Kraina Zeszłorocznych Choinek

- literatura obyczajowa, romans
- Kraina Zeszłorocznych Choinek (tom 1)
- 2020-10-28
- 2020-10-28
Autorka bestsellerowej serii „Cztery Płatki Śniegu” zaprasza w kolejną podróż do świata pełnego zimowej magii!
W pewien listopadowy poranek w urokliwym miasteczku swoje podwoje otwiera sklepik ze świątecznymi dekoracjami o intrygującej nazwie Kraina Zeszłorocznych Choinek. Sklep jest wyjątkowy; nie ma w nim dwóch takich samych ozdób, nie ma też cen. Jego wnętrze wypełnia atmosfera ciepła i miłości, a każdy z klientów znajduje w nim nie tylko idealną choinkową dekorację, bombkę czy aniołka, ale coś jeszcze… To właśnie tutaj splatają się drogi i losy mieszkańców miasteczka oraz przyjezdnych. Powracają wspomnienia dawnych uczuć i strat, nawiązują się nowe miłości i przyjaźnie.
Czy wszystkie relacje uda się naprawić przed wigilijnym wieczorem? Skąd wzięła się nazwa sklepu? I jak wiele wspólnego ma z miejscem, do którego odchodzą choinki, kiedy kończy się Gwiazdka?
Kup Kraina Zeszłorocznych Choinek w ulubionej księgarni
Oceny książki Kraina Zeszłorocznych Choinek
1549 użytkowników ma tytuł Kraina Zeszłorocznych Choinek na półkach głównych- Przeczytane 1 084
- 2021 56
- 2020 45
- 2020 45
- Świąteczne 34
- 2022 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kraina Zeszłorocznych Choinek
Kiedy czytam tak cudowne książki polskich autorek, zawsze wyobrażam sobie, jakby wyglądała ekranizacja i zastanawiam się, jakiego aktora można obsadzić w jakiej roli. Szkoda, że mało reżyserów tak robi. Może kiedyś się doczekam tego, że polscy autorzy zostaną bardziej doceniani.
Najbardziej urzekła mnie historia Heleny i nie mogłam powstrzymać kilku łez, ale nie tylko ten wątek spowodował, że musiałam sięgnąć po chusteczkę. Piękna, wzruszająca i z elementami komedii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej urzekła mnie historia Heleny i nie mogłam powstrzymać kilku łez, ale nie tylko ten...
Zwariowana komedia.
Zwariowana komedia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła, wzruszając i momentami zabawna opowieść otulona śnieżnym puchem, z nutą mrozu i magicznego klimatu, emanująca rodzinną atmosferą oraz świątecznym szaleństwem. "Kraina Zeszłorocznych Choinek" przypomina, że prawdziwe skarby kryją się w sercach bliskich a świąteczna atmosfera ma moc zbliżania ludzi. Każda strona tej książki tka na nowo wspomnienia z dzieciństwa, przypominając o radości dekorowania choinki, bez której żadne takie Święta nie są w stanie się obejść, o wspólnych kolędach oraz ciepłych wieczorach spędzonych z najbliższymi. W miarę jak historia się rozwija, czytelnik odczuwa nie tylko świąteczną magię, ale także refleksję nad tym, co naprawdę jest ważne w życiu – przyjaźń, rodzina i wspólne celebrowanie chwil.
To właśnie w tych prostych, rodzinnych momentach, kryje się cała magia urokliwych Świąt Bożego Narodzenia
Ciepła, wzruszając i momentami zabawna opowieść otulona śnieżnym puchem, z nutą mrozu i magicznego klimatu, emanująca rodzinną atmosferą oraz świątecznym szaleństwem. "Kraina Zeszłorocznych Choinek" przypomina, że prawdziwe skarby kryją się w sercach bliskich a świąteczna atmosfera ma moc zbliżania ludzi. Każda strona tej książki tka na nowo wspomnienia z dzieciństwa,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciepła opowieść świąteczna, bardzo mi się podoba, polecam...
Bardzo ciepła opowieść świąteczna, bardzo mi się podoba, polecam...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW małym miasteczku pod Krakowem Józef otwiera sklep z bombkami — ozdobami, które gromadził przez całe życie. W tym samym miejscu dziewięcioletni Antek dołącza do grupy chłopców „grających” w wyzwania. Jednym z ich pomysłów staje się kradzież z nowo otwartego sklepu. Antek, podążając za impulsem, trafia więc do sklepu pana Józefa.
Poznajemy również Ninę, która bardzo chce wrócić na święta do rodzinnego miasteczka. Niestety syn starszej kobiety, którą się opiekuje, ma wobec niej inne plany — chce, by spędziła ten czas z jego matką. Zrozpaczona dziewczyna ostatecznie wyrusza w podróż razem ze starszą panią. Po drodze spotykają Daniela — mężczyznę, dla którego ta nieoczekiwana znajomość stanie się okazją do spojrzenia na własne życie z zupełnie innej perspektywy.
Losy wszystkich bohaterów splatają się w grudniu, który na zawsze ich odmieni.
To przepiękna opowieść — o relacjach, emocjach i ludzkich wyborach. O trudnościach i radościach, o tym, co utracone, i o tym, co można jeszcze odzyskać. Fabuła jest spójna, a tempo narracji umiarkowane — idealnie dopasowane do świątecznego klimatu. Bohaterowie są bardzo zróżnicowani, a ich kreacje pełne i wiarygodne. Autorka pokazuje ich nie tylko w teraźniejszości, ale stopniowo odkrywa także ich przeszłość, co nadaje historii głębi i kompletności. Styl powieści jest lekki i przyjemny, pozwala płynnie podążać za wydarzeniami. Zakończenie domyka wiele wątków, choć niektóre pozostają otwarte — co tylko wzmacnia moją ochotę, by sięgnąć po kontynuację. "Kraina zeszłorocznych choinek" to idealna lektura na grudniowy czas. Być może nie zostanie w pamięci na lata, ale z pewnością nie sposób się przy niej nudzić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy również Ninę, która bardzo chce...
Najpiękniejsza książka świąteczna jaką w życiu czytałam.
Najpiękniejsza książka świąteczna jaką w życiu czytałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pewnej listopadowej nocy Józef budzi się z postanowieniem otwarcia sklepu z ozdobami świątecznymi. Nie są to jednak zwykłe, dostępne w każdym sklepie, robione na ilość nie jakość przedmioty. Każdy z nich ma swoją historię i każdy był w pewnym momencie ważny dla starszego mężczyzny. Całkowicie przeciwna temu pomysłowi jest jego siostra bliźniaczka. Obserwuje, krytykuje, niczym chochlik robi bratu na złość i bardzo nie podoba się jej relacja jaką nawiązuje z chłopcem, który popełnił pewien błąd... Wszyscy szykują się do świąt, czy dostrzegą to co jest w tym czasie najważniejsze?
Już chyba w dwóch, czy trzech powieściach świątecznych autorki spotkałam się z nazwą Kraina zeszłorocznych choinek i jej bohaterami. Nic więc dziwnego, że nareszcie sięgnęłam po tę książkę.
O czym jest ta opowieść?
O marzeniach i tęsknocie.
O bezinteresowności i przeszłości, z którą potrzeba nareszcie się rozliczyć.
O dziecięcej radości i tym jak my dorośli potrafimy tę radość zdusić w zarodku, po mistrzowsku można powiedzieć.
O waśniach pomiędzy rodzeństwem i szybkości upływającego czasu.
Czasem wydaje mi się, że jesteśmy jak te choinki. Niestety w tej wersji, plastikowej, z poprzyklejanymi byle jak ozdobami, co roku tej samej, tylko z wierzchu, pobieżnie odkurzonej. Dbamy o to co zewnątrz, mając bałagan w środku, przyklejamy sztuczne uśmiechy i wkraczamy w te święta byle jak, na odczep się. A gdzie radość z oczekiwania, szczere rozmowy na które nigdy nie ma czasu, a które będą być może najważniejsze w całym życiu... Gdzie ciepło, którym człowiek emanuje i ogrzewa otoczenie niczym kaloryfer.
Zatraciliśmy to wszystko...a szkoda.
Oczywiście, że książkę bardzo polecam. Na święta i nie tylko, bo dobrym warto być nie tylko od święta.
Po pewnej listopadowej nocy Józef budzi się z postanowieniem otwarcia sklepu z ozdobami świątecznymi. Nie są to jednak zwykłe, dostępne w każdym sklepie, robione na ilość nie jakość przedmioty. Każdy z nich ma swoją historię i każdy był w pewnym momencie ważny dla starszego mężczyzny. Całkowicie przeciwna temu pomysłowi jest jego siostra bliźniaczka. Obserwuje, krytykuje,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna i ciepła historia świąteczna.
Bardzo przyjemna i ciepła historia świąteczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiesz, na pewne rzeczy nie mamy wpływu, nie znaczy to jednak, że powinniśmy zrezygnować z szukania ich jasnych stron.*
Przenieśmy się do pewnego miasteczka, w którym w listopadzie zostaje otwarty bardzo nietypowy sklepik z dekoracjami świątecznymi. Co ciekawe, żadna z ozdób się nie powtarza, nie mają też one z góry ustalonych cen. W tym miejscu splatają się losy nie tylko mieszkańców miasteczka, ale i przyjezdnych. To tutaj splatają się losy ludzi i odkrywamy ich problemy, tęsknoty, marzenia i radości. A przede wszystkim przypominamy, czym jest prawdziwa magia świąt.
To, co lubię w powieściach autorki, to, że zawsze daje nadzieję na szczęśliwe zakończenie, ale nie zapomina przy tym o realności. Tak jest i tym razem. Ta powieść otula świątecznym klimatem, czuć ciepło i ten rodzinny bożonarodzeniowy nastrój. Nie brak w niej humoru, zmian, szansy na przebaczenie, czy otwarcia na drugiego człowieka. Całość jest napisana niezwykle lekko, ale wciągająco i z rzeczywistymi problemami. To sprawia, że łatwo nam się utożsamić z bohaterami i tym, co przeżywają.
A jeśli już o postaciach mowa, to jest ich dość dużo. Nie ma jednak czego się bać, bo każdy ma swój czas. Poznajemy ich bardzo dobrze, a wątki z nimi są dobrze rozpisane i się ze sobą łączą. Polubiłam ich, nawet tych, którzy nie do końca są sympatyczni. Mają w sobie coś takiego, że zapadają w pamięć i serce.
Świetnie spędziłam czas z tym tytułem. Nie tylko otulił mnie tym, czego oczekuje od świątecznych lektur, ale też mogłam się pośmiać i wzruszyć. Książka ta rozgrzeje serducho, ale też przypomni wam, że ta poszukiwana przez wszystkich magia świąt nie kryje się w prezentach, najlepiej udekorowanym domu czy suto zastawionych stołach, a sercach i relacjach z najbliższymi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzenieśmy się do pewnego miasteczka, w którym w listopadzie zostaje otwarty bardzo nietypowy sklepik z dekoracjami świątecznymi. Co ciekawe, żadna z ozdób się nie powtarza, nie mają też one z góry ustalonych cen. W tym miejscu splatają się losy nie tylko...
Pierwsza moja świąteczna książka w tym sezonie i bardzo się cieszę, że to akurat pozycja od Joanny Szarańskiej, bo uwielbiam tę autorkę. I tym razem mnie nie zawiodła, bo zapewniła mi świetną rozrywkę.
Każda z postaci jest wyrazista, niektóre wręcz charakterne. Z zaciekawieniem śledziłam ich historie, bo każda miała coś do zaoferowania.
To taka typowa świąteczna komedyjka, nawet momentami komedyjka romantyczna Bardzo dobrze się przy niej bawiłam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBywały momenty, kiedy wręcz nie mogłam powstrzymać śmiechu. Bardzo ten humor wpasował się w moje gusta.
Każda z postaci jest wyrazista, niektóre wręcz charakterne. Z...