Kuchnia polska dla diabetyków
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2015-09-16
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-09-16
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377733738
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z
pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na
cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska
przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze
„słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar
terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.W
książce znajdziesz:• przepisy na śniadania, przekąski,
przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,•
przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i
koktajle,• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć
minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,• wyliczone dla
KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i
białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,• porady
dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,•
wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.Książka
adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2.
Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o
zdrowie i sylwetkę.[Notka o Autorce – Polska kuchnia dla
diabetyków]Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma
piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi
na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa
Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz
Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale
doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za
granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych
organizowanych przez FEND .