Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Tytuł oryginału:
- Mediterranean Summer
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2012-04-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-04-19
- Liczba stron:
- 421
- Czas czytania
- 7 godz. 1 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308048627
- Tłumacz:
- Sylwia Trzaska
- Tagi:
- Morze Śródziemne Lazurowe Wybrzeże kulinaria kuchnia włoska gotowanie rejs Włochy Sardynia Korsyka
„Literatura podróżniczo-kulinarna w najlepszym wydaniu...” – San Francisco Examiner
„Fascynująca, o szybkim tempie i świetnie napisana... W śródziemnomorskich portach David niestrudzenie poszukiwał najlepszych regionalnych produktów i składników. Bez reszty – on, kucharz z Ameryki – zadurzył się i zanurzył w śródziemnomorskiej – francuskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. I tak narodził się wielki kulinarny talent. Brawo!” – Jacques Pépin, słynny szef kuchni, autor wielu książek i programów kulinarnych, wieloletni współpracownik Julii Child
„Książka nafaszerowana marzeniami. Jest to prawdziwa podróż naszych marzeń – w towarzystwie kucharza, który uwija się pomiędzy stoiskami nadmorskich targów, by przygotować ucztę godną bogów. Czytelnika uwodzą zarówno smakowite posiłki, jak i porty, do których jacht zawija. Dla bohatera i autora książki rejs luksusowym jachtem jest także doświadczeniem edukacyjnym – ciężko zdobyte uznanie w oczach pracodawców i śmiałe wyzwania, jakie przed nim stawiają, zmieniają go w osobę, która dobrze wie, kim chce być i czego oczekuje od życia. Ta książka to świetny towarzysz wakacji w jakimś rajskim zakątku.” – Frances Mayes
„Proszę bardzo, po prostu zaokrętuj szefa kuchni na pokład jachtu żeglującego wzdłuż włoskiego wybrzeża, a za chwilę będziesz trzymał w ręku ponad czterystustronicowy opis wakacji... eskapistyczną opowieść, pełną kulinarnych przepisów i zapachu morskiej bryzy.” – The New York Times
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 100
- 86
- 30
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
Dodaj cytat
Opinia
W słoneczne zimowe dni często lubię sięgać po literaturę podróżniczą - podróżuję wówczas oczami wyobraźni do miejsc, które inspirują i czarują swoją atmosferą. Bardzo lubię Francję i Włochy; za ich śródziemnomorski klimat, bogatą roślinność czy historię, ciekawe zabytki. Dlatego nie mogłam się powstrzymać, gdy w moje ręce trafiło "Śródziemnomorskie lato" Davida Shallecka i Erola Munuza.
David Shalleck, autor i zarazem główny bohater powieści, to znamienity szef kuchni, producent programów kulinarnych, w których gości wielu kuchmistrzów. Do napisania powieści i jednocześnie umieszczenia w niej siebie jako postaci zainspirowała go jego chyba największa podróż życia - rejs jachtem Serenity.
Mężczyzna miał trudne zadanie - gotować na renomowanym statku i w tym samym czasie zadawalać gości, tworząc codziennie nowe potrawy, które miały różnić się od poprzednich. Już zanim zaczął tam pracować, nabył doświadczenie we włoskiej trattorii czy francuskiej auberge'y jako wykwalifikowany kucharz czy zwykły pomywacz. Zgłębiał tajniki lokalnej kuchni, a przy okazji poznawał język oraz ludzi, którzy się nim posługiwali od początku swojego życia. Było ciężko - nieraz kpiono z Amerykanina, który szukał pracy (?) w Europie. Los wynagrodził go sowicie w momencie, gdy otrzymał możliwość gotowania na statku Serenity. Taka propozycja, wyjątkowa z uwagi na renomę miejsca, w którym miał tworzyć dania, to nielada szczęście. Jak i wielkie wyzwanie.
David Shalleck był jednak zadowolony - kupowanie jedzenia na targu w Portofino, by potem przyrządzić coś pysznego dla klientów... Jak to brzmi! Mężczyzna, mimo napotkanych przeszkód, daje oczarować się Włochom i Francji - krajom, które odwiedza w trakcie swojej podróży. Już wie, że nic nie będzie takie jak dawniej. I że odnalazł swoje miejsce na ziemi - port, do którego może zawinąć jego serce.
"Śródziemnomorskie lato" to przyjemna powieść, która łatwo przenosi nas tam, gdzie toczy się akcja. Szczególnie doceniam fakt, że w książce znajduje się mapa podróży bohatera - to ułatwia wyobrażenie tego, jaką drogę musiał przebyć Shalleck. Dodatki, w postaci przepisów i opowiastek, czynią tę powieść jedyną w swoim rodzaju.
Będę miała ją na uwadzę, jeśli zdecyduję się gotować w śródziemnomorskim stylu.
Polecam.
W słoneczne zimowe dni często lubię sięgać po literaturę podróżniczą - podróżuję wówczas oczami wyobraźni do miejsc, które inspirują i czarują swoją atmosferą. Bardzo lubię Francję i Włochy; za ich śródziemnomorski klimat, bogatą roślinność czy historię, ciekawe zabytki. Dlatego nie mogłam się powstrzymać, gdy w moje ręce trafiło "Śródziemnomorskie lato" Davida...
więcej Pokaż mimo to