Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim Kościele
Zmieniają się księża, zmieniają się biskupi, a patologie w polskim Kościele pozostają. Nierozliczone przestępstwa, w tym pedofilia, brak kontroli nad finansami, arbitralność awansów, wykluczenie kobiet, feudalny model władzy, afery seksualne, skorumpowani biskupi, rozpusta, kolesiostwo, cynizm, związki z władzą, hipokryzja... Przez media co i rusz przewijają się kolejne skandale, które pokazują, że hierarchowie mają na sumieniu bodaj wszystkie grzechy główne.
To system jest chory - taką tezę stawiają autorzy książki "Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim Kościele".
Stanisław Obirek - teolog i były jezuita oraz Artur Nowak - adwokat ofiar pedofilii i publicysta przyglądają się polskiemu Kościołowi z właściwą sobie przenikliwością, odwagą i znajomością tematu. Analizują system w nim panujący w oparciu o insajderską wiedzy i dziesiątki rozmów z duchownymi oraz ludźmi Kościoła.
Nieprzypadkowo nawiązują tytułem do słynnej "Sodomy" Frederica Martela, bo podobnie jak on ujawniają mechanizmy charakterystyczne dla tej instytucji. Odpowiadają przy okazji na pytanie, czy polski Kościół jest w ogóle zdolny do reform i dlaczego nie.
Kup Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim Kościele w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim Kościele
Pod-, a właściwie sądząc z układu strony tytułowej i okładki nadtytuł „Gomory”, czyli „Pieniądze, Władza, i Strach w polskim Kościele” są przedmiotem licznych dyskusji prywatnych, prasowych i wizualnych, w mediach społecznościowych i w ogólnie dostępnych programach online. Artur Nowak i Stanisław Obirek zręcznie przypisują przywary dostojników kościelnych siedmiu grzechom głównym. Ilustrują je opisami zjawisk, występujących obecnie z dużym nasileniem w polskim Kościele, które wszyscy interesujący się tematyką dobrze znają. Osadzają je w polskim kontekście historyczno-społecznym, ale przywołują także coraz większe zróżnicowanie w podejściu do tych zagadnień w innych narodowych i personalnych ekipach Kościoła Powszechnego. Jednak jeszcze bardziej interesująca niż przykłady i analizy zamieszczone w pierwszej części książki jest dla mnie jej część druga, zatytułowana Nadzieja. Najkrócej rzecz ujmując, encykliki, wypowiedzi, dialog z wyznawcami innych wyznań, ludźmi niewierzącymi i wykluczonymi przez katolickich konserwatystów, w wykonaniu obecnego papieża ujmują autorzy pod zbiorczym hasłem „teologia Franciszka” i kontrastują z tym, co nazywają „teologią polską”. Podążając drogą Franciszka można by wyobrazić sobie przyszłość jako budowanie nowego porządku eklezjalnego, z Bogiem, lub lepiej Absolutem poza Kościołami. Czegoś, w co wierzą coraz liczniejsi, także wśród polskich byłych katolików, tzw. nones, czyli bezwyznaniowcy, którzy odrzucają autorytet obecnych Kościołów z ich rygorami, jakie zupełnie wyeliminowały z religii budowanie wspólnoty. Oczywiście Obirek i Nowak nie mają złudzeń co do utopijnego charakteru swojej Nadziei. Na pewno jednak lektura „Gomory” oprócz bogactwa informacji dostarcza ciekawych wyzwań intelektualnych. Natomiast Adam Bauman, skądinąd jeden z moich ulubionych lektorów, z powodu lekko cwaniackiego timbru głosu nie sprawdza się, moim zdaniem, jako narrator tego dzieła. Na szczęście mam również drukowaną wersję książki
Oceny książki Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim Kościele
2866 użytkowników ma tytuł Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim Kościele na półkach głównych- Przeczytane 1 596
- Chcę przeczytać 1 220
- 2022 66
- 2021 55
- 2023 29
- Audiobooki 27
- Literatura faktu 22

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gomora. Władza, strach i pieniądze w polskim Kościele
Kościół skrywa wiele tajemnic i nie zawsze są to tajemnice święte, trzeba pamiętać, że z tą instytucją są związani przede wszystkim ludzie, którzy tak jak każdy człowiek popełniają błędy i właśnie ta książka Artura Nowaka i Stanisława Obirka pokazują grzechy główne polskiego kościoła katolickiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana nieznośnym, podjudzającym językiem. Przywołuje ciągle błędy polskich monarchów kościoła, wytykając im wszystko co złe, jednocześnie co chwilę podając kościół niemiecki jako wzór do naśladowania.
Do tego cały czas z tekstu przebija się wiara w istnienie jakiegoś ur kościoła, instytucji idealnej do której należy dążyć, chociaż takowa nigdy nie istniała. Wiara w to, że to ludzie są źli ale instytucja już dobra i że wystarczy wymienić ludzi jest dobijająca i wcale nie polepsza jakości całej książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tego cały czas z tekstu przebija się wiara w istnienie jakiegoś ur kościoła, instytucji idealnej do której należy dążyć, chociaż takowa nigdy nie istniała....
Książka zniszczona przez tabloidowy styl pisania rodem z Faktu czy innego Super Expressu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawie zarysowany obraz polskiego kościoła, chwilami bardzo trudna
Bardzo ciekawie zarysowany obraz polskiego kościoła, chwilami bardzo trudna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o patologiach Kościoła katolickiego, którego największą patologią wydaje się być jego polski "oddział". Książka pokazuje, że autorzy żałują, że Kościół nie jest inny i pokazują możliwe światełka w tunelu na drodze do odnowy. Odniosłem wrażenie, że książka wynika z troski o to, żeby Kościół w Polsce zechciał być inny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałoby się, żeby takie książki nie musiały powstawać, ale dla oddania sprawiedliwości, trzeba ująć problem hierarchicznego kościoła katolickiego w opowieść o wstydliwych i haniebnych faktach duchowego Kościoła nad Wisłą.
Artur Nowak i Stanisław Obirek (teolog i były jezuita) po raz kolejny połączyli siły by tym razem, w reporterskim po części tekście, tej książki „Gomora” przeanalizować znane i dyskutowane publicznie ciemne strony tej struktury Kościoła.
Pieniądze, władza i strach w polskim kościele oskarża, demaskuje, napomina. Biskupi w „Gomorze" są bezkarni, cyniczni, samouzasadnieni, wyjęci spod normalnej prawnej jurysdykcji, zawistni, niemoralni, pazerni. Liczne „wybryki obyczajowe' księży, przy czym homoseksualizm, a szczególnie pedofilia stanowi raczej składnik hipokryzji zderzającej kazanie z ambony dla wiernych z własnym świadectwem celibatu.
Opisany proceder sekciarstwa i „seksualnych modlitw” (str. 205-213) krytych latami przez prowincjała, mocno wspiera przekonania tych, którzy w wierze widzą jeden ze społecznych czynników moralnej ślepoty.
Wiele już napisano, a jeszcze więcej powiedziano, na temat polskiego Kościoła. Zmieniają się księża, zmieniają się biskupi, a patologie w polskim Kościele pozostają. To system jest chory - taką tezę stawiają Stanisław Obirek i Artur Nowak, autorzy książki „Gomora”. Czy polski Kościół jest w ogóle zdolny do reform?
Po raz kolejny ta książka wprawiła mnie w czysty smutek, więc czytam i kiwam głową.
Małą jaskółką i nadzieją w polskim kościele katolickim, może a nawet powinien być Kardynał Grzegorz Ryś – czas pokaże.
Mieszkając w Archidiecezji Gdańskiej mam smutne i przykre przykłady księży m.in.: H. Jankowskiego i S. Głódzia. Ci dwaj, to byli pseudo-kapłani na szczycie hierarchii kościoła katolickiego w Archidiecezji Gdańskiej. Tym samym poniższy fragment z książki poniżej, odnosi się do wszystkich kapłanów czyniących zło.
„Za to, co robili z pedofilią w podległych im diecezjach, do kwietnia 2001 roku biskupi odpowiadali tylko przed Bogiem. No ale Boga nigdy się przecież nie bali” (str. 40)
Odniosę się jeszcze do spowiedzi, otóż uważam i jestem w pełni przekonany, że powinna być uznana tylko i wyłącznie spowiedź powszechna która jest na początku każdej Mszy Świętej. Tym bardziej, że spowiedź nie jest zapisana w naukach Jezusa.
We wczesnych latach chrześcijaństwa była tylko i wyłącznie spowiedź powszechna. Dopiero w VII wieku stała się spowiedzią prywatną. Tym samym kościół katolicki powinien powrócić do korzeni chrześcijaństwa i zrezygnować z obowiązującej praktyki regularnej spowiedzi prywatnej (konfesjonał). Gdyż tam mają używanie księża pedofili - szczególnie chodzi mi o spowiedź dzieci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArtur Nowak i Stanisław Obirek (teolog i były jezuita) po raz kolejny połączyli siły by tym razem, w reporterskim po części tekście, tej książki...
To książka o patologii, cyniźmie i władzy w polskim kościele. Przeczytamy tu o chciwości, zazdrości, nieczystości i lenistwe hierarchów oraz o mamonie. Autorzy piszą też o działaniach papieża Franciszka oraz o tym dlaczego Polski kościół nie jest zdolny do reform.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMało jest w tej książce całych historii. Najczęściej są to krótkie wzmianki o danym wydarzeniu bez pociągnięcia tematu. Czegoś innego się spodziewałem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po tę pozycję spodziewałam się raczej chłodnej i wyważonej analizy, tym bardziej że lubię słuchać wypowiedzi S.Obirka. Natomiast po przeczytaniu tej książki mam mieszane uczucia. Z jednej strony porusza bardzo ważne tematy, autorzy opisują mnóstwo nadużyć, rozpusty i ogólnego rozpasania hierarchów kościelnych. Z drugiej strony książka miejscami jest bardzo chaotyczna, przegadana, jest w niej dużo powtórzeń. Najbardziej jednak nie pasował mi emocjonalny język, jakim jest napisana. Czasami ma sie wrażenie, że autorzy szukają sensacji i koloryzują, właśnie przez ten sposób opisów. Mimo wszystko uważam, że warto sięgnąć po tę pozycję i poznać choć część z afer Kościoła w Polsce.
Sięgając po tę pozycję spodziewałam się raczej chłodnej i wyważonej analizy, tym bardziej że lubię słuchać wypowiedzi S.Obirka. Natomiast po przeczytaniu tej książki mam mieszane uczucia. Z jednej strony porusza bardzo ważne tematy, autorzy opisują mnóstwo nadużyć, rozpusty i ogólnego rozpasania hierarchów kościelnych. Z drugiej strony książka miejscami jest bardzo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po "Gomorę", żywiłem nadzieję, iż lektura okaże się równie transcendentalnym doświadczeniem co jej poprzedniczka, "Sodoma". Niestety, już na wstępie muszę z przykrością skonstatować, że nowa pozycja nie udźwignęła ciężaru pokładanych w niej oczekiwań, spełniając je zaledwie w znikomym stopniu.
O ile początkowe rozdziały oferują pewną dozę frapujących spostrzeżeń i rzetelnej dokumentacji dotyczącej patologii polskiego Kościoła i przestępstw popełnianych w jego cieniu, o tyle z każdą przewracaną stroną dzieło traci na swej pierwotnej wartości. Lektura z czasem przeistacza się w ciężar; w istocie, musiałem egzekwować od siebie dyscyplinę, by dobrnąć do ostatnich pięćdziesięciu stron.
Kluczowym elementem, który zaważył na mojej negatywnej ocenie, jest niemal permanentna obecność lewicowej propagandy, która przejawia się w niemal każdym rozdziale. Podczas gdy "Sodoma" zachowywała chwalebną apolityczność, twórcy "Gomory" zdecydowali się na jaskrawy kontrast, naznaczając tę publikację nadmierną i rażącą polityzacją. Ten zabieg, wyraźnie obliczony na wywołanie specyficznych emocji, niestety podważa obiektywny wydźwięk dzieła.
W świetle powyższego, muszę zadeklarować, że będzie to moje ostatnie spotkanie z literacką twórczością tych autorów. "Gomora" okazała się wyraźnym krokiem wstecz w ich dorobku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ile początkowe rozdziały oferują pewną dozę frapujących spostrzeżeń i...