Godzina zagubionych słów

- Wydawnictwo Literackie
- 2020-10-28
- 2020-10-28
- literatura polska
Czy godzina wystarczy, by przebaczyć, pokochać, zrozumieć?
Historia, która pozwala odnaleźć nadzieję i dostrzec, że szczęście jest na wyciągnięcie ręki!
Katarzyna, Marcin, Anna, Aleksy i Fabian, Borys – z pozoru nie łączy ich nic. Mijają się, kupując kwiaty w okolicznej kwiaciarni, zajadając kanapki w pobliskim barze i zamawiając espresso w kameralnej kawiarni. Mimo że każdy z nich ma swoją historię, troski i głęboko skrywane tajemnice, połączył ich magiczny dzień, w którym dostali od losu wyjątkową szansę. Czy odważą się z niej skorzystać?
Niekiedy jedna rozmowa potrafi zmienić wszystko, a przedświąteczny wieczór, to najlepszy czas, by ją odbyć.
„Kocham cię”, „przepraszam”, „tęskniłem za tobą”, „jesteś dla mnie ważna” – te słowa miały nigdy nie zostać wypowiedziane. Jednak jest taki okres w roku, kiedy nawet najbardziej niemożliwe rzeczy stają się realne. Wystarczy w nie uwierzyć!
Natasza Socha – dziennikarka, felietonistka, pisarka, autorka powieści obyczajowych i książek dla dzieci. Zajmuje się również malarstwem i rzeźbą. Pochodzi z Poznania. Absolwentka dziennikarstwa i nauk politycznych na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza. Swój czas dzieli między Poznaniem a niemiecką wsią, gdzie powstają jej powieści.
Moje łzy....trudno nie uwielbiać tej autorki , rozmiękcza człowieka od wewnątrz, przepiękna książka .
Pokaż mimo toZbiór pięciu opowiadań. Po pierwszym myślałam, że książka ta, będzie drogą przez mękę (znudziło mnie totalnie),jednakże każde kolejne było coraz lepsze - wzruszające i pełne emocji.
Pokaż mimo toGdybyś dostał/a w prezencie jedną godzinę na spotkanie z osobą, która nagle, na zawsze już, zniknęła z Twojego życia - jak byś ją wykorzystał/a?
Pięć różnych historii, które łączy ławka i podarowany im czas oraz możliwość powiedzenia czegoś na co zabrakło czasu i odwagi. Niesamowicie emocjonalna pozycja, skłaniająca do zastanowienia nad przemijaniem i utratą. To nie jest nastrojowa świąteczna opowieść, jednakże w moim odczuciu zasługuje na nią bardziej, niż te "pachnące piernikami i choinką" - bo przecież przede wszystkim o to chodzi w te święta - o zrozumienie i wybaczenie...
więcej Pokaż mimo toPięć różnych historii, które łączy ławka i podarowany im czas oraz możliwość powiedzenia czegoś na co zabrakło czasu i odwagi. Niesamowicie emocjonalna pozycja, skłaniająca do zastanowienia nad przemijaniem i utratą. To nie jest...
Pełna emocji, dająca do myślenia, nostalgiczna. Nie są to lekkie, świąteczna opowieści, a raczej trudne, dajcie do myślenia historie. Dobra książka dla refleksji.
Pokaż mimo toW natłoku świątecznych książek obyczajowych/romansów, które z pewnością przyjemnie się czyta na odstresowanie, ta pozycja jest wyjątkowa.
Jeżeli ktoś szuka książki z życiowym przesłaniem, książki która częściowo skłoni do przemyśleń - mogę śmiało ją polecić. Boję się zaryzykować stwierdzenie, że mogłaby się znaleźć na jednej półce z Opowieścią Wigilijną, ale z pewnością ze współczesnych książek, które przeczytałam, chyba najbardziej na to zasługuje.
Jest to zbiór 5 prostych, życiowych opowiadań z małym twistem realizmu magicznego. Mogłoby wyjść dziwnie, kiczowato, ale autorka poradziła sobie bardzo dobrze.
Warto ją komuś sprezentować pod choinkę.
więcej Pokaż mimo toJeżeli ktoś szuka książki z życiowym przesłaniem, książki która częściowo skłoni do przemyśleń - mogę śmiało ją polecić. Boję się zaryzykować stwierdzenie, że mogłaby się znaleźć na jednej półce z Opowieścią Wigilijną, ale z pewnością ze...
🦓 Co zrobisz w godzinę ?
Ci ludzie mijają się w kawiarni, w kwiaciarni, na ulicy. Coś ich łączy...ale co?
A może ta magiczna ławka ? Która da im godzinę.
Na co?
Czy wybaczą?
Powiedzą to czego nie zdążyli powiedzieć ?
🦓 Jeśli podobała się Wam książka " Zanim wystygnie kawa" to książka idealna dla Ciebie.
Mimo magii, chęci wybaczenia, nie przypadła mi ta historia do gustu. Wzruszałam się lekko przy ostatnich zdaniach rozdziału .
🦓 Co zrobisz w godzinę ?
więcej Pokaż mimo to🦓 W tej książce poznajemy historię ludzi, na pierwszy rzut niezwiązanych ze sobą.
A może ta magiczna ławka ? Która da im godzinę.
Na co?
Czy wybaczą?
Powiedzą to czego nie zdążyli powiedzieć ?
🦓 Jeśli podobała się Wam książka " Zanim wystygnie kawa" to książka idealna...
Kilka postaci, kilka historii o tym jak tracimy kogoś bliskiego i zostaje po nim pustka i otrzymujemy jedną godzinę rozmowy z utraconą nam osobą, o czym rozmawiać, o tym że nam brak? o tym czego sobie nie wyjaśniliśmy? a może o tym jak teraz będzie.. wzruszające i piękne, bo za życia często bywa różnie w naszych relacjach ale kiedy ktoś odcina nam nagle dostęp to okazuje się że nie potrafimy poukładać myśli, życia , codzienności.. Ksiązka może nam dać do myślenia, czy relacje które mamy wokoło siebie pozwalają na pożegnanie w każdej chwili , czy chcielibysmy coś zmienić.
więcej Pokaż mimo to173/2023 (E)
173/2023 (E)
Pokaż mimo toPięć historii o miłości. O trudnej miłości... O miłości matki i córki, brata i siostry, męża i żony, dwóch przyjaciół i kobiety- matki, której nie pozwolono być matką. Każda miłość ma swoją wyboistą ścieżkę, smutną, refleksyjną historię... Uwikłani są w nią przypadkowi ludzie, nie znają się, mijają się na ulicach, bywają w tych samych miejscach, ale nic o sobie nie wiedzą... Łączy ich tylko magiczna godzina, w magiczny dzień, na magicznej ławeczce... W magiczny sposób dostają od losu godzinną szansę na rozmowę z ukochaną osobą, która już odeszła... Taką szansa na wyjaśnienie wielu problemów, pojednanie przed ostatecznym rozstaniem...Ot, taka magia...
Pięć historii o miłości. O trudnej miłości... O miłości matki i córki, brata i siostry, męża i żony, dwóch przyjaciół i kobiety- matki, której nie pozwolono być matką. Każda miłość ma swoją wyboistą ścieżkę, smutną, refleksyjną historię... Uwikłani są w nią przypadkowi ludzie, nie znają się, mijają się na ulicach, bywają w tych samych miejscach, ale nic o sobie nie...
więcej Pokaż mimo toZbiór przeplatających się ze sobą opowiadań. Jedne podobały mi się bardziej, drugie mniej, ale ogólnie dość przyjemnie sie czytało.