Nieboszczyk sam w domu

- 2020-10-28
- 2020-10-28
- 9788381952927
Wśród nocnej ciszy... zbrodnia się rodzi…
Mieszkańcy kamienicy w małym miasteczku Morderczo przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia. Mają nadzieję, że spędzą je w spokojnej i miłej atmosferze. Kiedy jednak młode małżeństwo zamiast prezentów, znajdzie pod choinką nieżywego świętego Mikołaja, inny z lokatorów odkryje, że skradziono mu bezcenną rodzinną pamiątkę, a swoje "śledztwo" zacznie prowadzić dwójka dziesięciolatków, sielankowa rzeczywistość zamieni się w... prawdziwą komedię omyłek!
"Nieboszczyk sam w domu" to piętnasta książka w dorobku Alka Rogozińskiego, autora znanego z łączenia klasycznych fabuł kryminalnych z dużą dawką czarnego humoru.
Kup Nieboszczyk sam w domu w ulubionej księgarni
Oceny książki Nieboszczyk sam w domu
1482 użytkowników ma tytuł Nieboszczyk sam w domu na półkach głównych- Przeczytane 1 138
- 2021 65
- 2020 40
- 2022 33
- 2020 32
- 2023 15
- Legimi 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieboszczyk sam w domu
Na tle innych książek autora, ta chyba należy do tych słabszych, ale Pola i Kacper ratują sytuację 😃 bardzo mi się podoba kreacja tych dwojga. W końcu doszukałam się książki, w której występują po raz pierwszy. Jakby nie było i tak było miło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwariowana komedia kryminalna.
Zwariowana komedia kryminalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam bardzo
Polecam bardzo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki Alka Rogozińskiego to dla mnie gwarancja udanej lektury i dobrej zabawy. Nie inaczej było w przypadku powieści "Nieboszczyk sam w domu".
Już nazwa miejscowości, w której rozgrywa się akcja, zapowiada zbrodnię. Miasteczko Morderczo przygotowuje się do Wigilii. W jednej z kamienic pod choinką para bohaterów znajduje niecodzienny "prezent". To martwy święty Mikołaj, a raczej przebrany za niego mężczyzna.
Śledztwo w tej sprawie (i kilku innych niespodzianek) prowadzi miejscowy policjant oraz znany z innych opowieści komisarz Darski. Jak się okazuje, w pechowej kamienicy mieszka jego matka, do której przyjechał z narzeczoną na święta.
W rozwiązaniu zagadki pomaga parą dzieciaków, których pomysły i dialogi są w stanie rozbawić największego ponuraka.
Jak na kryminał Rogozińskiego przystało, mamy tu całą galerię, a raczej menażerię dziwaków. Różne zbiegi okoliczności, przypadki, wpadki, pułapki i nieporozumienia napędzają akcję, sprawiając, że całość połyka się jednym tchem.
Komizmu postaci, słów i sytuacji oraz czarny humor w stylu mistrzyni gatunku, Joanny Chmielewskiej, gwarantują relaks na wysokim poziomie.
POLECAM SZCZERZE!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż nazwa miejscowości, w której rozgrywa się akcja, zapowiada zbrodnię. Miasteczko Morderczo przygotowuje się do Wigilii. W jednej z kamienic pod choinką para bohaterów znajduje niecodzienny "prezent". To martwy święty Mikołaj, a...
Mega fajna komedia kryminalna.
Czyta się lekko i przyjemnie.
Chcesz reset głowy to sięgnij za tą książkę :-)
Mega fajna komedia kryminalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się lekko i przyjemnie.
Chcesz reset głowy to sięgnij za tą książkę :-)
Lekka i zabawna książka, chociaż przejaskrawiona, ale w takim wypadku inaczej się nie da ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtoś zamordował Św. Mikołaja 😱😱😱 i to w Wigilię!
Ktoś zamordował Św. Mikołaja 😱😱😱 i to w Wigilię!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zabawna, lekka, łatwa i przyjemna. Czytam już kolejny kryminał tego autora. Myślę, że to godny następca Joanny Chmielewskiej, którą zaczytywałam się jako dziecko.
Z Alkiem nawet w święta nie może być mowy o nudzie i monotonii.
Z Alkiem nawet w święta nie może być mowy o nudzie i monotonii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugą świąteczną książką, którą przeczytałam w święta była "Nieboszczyk sam w domu". Ostatnio mam wrażenie, że książki Alka Rogozińskiego są pisane na wzór Agathy Christie. Chodzi o to, że jest morderstwo, dużo bohaterów i w gronie tych konkretnych osób znajduje się morderca. Czy wy też macie takie wrażenie ?
Wracając do lektury Alka... Mieszkańcy pewnej kamienicy, która znajduje się w małym miasteczku, przygotowują się do Świąt Bożego Narodzenia. Mają nadzieję, że czas przygotowań spędzą w spokojnej atmosferze. Jednak młode małżeństwo pod choinką znajduje nieżywego Świętego Mikołaja. Pewnemu lokatorowi zamieszkującemu kamienicę zostaje skradziona cenna pamiątka. Śledztwo prowadzi para dzieciaków dziesięciolatków przy pomocy komisarza Krzysztofa Darskiego.
"Nieboszczyk sam w domu" to lektura idealna na święta. Przezabawna świąteczna komedia kryminalna. Tę książkę czyta się łatwo, lekko i przyjemnie. Najlepsi to były dzieci i ich spostrzeżenia na temat życia, dorosłych i rzeczywistości. Ubaw aż po pachy. Autor świetnie wykreował postaci oraz wymyślił intrygę. Dialogi z pewnością wywołają uśmiech na twarzy u niejednego czytelnika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWracając do lektury Alka... Mieszkańcy pewnej kamienicy, która...
Kevin gościł na Waszych ekranach? To teraz czas na... Nieboszczyka samego w domu 😄.
Pamiętacie jak na początku grudnia rozpoczynałam recenzję "Morderstwa pod choinkę" słowami: "mamy święta, magiczny nastrój, choinkę, a pod nią leżące... zwłoki"? Tak trup, a nie prezenty. 😉 Tutaj początek mógłby być podobny, z tą różnicą, że pod choinką leży martwy Mikołaj. 🎅🏻☠️ W niewielkim miasteczku Morderczo wszystko jest możliwe. Nawet Mikołaj nie może czuć się bezpieczny. Kto pozbawił go życia i czy zbrodnia może mieć coś wspólnego z kradzieżą cennych monet u mieszkańca ten samej kamienicy?
Podczas czytania naszła mnie refleksja, że pióro Alka Rogozińskiego jest odzwierciedleniem jego sposobu opowiadania historii i anegdot również na żywo - słucha się go z wielką przyjemnością i uśmiechem na twarzy. Kto miał okazję rozmawiać z nim na żywo pewnie zrozumie co mam na myśli 🙂.
Dawno już żadna książka nie ubawiła mnie do łez, a przy opisie wejścia małżeństwa do mieszkania i odnalezienia pod choinką świątecznej niespodzianki, trudno było pohamować szczery, głośny śmiech. Uwielbiam czarny humor autora! Oczywiście postacie są nieco przerysowane, ale w komediach kryminalnych wpasowuje się to idealnie. Wprawne łączenie sprawy kryminalnej z ogromną dawką humoru, wieloma komicznymi sytuacjami, zabawnymi dialogami to znak firmowy Alka. Choć fabuła kręci się wokół tajemniczej śmierci Mikołaja, powieść utrzymana jest lekkim klimacie i czyta się ją szybko i przyjemnie.
Książka ta była wspaniałą świąteczną ucztą czytelniczą, która wprawiła w mnie w doskonały nastrój.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętacie jak na początku grudnia rozpoczynałam recenzję "Morderstwa pod choinkę" słowami: "mamy święta, magiczny nastrój, choinkę, a pod nią leżące... zwłoki"? Tak trup, a nie prezenty. 😉 Tutaj początek mógłby być podobny, z tą różnicą, że pod choinką leży martwy Mikołaj. 🎅🏻☠️ W...