Egzorcysta

Kup Egzorcysta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Egzorcysta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Egzorcysta

Lubicie ciareczki na plecach?😱
Bo ja powieści grozy czasem lubię, ale muszę przyznać, że wieczorem i mnie to się ciężko czytało🙈 To nie jest sztampowy horror. Tutaj od początku do końca czuć mrok, grozę, strach i niepewność.
Akcja rozgrywa się w latach 70-tych w Georgetown w Ameryce. 12 letnia Regan to szczęśliwa i wesoła dziewczynka. Nikt by nie przypuszczał, że niewinna zabawa tabliczką ouija doprowadzi do nieszczęścia. Regan nieświadomie nawiązuje kontakt z bytem, który nazywa się Kapitan Howdy. W krótkim czasie w ich domu dochodzi do paranormalnych zjawisk, a nawet wypadków śmiertelnych. Dziewczynka coraz gorzej się czuje i zachowuje. Po wielu konsultacjach psychiatrycznych, pobycie w takim szpitalu wszyscy rozkładają ręce, a dziewczynka przejawia objawy opętania. Jej matka Chris postanawia poprosić o pomoc duchownego. Tylko jeden z nich jest gotowy odprawić egzorcyzmy.
Pamiętam, że kiedyś oglądałam film, ale książka bije go na głowę.

Lubicie ciareczki na plecach?😱

Przerażająca, ale też bardzo psychologiczna. Nie chodzi tylko o opętanie, lecz także o wiarę i zwątpienie. Książka, która długo siedzi w głowie

Książka, która jest mocna. Polecam dla ludzi lubiących historie o opętaniach.

Książka, która jest mocna. Polecam dla ludzi lubiących historie o opętaniach.

6429 użytkowników ma tytuł Egzorcysta na półkach głównych
1424 użytkowników ma tytuł Egzorcysta na półkach dodatkowych

Okładka książki 999 tom 2 William Peter Blatty, Edward Bryant, Ed Gorman, Joe R. Lansdale, Bentley Little, Dennis L. McKiernan, Thomas F. Monteleone, David Morrell, Al Sarrantonio, Peter Schneider, Michael Marshall Smith, Steven Spruill, Gene Wolfe
William Peter Blatty
William Peter Blatty
Amerykański pisarz i filmowiec pochodzenia libańskiego. Przyszedł na świat w Nowym Jorku, ale jego rodzice byli libańskimi katolikami przybyłymi do Stanów Zjednoczonych. Po rozwodzie rodziców został z matką, z którą aż 28 raz zmieniał miejsce zamieszkania. Absolwent George Washington University (filologia angielska). Zanim w wieku 32 lat opublikowano jego pierwszą książkę imał się różnych prac. Był m.in. domokrążcą, nauczycielem, kierowcą ciężarówki oraz pracownikiem Amerykańskiej Agencji Informacyjnej USIA w Bejrucie. Twórca około 15 powieści utrzymanych w stylu horroru, z których największy rozgłos uzyskał "Egzorcysta" z 1971 r. 2 lata później dzieło przeniósł na ekran William Friedkin, a film z Ellen Burstyn w roli głównej otrzymał aż 10 nominacji do Oscara (i 2 nagrody). William Peter Blatty żył 89 lat. Wybrane dzieła: "John Goldfarb, Please Come Home!" (1963),"The Exorcist" (1971, pierwsze polskie wydanie: "Egzorcysta", Wydawnictwo Civis-Press, 1990),"The Ninth Configuration" (1978),"Legion" (1983),"Dimiter" (2010, polskie wydanie: "Dimiter", Książnica, 2011),"Crazy" (2010). Czterokrotnie żonaty: 1. Mary Margaret Rigard (od 18.02.1950, anulowanie małżeństwa); 2. Elizabeth Gilman (1950-1971, rozwód) 3 dzieci: 2 córki: Christine Ann i Mary Joanne oraz syn Michael Peter; 3. Linda Tuero (20.07.1975-06.10.1980, rozwód),2 dzieci; 4. Julie Alicia Witbrodt (14.06.1983-12.01.2017, jego śmierć),2 dzieci.

Cytaty z książki Egzorcysta