terry Bisson, Ray Bradbury, Orson Scott Card, Arthur C. Clarke, John Crowley, George Alec Effinger, Harlan Ellison, William Gibson, James Patrick Kelly, Ursula K. Le Guin, George R.R. Martin, Larry Niven, Frederik Pohl, Theodore Sturgeon, Michael Swanwick, Harry Turtledove, Robert Charles Wilson
Okładka książki Czarnoksiężnicy Orson Scott Card, Gardner Dozois, Jeffrey Ford, Neil Gaiman, Nancy Kress, Tad Williams, Gene Wolfe

Cytaty z książki Cień Endera