Coś niebieskiego

- literatura obyczajowa, romans
- Coś pożyczonego (tom 2)
- Something Blue
- 2011-01-10
- 2008-01-22
- 2011-05-01
- Anna Gralak
Mówią, że czas leczy rany.
Mówią, że lekarstwem na złamane serce jest nowa miłość.
Mówią, że wszystko dobre, co się dobrze kończy.
Życie Darcy w jednej chwili rozpada się na drobne kawałeczki. Narzeczony porzuca ją tydzień przed ślubem, na domiar złego odchodzi z jej najlepszą przyjaciółką. Darcy obwinia obydwoje o rozpad swojego związku, choć sama ma romans i spodziewa się dziecka.
Kup Coś niebieskiego w ulubionej księgarni
Oceny książki Coś niebieskiego
9036 użytkowników ma tytuł Coś niebieskiego na półkach głównych- Przeczytane 7 089
- Chcę przeczytać 1 896
- Posiadam 1 438
- 2012 54
- 2013 45
- 2014 45
- Emily Giffin 40

OPINIE i DYSKUSJE o książce Coś niebieskiego
Dalsza część opowieści o amerykańskiej, a tu również angielskiej młodzieży, równie udana i wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo druga część historii, więc warto czytać po kolei. Sama tak zrobiłam — co prawda pierwszą książkę ("Coś pożyczonego") przeczytałam jakieś osiem lat temu i nie wiedziałam wtedy, że jest kontynuacja. Ale niedawno wróciłam do niej i od razu sięgnęłam po dalszy ciąg.
Na początku Darcy, jak i w pierwszej części, była strasznie irytująca. Tym większa była moja satysfakcja, kiedy trafiła na Marcusa — faceta, którym nie mogła manipulować. W końcu ktoś postawił jej granice, i dobrze!
Niestety później wszystko potoczyło się trochę zbyt łatwo. Bez większego wysiłku spotkała przystojnego, bogatego mężczyznę, który — mimo jej bliźniaczej ciąży z innym mężczyzną — zechciał się z nią związać. A do tego – niczym za sprawą magicznej różdżki – Darcy nagle zmieniła się w dojrzałą, empatyczną osobę, a według epilogu stała się wręcz idealną żoną, matką i jeszcze działa w fundacji dobroczynnej! Trudno mi w to uwierzyć, biorąc pod uwagę, że przez 30 lat była rozpuszczoną egoistką z zamożnego domu, która wszystko dostawała za "ładną buzię".
Nie przekonuje mnie też przedstawienie namiastki jej życia po narodzinach bliźniaków — trudno uwierzyć, że ta dziewczyna odnalazła szczęście w nieprzytulnym mieszkanku z przyjacielem dzieciństwa, bez wielkich pieniędzy. Wychowanie dwóch noworodków to ogromne wyzwanie dla każdej pary, nawet najbardziej zakochanej.
Mimo wszystko czytało się dobrze — Emily Giffin ma lekkie pióro i potrafi wciągnąć czytelnika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku Darcy, jak i w pierwszej części, była strasznie irytująca. Tym większa była moja satysfakcja,...
Dla wlasnego uzytku, wlasne odczucia, spoiler, odrobine haslowo, bez polskich znakow 😁
Dlugo nie czytalam ksiazki, w ktorej glowny bohater nie wzbudza mojej sympati i tak mnie irytuje. Rety, jak ja tej Darcy nie lubilam! W moim odczuciu paniusia z bogatego domu, ktora wszystko chciala osiagnac uroda. Wspanialy narzeczony Dexter - z bogatego domu, odpowiednio pasujacy wygladem i statusem spolecznym do naszej bohaterki. Ona - w moim odczuciu rozpieszczona, nieodpowiedzialna, zadufana zakupoholiczka. Miala dla siebie idealnie poukladany swiat - do czasu. Ten swiat nagle runal. Oczywiscie Darcy wini za wszystko wszystkich w kolo z wyjatkiem siebie. Nie dociera do niej, ze ona rowniez postapila niewlasciwie. Zdradzila swojego narzeczonego z druzba Marcusem i zostala zdradzina - przez Dexa i najblizsza przyjaciolke Rachel.
Zdrada, zwiazek z Marcusem, ciaza (jak sie potem okazalo blizniacza),rozstanie z Marcusem, przeprowadzka (ucieczka)do Londynu do przyjaciela Ethana.
Jaka ja bylam szczesliwa, kiedy w koncu Ethan wygarnal Darcy wszystko co o niej mysli! Podsumowal ja idealnie.
Mimo tego, ze mnie wkurzala chcialam dokonczyc ksiazke i sie przekonac czy glowna bohaterka pojdzie w koncu po rozum do glowy, a nie do lustra czy kolejnego firmowego sklepu.
Na szczescie zdala sobie sprawe z tego, jaka byla. Wbrew pozorom miala wszystko, ale tak na prawde nie miala nic.
Ethan wyciagnal pomocna dlon, ktora Darcy chwycila. Pomogl jej stanac na nogi. Glowna bohaterka sie zmienila. Zaczela myslec o innych, a nie tylko o sobie.
Jej zwiazek z lekarzem Goeffreyem okazal sie kolejnym pudlem - na szczescie sama to zauwazyla.
Ksiazka konczy sie happy endem -narodziny blizniakow, pogodzenie sie z Rachel, z rodzina, zwiazek oparty na prawdziwym uczuciu z Ethanem no i slub.
Jak dla mnie szalu nie ma 😉
Cytaty:
"Mozesz kontrolowac jedynie wlasne zachowanie. Ale nie reakcje innych ludzi."
"Milosc i przyjazn. To one czynia z nas ludzi, ktorymi jestesmy. A jesli pozwolimy, potrafia nas rowniez zmienic."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlugo nie czytalam ksiazki, w ktorej glowny bohater nie wzbudza mojej sympati i tak mnie irytuje. Rety, jak ja tej Darcy nie lubilam! W moim odczuciu paniusia z bogatego domu, ktora wszystko chciala osiagnac uroda. Wspanialy narzeczony Dexter - z bogatego domu, odpowiednio pasujacy...
Nikt mi nie powiedział, że ta historia ma dwie części, a ja zaczęłam czytanie od tej drugiej części właśnie. Wspominałam już we wcześniejszym poście, że byłam zachwycona opisem postaci w książkach. Czułam, że znam ich od bardzo dawna, a w jednym o mało co bym się nie zakochała w trakcie czytania. Niesamowicie chwyciła mnie za serce i już wiedziałam, że polubię się z tą autorką. POLECAM
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku książka była dla mnie trudna. Główna bohaterka doprowadzała mnie do szewskiej pasji swoją ignorancją i próżnością. Na szczęście wytrwałam do końca, ponieważ Darcy zmienia się. Warto przeczytać choćby ze względu na 1 tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zmienia perspektywę odbioru "czegoś pożyczonego".
Fajna koncepcja.
Autorka zmienia perspektywę odbioru "czegoś pożyczonego".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna koncepcja.
Seria książek nawiązuje do zwyczajów obdarowania panny młodej czymś, co ma przynieść jej szczęście na ślubie. Powinno być coś starego, coś nowego, coś niebieskiego i coś pożyczonego. W drugim tomie ten zlepek słów nie pasuje tak idealnie jak za pierwszym razem. Ale kontynuacja książki też jest inna. Przede wszystkim świetnym zabiegiem było napisanie jej z perspektywy innej bohaterki. Mimo, że nie przepadałam za nią w pierwszej części książki, nie zraziłam się do lektury. Ta książka nie zapada w pamięć tak jak część pierwsza, ale mimo to jest całkiem przyjemnym czytadłem i dość zgrabnie skomponowaną kontynuacją.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie czytałam opisu, więc nie spodziewałam się, że to Darcy będzie główną bohaterką. Liczyłam na inną kontynuację. Książka równie przyjemna co poprzednia, niestety, moja niechęć do Darcy nie pozwoliła mi uwierzyć w to wszystko co się z nią wewnętrznie wydarzyło. Przez to cała historia wygląda na naciąganą. Poszło zbyt łatwo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Coś niebieskiego" oczarowało mnie, jednak nie tak bardzo, jak "Kłamstwa od serca". Jednak uważam, że to świetna książka 😊
Książka napisana jest pierwszoosobowo, więc bardzo łatwo wyczułam się w emocje bohaterki. Momentami było mi jej szkoda, jednak uważam że sama sobie jest winna. To pierwsza główna bohaterka, z którą się nie polubiłam. Chociaż pod koniec jakaś nić porozumienia wytworzyła się między nami😊 Denerwowało mnie zachowanie Darcy - piątek, uroczej laleczki, dla której liczą się tylko pieniądze i uroda.
Podobała mi się za to jej wewnętrzna przemiana. Chociaż przykro mi było, że aby odnaleźć sens życia i prawdziwą miłość musiała tak wiele doświadczyć😊
W ogólnym rozrachunku książkę oceniam na plus♥️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiedziałam, że zakończenie będzie szczęśliwe, jednak nie przypuszczałam, że będzie ono takie😁 Była to dla mnie miła niespodzianka.
Z początku byłam bardzo, ale to bardzo sceptycznie nastawiona do tej książki. Głównie ze względu na to, że podczas czytania pierwszej części tej Trylogii, Darcy nie przypadła mi do gustu. Jej charakter, zachowanie i płytkość strasznie mnie denerwowały.
Jednak z biegiem czytania książki, obserwowałam, jak Darcy się zmieniała. Była w ciąży, przestała myśleć o sobie i zaczęła odkrywać, jaką płytką osobą była.
Powiem szczerze - zaimponowała mi, i nawet ją polubiłam...
Fajne poczytadło, szybko się czytało i przyjemnie :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak z biegiem czytania książki, obserwowałam, jak Darcy się zmieniała. Była w ciąży, przestała myśleć o sobie i...