Gra Endera

Okładka książki Gra Endera autora Orson Scott Card, 8386868864
Okładka książki Gra Endera
Orson Scott Card Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Saga Endera (tom 1) Ekranizacje: Gra Endera (2013) fantasy, science fiction
Saga Endera (tom 1)

Kup Gra Endera w ulubionej księgarnii

Gra Endera

Oceny książki Gra Endera

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gra Endera

Prawdopodobnie nigdy bym nie zaczęła tej książki, bo opis (science fiction o małym chłopcu i kosmitach) kompletnie mnie nie zainteresował. Słuchałam na potrzeby klubu książki.
Jak już na ten klub poszłam, słyszałam jak ludzie współczują głównemu bohaterowi i jaki to on biedny. Czułam się nie na miejscu. Zupełnie tego nie rozumiałam, nie współczułam głównemu bohaterowi, przeciwnie - uważałam, że jest jakiś bezuczuciowy i miałam go dość.
Myślę, że to po prostu nie była pozycja dla mnie i szczególnie nie poleciłabym jej nikomu kto science fiction nie lubi.

Ta książka to prawdziwa petarda dla każdego, kto lubi inteligentną, wciągającą science fiction. Od pierwszych stron wciąga w świat przyszłości, gdzie dzieci szkolone są do niezwykle wymagającej i tajemniczej roli obrońców ludzkości. Fabuła jest dynamiczna i pełna napięcia, a każde wyzwanie, przed którym stają bohaterowie, jest jednocześnie zagadką strategiczną i testem charakteru. Główny bohater jest genialnie skonstruowany – sprytny, odważny i jednocześnie pełen ludzkich wątpliwości, co sprawia, że jego sukcesy i porażki mocno angażują czytelnika. Niesamowicie wciągająca jest też prezentacja szkolenia i gier symulacyjnych, które stają się areną nauki, rywalizacji i dramatycznych decyzji. Książka świetnie balansuje między akcją, emocjami a refleksją nad moralnością i konsekwencjami władzy. Świat przedstawiony jest dopracowany w każdym szczególe – od technologii po psychologię bohaterów – co czyni go wiarygodnym i fascynującym. To opowieść nie tylko o bitwach i strategii, ale także o dorastaniu, odpowiedzialności i sile ludzkiego umysłu. Po przeczytaniu zostaje niesamowite poczucie podziwu dla pomysłowości autora i świadomość, że to książka, do której chce się wracać.

Z zewnątrz wygląda jak historia o szkoleniu dzieci na dowódców wojskowych w kosmicznej wojnie, ale tak naprawdę to dużo bardziej emocjonalna i momentami dość smutna opowieść.

Bardzo dobrze napisana i z jednym z bardziej pamiętnych zakończeń w sci-fi.

Bardzo dobrze napisana i z jednym z bardziej pamiętnych zakończeń w sci-fi.

21747 użytkowników ma tytuł Gra Endera na półkach głównych
4524 użytkowników ma tytuł Gra Endera na półkach dodatkowych

Orson Scott Card
Orson Scott Card
Jeden z najbardziej popularnych autorów gatunku science fiction. Debiutował w wieku 26 lat opowiadaniem "Gra Endera", które zostało później rozbudowane do rozmiarów powieści. Zarówno "Gra Endera", jak i drugi tom cyklu, "Mówca Umarłych", zdobyły obie najważniejsze nagrody SF – Hugo i Nebulę. Także kolejne tomy ("Ksenocyd" i "Dzieci Umysłu") cieszą się ogromną popularnością. Oprócz cyklu o Enderze Card napisał wiele powieści i opowiadań. Do jego najsłynniejszych utworów należą: cykl o Alvinie Stwórcy, "Glizdawce", "Wołanie Ziemi" oraz "Badacze czasu – odkupienie Krzysztofa Kolumba". W twórczości Carda ogromną rolę odgrywa wyznawana przez niego religia mesjanistyczna.

2312 Kim Stanley Robinson
Kim Stanley Robinson
„2312” to jeden wielki manifest ekologiczny z rozszerzeniem na cały Układ Słoneczny. Plus dylematy moralne i tęsknota za gwiazdami, do których mamy małe szanse dotrzeć (autor wylicza nam proporcje w odległościach, żebyśmy „zeszli na Ziemię” z oczekiwaniami). Do tego dochodzi jeszcze ewolucja człowieka – podział na tych z przestrzeni i na Ziemian (różnice są zarówno w budowie jak i sposobie myślenia). Natomiast dla wszystkich są możliwe terapie wydłużające życie (jednak warunkiem długowieczności dla przestrzennych są wizyty na Ziemi),a radykalne zmiany w sferze płci skutecznie usunęły wszelkie (przestarzałe) nieporozumienia w tej kwestii. Równie fascynująca jest strona technologiczna opisanej rzeczywistości. Życie w tak odmiennych warunkach - od rozpalonego Słońcem Merkurego, poprzez zasiedlenie meteorytów, po lodowe księżyce Saturna - wymusiło nowatorskie rozwiązania i zmieniło samych ludzi (najbardziej zdawkowo potraktowany jest Mars - zapewne autor doszedł do wniosku, że po szczegóły czytelnik może zajrzeć do jego marsjańskiej trylogii). Interesujące są również rozwiązania na podróże po Systemie Słonecznym . Nie będę psuć radości z odkrywania ciekawostek, ale jedno było wyjątkowo inspirujące – zazdroszczę surfowania po pierścieniach Saturna ewentualnym przyszłym przestrzeniowcom. Wśród tych wszystkich oryginalnych rozwiązań, pomiędzy wewnętrznymi i zewnętrznymi planetami, jest nasza biedna „Ziemia – planeta smutku”, jak głosi tytuł jednego z rozdziałów. To tutaj właśnie zostały nierozwiązane ekologiczne problemy, tutaj nękają ludzi odwieczne problemy społeczne. I na dodatek jeszcze SI, która chce być człowiekiem. Dużo wątków i zagadnień do ogarnięcia jak na jedną powieść. Lekturę „2312” najlepiej oddaje cytat z jednej ze stron: jest jak „Impreza w suchej przystani podczas wieczornego sztormu nad pustym morzem”... Wydarzenia przeplatane są wątkami, które nabiorą sensu dopiero w zakończeniu, bohaterów poznajemy stopniowo (ale dzięki temu lepiej możemy zrozumieć ich odmienność),na dodatek autor konsekwentnie przytacza esencję całego kulturalno-filozoficznego dorobku ludzkości wplatając ją w przyszłe osiągnięcia. Czyli nie za bardzo wiemy o co chodzi, ale zabawa i tak jest niezła. Co my, teraźniejsi Ziemianie, możemy rozumieć z problemów zasiedlania Układu Słonecznego? Pewnie niewiele, ale Kim Stanley Robinson cierpliwie nam pomaga w poznawaniu jeszcze niepoznanego. Jednocześnie przestrzega przed roznoszeniem naszych nierozwiązanych problemów w Kosmos - bo to nic dobrego nie przyniesie. Dla nikogo.
SumErgoCogito - awatar SumErgoCogito

Cytaty z książki Gra Endera