forum Oficjalne Aktualności
Święta bez chemii – zobacz, jak gotowaliśmy!
Jak niektórzy z Was może pamiętają ze zdjęć, jakie zamieściliśmy w zeszły wtorek na naszym Facebooku, część redakcji LC była na warsztatach kulinarnych. Pod okiem autorki książki „Święta bez chemii” szlifowaliśmy umiejętności i przygotowywaliśmy świąteczne potrawy.
Zobacz pełną treśćodpowiedzi [43]
Śledź z rodzynkami
Składniki:
8 filetów śledziowych
2 łyżki cukru
60 ml oleju rzepakowego
4 cebule
4 łyżki octu winnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g drobnych rodzynek
2 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Śledzie moczyć w wodzie przez 2 godziny. Cebule pokroić w piórka. Na patelnie wlać olej, poczekać aż się rozgrzeje. Wrzucić pokrojoną cebulę i...
Rybna zapiekanka
Składniki
-3 torebki ryżu białego
-dyży jogurt naturalny
-300dag filetu rybnego
-warzywa (wybór należy do Ciebie!)proponuję: kalafior, marchewkę, groszek, brokuły, pietruszka, por
-sól
-zioła
Gotujemy ryż i lekko warzywa. Podsmażamy leciutko posoloną rybę dosłownie na długość "zdrowaśki". NAstępnie ukłądamy kolejno w naczyniu żaroodpornym 1,5 torebki ryżu,...
Sałatka warstwowa - szuba
Składniki:
- 500 g filetów z matiasów z zalewy octowej
- 6 szt. dużych ziemniaków
- 3 szt. buraków czerwonych
- 3 szt. cebuli
- 4 szt. jajka kurze
- 12-15 łyż. majonezu
- sól i pieprz do smaku
Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, a buraki trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i ugotowane na twardo jajka kroimy drobno w kostkę (wszystko...
ŚWIĄTECZNE CIASTO FASOLOWE - PIERNIKOWE
(bez użycia mąki)
Brzmi trochę dziwnie, ale smakuje nieziemsko no, do tego oczywiście też jest syte i lubią go dzieci. Jak wiadomo to źródło białka, nie zawiera udziwnień i co roku gości na naszym stole jako jedno z dwunastu dań którego trzeba spróbować. Można go robić na wiele sposobów, albo w formie albo w kokilkach (małych formach...
Napewno wypróbuje! Zrobię dla rodziny, nie zdradzę, że to bez mąki i zobaczymy, czy ktoś zgadnie. Swoją drogą kocham japońskie ciastka z fasolą!
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Jako, że połowa mojej rodziny pochodzi ze wschodu, na naszej Wigilii nie może zabraknąć tradycyjnej słodkości - kutii. Tradycją jest, że przygotowuje ją dziadek, a poza wieczerzą wigilijną zawsze jemy ją w Bożonarodzeniowy poranek, jeszcze w piżamach.
Składniki:
- 1 szklanka pszenicy
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki miodu
- 50 gr rodzynek
- 100 gr orzechów włoskich
- 50 gr...
Masło ziołowe - świetnie nadaje się na chleb (szczególnie domowej roboty), ale także do ryb, które często goszczą na naszym stole w święta.
Możemy albo użyć śmietanki kremówki 30% i ubić ją na najpierw na masło, albo (wersja dla wygodniejszych) użyć kupione w sklepie masło.
Takie masło miksujemy z ulubionymi ziołami/przyprawami.
Ja lubię np. zestaw wyciśnięty jeden ząbek...
"ZEPSUTE ŚLEDZIE"
Pod tym przewrotnym tytułem kryją się doskonałe śledzie korzenne ze śliwkami.Nie podam bardzo ścisłej ilości składników, bo robię je na wyczucie, a proporcje będą przybliżone. Niemniej zachęcam - są wyborne.
Składniki:
2 tacki śledzi korzennych
2 - 3 cebule (biorę białe lub cukrowe, ale mogą być i zwykłe)
20 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
olej
...
PIEROGI Z FARSZEM ZIEMNIACZANO- CUBULOWYM
Ciasto:
-3 szklanki mąki (ja biorę tortową),
-1 szklanka ciepłej wody ( nie może być gorąca),
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-1 żółtko.
Farsz:
-1 kg ziemniaków(obranych),
-3 cebule(duże),
-2-3 łyżki(w zależności od smaku) przyprawy Winiary(płynnej) do zup,sosów,sałatek,
-sół,pieprz do smaku,
oraz
-3 łyżki oleju rzepakowego(do smażenia...
Ode mnie propozycja na każde Święta, danie, którego nie może zabraknąć na żadnej Rodzinnej imprezie, pyszny, aromatyczny - bigos! :-)
Zrobiony na kilka dni przed Świętami i podgrzewany kilka razy - smakuje najlepiej na świecie!!!
Potrzebujemy:
1 kg kiszonej kapusty
1/2 średniej wielkości białej kapusty
1/2 kg wieprzowiny (np. łopatka)
50 g suszonych grzybów
1 cebulę
2-3...
Wigilijne pierogi - idealne do czerwonego barszczu
Składniki na ciasto:
250 gram dowolnej mąki (ja użyłam orkiszową z razową)
25 gram drożdży piekarniczych świeżych
63 gramy oleju (ja użyłam oleju z pestek winogron)
pół szklanki wody
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka soli
szczypta cukru
Farsz:
250 gram pociętej kapusty kiszonej (nadmiar można zjeść do kanapki lub jako...