Godzina zagubionych słów

Okładka książki Godzina zagubionych słów Natasza Socha
Okładka książki Godzina zagubionych słów
Natasza Socha Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie literatura obyczajowa, romans
Tagi:
literatura polska

Patronaty LC

Książki autora

Moje łzy....trudno nie uwielbiać tej autorki , rozmiękcza człowieka od wewnątrz, przepiękna książka .

Zbiór pięciu opowiadań. Po pierwszym myślałam, że książka ta, będzie drogą przez mękę (znudziło mnie totalnie),jednakże każde kolejne było coraz lepsze - wzruszające i pełne emocji.

Gdybyś dostał/a w prezencie jedną godzinę na spotkanie z osobą, która nagle, na zawsze już, zniknęła z Twojego życia - jak byś ją wykorzystał/a?
Pięć różnych historii, które łączy ławka i podarowany im czas oraz możliwość powiedzenia czegoś na co zabrakło czasu i odwagi. Niesamowicie emocjonalna pozycja, skłaniająca do zastanowienia nad przemijaniem i utratą. To nie jest nastrojowa świąteczna opowieść, jednakże w moim odczuciu zasługuje na nią bardziej, niż te "pachnące piernikami i choinką" - bo przecież przede wszystkim o to chodzi w te święta - o zrozumienie i wybaczenie...

więcej Pokaż mimo to

Pełna emocji, dająca do myślenia, nostalgiczna. Nie są to lekkie, świąteczna opowieści, a raczej trudne, dajcie do myślenia historie. Dobra książka dla refleksji.

W natłoku świątecznych książek obyczajowych/romansów, które z pewnością przyjemnie się czyta na odstresowanie, ta pozycja jest wyjątkowa.
Jeżeli ktoś szuka książki z życiowym przesłaniem, książki która częściowo skłoni do przemyśleń - mogę śmiało ją polecić. Boję się zaryzykować stwierdzenie, że mogłaby się znaleźć na jednej półce z Opowieścią Wigilijną, ale z pewnością ze współczesnych książek, które przeczytałam, chyba najbardziej na to zasługuje.
Jest to zbiór 5 prostych, życiowych opowiadań z małym twistem realizmu magicznego. Mogłoby wyjść dziwnie, kiczowato, ale autorka poradziła sobie bardzo dobrze.
Warto ją komuś sprezentować pod choinkę.

🦓 Co zrobisz w godzinę ?

🦓 W tej książce poznajemy historię ludzi, na pierwszy rzut niezwiązanych ze sobą.
Ci ludzie mijają się w kawiarni, w kwiaciarni, na ulicy. Coś ich łączy...ale co?
A może ta magiczna ławka ? Która da im godzinę.
Na co?
Czy wybaczą?
Powiedzą to czego nie zdążyli powiedzieć ?

🦓 Jeśli podobała się Wam książka " Zanim wystygnie kawa" to książka idealna dla Ciebie.
Mimo magii, chęci wybaczenia, nie przypadła mi ta historia do gustu. Wzruszałam się lekko przy ostatnich zdaniach rozdziału .

🦓 Co zrobisz w godzinę ?

A może ta magiczna ławka ? Która da im godzinę.
Na co?
Czy wybaczą?
Powiedzą to czego nie zdążyli powiedzieć ?

🦓 Jeśli podobała się Wam książka " Zanim wystygnie kawa" to książka idealna...

więcej Pokaż mimo to

Kilka postaci, kilka historii o tym jak tracimy kogoś bliskiego i zostaje po nim pustka i otrzymujemy jedną godzinę rozmowy z utraconą nam osobą, o czym rozmawiać, o tym że nam brak? o tym czego sobie nie wyjaśniliśmy? a może o tym jak teraz będzie.. wzruszające i piękne, bo za życia często bywa różnie w naszych relacjach ale kiedy ktoś odcina nam nagle dostęp to okazuje się że nie potrafimy poukładać myśli, życia , codzienności.. Ksiązka może nam dać do myślenia, czy relacje które mamy wokoło siebie pozwalają na pożegnanie w każdej chwili , czy chcielibysmy coś zmienić.

173/2023 (E)

173/2023 (E)

Pięć historii o miłości. O trudnej miłości... O miłości matki i córki, brata i siostry, męża i żony, dwóch przyjaciół i kobiety- matki, której nie pozwolono być matką. Każda miłość ma swoją wyboistą ścieżkę, smutną, refleksyjną historię... Uwikłani są w nią przypadkowi ludzie, nie znają się, mijają się na ulicach, bywają w tych samych miejscach, ale nic o sobie nie wiedzą... Łączy ich tylko magiczna godzina, w magiczny dzień, na magicznej ławeczce... W magiczny sposób dostają od losu godzinną szansę na rozmowę z ukochaną osobą, która już odeszła... Taką szansa na wyjaśnienie wielu problemów, pojednanie przed ostatecznym rozstaniem...Ot, taka magia...

więcej Pokaż mimo to

Zbiór przeplatających się ze sobą opowiadań. Jedne podobały mi się bardziej, drugie mniej, ale ogólnie dość przyjemnie sie czytało.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać