Loki. Gdzie zaległy kłamstwa

Maciej Nowak-Kreyer

Kup Loki. Gdzie zaległy kłamstwa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Loki. Gdzie zaległy kłamstwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Loki. Gdzie zaległy kłamstwa

Świetna historia dodatkowa do ciągu całej fabuły Marvela. Szczerze polecam!

Jednakże rama czasu mi nie pasuję. Wszystko dzieję się w starej Angli za czasów Kuby Rozpruwacza (ok. 1900),a końcówka książki wskazuje, że zaraz po niej następuje hronologicznie film "Thor" i koronacja samego Thora, która ma miejsce gdzieś koło 2010 roku. Dość spory przeskok... Chyba że koronacja była odraczana przez 100 lat z niewiadomych przyczyn... xD

Świetna historia dodatkowa do ciągu całej fabuły Marvela. Szczerze polecam!

Wolicie bohaterów czy złoczyńców?🤭

"Loki, we wszystkich opowieściach ty już jesteś łotrem. Dlaczego po prostu nie zaczniesz grać swojej roli?"

"Loki. Gdzie zaległy kłamstwa" to historia z uniwersum Marvela o dorastającym Lokim. Ciężko mi osadzić ją w czasie, jednak myślę że pisana jest z myślą przedatawienia jak działa proces myślowy Lokiego oraz jak stał się tym, kogo później poznaliśmy w filmach MCU.

Loki od dziecka rywalizuje z Thorem w walce o koronę, lecz choć ma małe szanse, dopóki Odyn nie ogłosi decyzji, nie zamierza się poddawać. Kocha Asgard i marzy by zostać jego władcą, nawet jeśli wszystkie znaki wskazują, że jest na przegranej pozycji. Jego brat jest przykładem idealnego wojownika - silny, prawy... Choć może nie za mądry. Za to siła Lokiego nie leży w jego sztyletach, a inteligencji - i magii, którą... kazano mu ukrywać.

Loki nawalił, jednak zamiat ukarać go za jego działania, Odyn powierza mu "misję" - w Midgardzie. Co w sumie dla Lokiego jest równoznaczne z karą, ale jeśli wszystko pójdzie dobrze, może przynajmniej będzie mógł się wykazać... Teraz Loki musi pomóc niejakiemu Stowarzyszeniu SHARP rozwiązać zagadkę żywych umarłych, którzy ostatnio zaczęli budzić sensację w Londynie - bo choć nie mają pulsu, wyglądają jakby tylko spali, a ich ciała nie ulegają rozkładowi. Odyn jednak uważa, że za sprawą kryje się więcej i przyda się tu pomoc z Asgardu.

W tej książce możemy zobaczyć fragment dzieciństwa Lokiego i życia na dworze wśród bogów, ale nie na tym skupia się historia. Ciekawy i ważny w rozwoju postaci jest tu wątek jego młodzieńczej przyjaźni z uczennicą nadwornej czarodziejki oraz to, jak Loki samodzielnie uczy się swojej magii.

Ważnym tematem w książce jest też jak wiele na Ziemi jest niesprawiedliwości. Poruszyło mnie, gdy jeden z bohaterów dzielił się jakie nieprzyjemności spotkały to z powodu jego orientacji, oraz jak zareagował na wieść, że w Asgardzie nie ma takich sytuacji - że istnieje na świecie miejsce, gdzie miłość to zwyczajnie miłość.

Samo śledztwo było dość ciekawe, oczywiście głównie dzięki Lokówki i jego cudownej charyzmie i ciekawemu charakterowi😁

Koniec końców, Lokiego nie sposób nie uwielbiac w każdej odsłonie!

Wolicie bohaterów czy złoczyńców?🤭

„Loki. Gdzie zaległy kłamstwa” autorstwa Mackenzi Lee to fascynująca opowieść osadzona w świecie Marvela, ukazująca młodego boga psot w zupełnie nowym świetle. Loki stara się odnaleźć swoje miejsce w Asgardzie i udowodnić swoją wartość, jednocześnie mierząc się z oczekiwaniami ojca, Odyna, oraz własną naturą.

Autorka nie ogranicza się do stereotypowego wizerunku złośliwego trickstera. Zamiast tego zagłębia się w jego motywacje, wewnętrzne konflikty i moralne dylematy. To właśnie ta psychologiczna głębia sprawia, że książka wyróżnia się na tle innych historii o Lokim. Czytelnik ma szansę zobaczyć go nie tylko jako sprawcę chaosu, ale także jako postać uwięzioną między własnymi pragnieniami a przeznaczeniem.

Lekki, dynamiczny styl i błyskotliwy humor sprawiają, że książkę czyta się z prawdziwą przyjemnością. Fabuła pełna zwrotów akcji, tajemnic i magii wciągnie zarówno fanów Marvela, jak i miłośników dobrze napisanej fantasy. Relacje Lokiego z Thorem i innymi mieszkańcami Asgardu są świetnie przedstawione, a jego podróż do Midgardu dodaje historii jeszcze więcej barw.

Podsumowując, „Loki. Gdzie zaległy kłamstwa” to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy kochają mitologię nordycką, świat Marvela i intrygujących bohaterów z niejednoznaczną moralnością. To historia pełna emocji, zabawy i refleksji, która pokazuje, że granica między prawdą a kłamstwem bywa wyjątkowo cienka.

Autorka nie ogranicza się do stereotypowego wizerunku złośliwego...

747 użytkowników ma tytuł Loki. Gdzie zaległy kłamstwa na półkach głównych
194 użytkowników ma tytuł Loki. Gdzie zaległy kłamstwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Loki. Gdzie zaległy kłamstwa

Okładka książki Star Wars: Z pewnego punktu widzenia. 40 opowieści na 40-lecie "Imperium kontratakuje" Tom Angleberger, Sarwat Chadda, Shannon A. Chakraborty, Mike Chen, Adam Christopher, Katie Cook, Zoraida Córdova, Delilah S. Dawson, Tracy Deonn, Seth Dickinson, Rebecca F. Kuang, Alexander Freed, Jason Fry, Christie Golden, Hank Green, Rob Hart, Lydia Kang, Michael Kogge, C. B. Lee, Mackenzi Lee, Mark Oshiro, John Jackson Miller, Michael Moreci, Daniel José Older, Amy Ratcliffe, Beth Revis, Lilliam Rivera, Cavan Scott, Emily Skrutskie, Karen Strong, Anne Toole, Catherynne M. Valente, Austin Walker, Martha Wells, Django Wexler, Kiersten White, Gary Whitta, Brittany M. Williams, Charles Yu, Jim Zub

Cytaty z książki Loki. Gdzie zaległy kłamstwa