Klerycy. O życiu w polskich seminariach

Okładka książki Klerycy. O życiu w polskich seminariach autora Mariusz Sepioło, 9782408361020
Okładka książki Klerycy. O życiu w polskich seminariach
Mariusz Sepioło Wydawnictwo: Znak reportaż
reportaż
2021-09-01
2021-09-01

Kup Klerycy. O życiu w polskich seminariach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Klerycy. O życiu w polskich seminariach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klerycy. O życiu w polskich seminariach

W zasadzie niczego nowego z tej książki się nie dowiedziałem. Sam miałem w swoim życiu seminaryjny epizod i choć był on bardzo krótki, to podobnie jak u części bohaterów całkowicie zmienił moje postrzeganie kościoła. Warto przeczytać choćby po to, aby zrozumieć, dlaczego polski kościół wygląda tak, jak wygląda i dlaczego są tak niewielkie szanse na zmianę.

Ciekawa książka opisująca życie w seminariach oczami byłych i aktualnych księży oraz kandydatów na księży. Autor nie atakuje kleru a raczej stara się pokazać, że to też ludzie z różnymi problemami ale i popełniającymi przestępstwa bo rozdział o pedofilii tez się tu znalazł. Cześć z nich to faktycznie księża z powołaniem, a cześć traktuje tą instytucję jak korporację z wyznaczoną drogą kariery w myśl zasady "po trupach do celu".

Podobało mi się, że autor konfrontuję ze sobą zdania byłych kleryków, czy też byłych księży z obecnie tam wciąż będącymi w różnych sprawach. Można było odczuć pewien stopień obiektywizmu. Niestety, pod koniec nastąpiła lawina tylko krytycznych zdań na temat seminarium oraz wywlekanie spraw pedofilskich itp.
Dlatego też koniec końców po przeczytaniu ma się jakiś lekki niesmak i wrażenie jakby autor chciał negatywnie nastroić czytelnika do kościoła. Według mnie za mało dla zachowania balansu, pisał o jego dobrych stronach, a przecież takie też ma.

Dlatego też koniec końców po przeczytaniu ma się jakiś lekki...

768 użytkowników ma tytuł Klerycy. O życiu w polskich seminariach na półkach głównych
117 użytkowników ma tytuł Klerycy. O życiu w polskich seminariach na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Klerycy. O życiu w polskich seminariach