Młode lwy

Okładka książki Młode lwy autora Irwin Shaw,
Okładka książki Młode lwy
Irwin Shaw Wydawnictwo: Muza Ekranizacje: Młode lwy (1958) Seria: Biblioteka Bestsellerów literatura piękna
Biblioteka Bestsellerów
The Young Lions
1997-01-01
1997-01-01
Ekranizacje:
Młode lwy (1958)

Kup Młode lwy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Młode lwy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Młode lwy

Fajna lekka wojenna historia. Niemiaszek najlepszy :-)

Fajna lekka wojenna historia. Niemiaszek najlepszy :-)

2069
2069

Powieść kultowa, wydana w 1948 r !!!
Świetna adaptacja filmowa z 1958 r. z niezapomnianą rolą M. Brando w roli głównej.
Wersja książkowa jest bardziej brutalna i psychologicznie rozbudowana, uznawana za jeden z najważniejszych obrazów wojny widzianej oczami zwykłych ludzi.
POLECAM !!!

Powieść kultowa, wydana w 1948 r !!!
POLECAM !!!

Książka którą chyba tylko dzięki marketingowi zyskała taką popularność.
Mnie tak opowiedziana historia nie przekonuje i nie wzbudza ochoty to napisania po przeczytaniu , szkoda ze koniec. Wręcz przeciwnie nie mogłem się doczekać jej końca. Czasy opisane to śmierć czyhająca za każdym rogiem jednak oczekiwałem innego rozwiązania tej historii. Trochę się zawiodłem.

Książka którą chyba tylko dzięki marketingowi zyskała taką popularność.

1318 użytkowników ma tytuł Młode lwy na półkach głównych
251 użytkowników ma tytuł Młode lwy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Młode lwy

Irwin Shaw
Irwin Shaw
W krótkim czasie po narodzinach Irwina, jego rodzice – rosyjscy emigranci, zmienili nazwisko Shamforoff na Shaw i przenieśli się z Bronxu do Brooklynu. Irwin Shaw to autor słuchowisk radiowych, sztuk scenicznych i scenariuszy filmowych. Sławę zdobył jednak jako autor powieści i opowiadań psychologiczno-obyczajowych. Podczas drugiej wojny światowej służył w amerykańskich oddziałach w Afryce Północnej i Europie. Po wojnie w 1948 roku ukazała się jego debiutancka powieść Młode lwy (The Young Lions),która to została przetłumaczona na niemal wszystkie języki świata. Polskim czytelnikom Irwin Shaw znany jest od wielu lat a w księgarniach znaleźć można następujące jego książki: Chleb na wody płynące, Dopuszczalne straty, Hotel Świętego Augustyna, Lucy Crown, Młode lwy, Pogoda dla bogaczy, Szus, Wieczór w Bizancjum. Autor: Bruxa

Cytaty z książki Młode lwy

Irwin Shaw Młode lwy Zobacz więcej