Córka proboszcza

George Orwell Wydawnictwo: Bellona literatura piękna
A clergyman's daughter
2025-03-12
1992-01-01

Kup Córka proboszcza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Córka proboszcza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka proboszcza

Na półkach: , , , ,

Losy świętoszkowatej kobiety, która na skutek idiotycznych plotek ląduje na bruku i musi przetrwać w trudnej rzeczywistości Anglii lat trzydziestych XX wieku.

Czego tutaj nie ma: obraz nędzy i rozpaczy najuboższych warstw społecznych, polemika z religią i wiarą, raczkujący feminizm, krytyka systemu edukacji, zaduma nad losem człowieka i sensem życia. A wszystko to napisane świetnym, barwnym językiem.

Jak to dobrze, że wydawcy nie posłuchali Orwella i wznawiają cały czas tę książkę.

I tak moja cała przygoda z powieściopisarstwem Orwella skończyła się właśnie na "Córce Proboszcza".
Dlaczego? Już z okładki książki dowiadujemy się, że "Jest to najbardziej eksperymentalna w formie powieść Orwella" ponadto sam autor uznał powieść za nieudaną i postanowił nawet, aby po jego śmierci jej nie wznawiać.
Z pewnością mnie to zraziło, jednakże jak udało mi się po taniości kupić "Córkę Proboszcza" w jednym z dyskontów postanowiłem ją przeczytać.

Początkowo byłem do powieści sceptycznie nastawiony (jest fragment napisany w formie dramatu, posiada zwroty akcji),lecz książka mnie tak wciągnęła że przeczytałem całą w dwa dni. Ostatecznie posiada wszystkie cechy jakie uwielbiam w pisarstwie Orwella; idylliczne opisy przyrody, przedstawienie życia codziennego takie jakie jest. Nie bez powodu eseista Simon Leys nazwał swój esej o twórczości George'a "Orwell, czyli wstręt do polityki". W pisarstwie Orwella, co jest jasno widoczne w "Córce Proboszcza" polityka występuje, jednak zamiast skupienia na parlamentaryzmie i sławnych postaciach Orwell stawia na przedstawienie systemu przez pryzmat zwykłych ludzi. "Córka Proboszcza" to nie tylko powieść z dramatyczną historią, to także krytyka systemu społecznego przedwojennej Anglii i opresyjności patriarchatu.

Reasumując, polecam.

Ps. jedna gwiazdka odjęta ze względu na pojawiające się w tym wydaniu błędy stylistyczne i językowe.

Z pewnością mnie to zraziło, jednakże jak udało mi się po...

1. No nie zachęciła mnie.
2. Temat ważny o przyjmowaniu ról, o tym jak łatwo jest wrócić na stare tory, jak zmiana jednej osoby nie zmienia systemu.
3. niektóre fragmenty nużące.

1. No nie zachęciła mnie.
3. niektóre fragmenty nużące.

1804 użytkowników ma tytuł Córka proboszcza na półkach głównych
210 użytkowników ma tytuł Córka proboszcza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Córka proboszcza

Cytaty z książki Córka proboszcza