Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie

Wyróżniona opinia i

Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie

Oceny książki Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie

Dobra robota, panie Górlikowski. Solidny reporterski wielogłos, pisany w trybie mrówczym. Autor dociera do dziesiątek osób powiązanych z głównymi zainteresowanymi (począwszy od tych, których obecność jest niejako obowiązkowa, na bohaterach epizodycznych kończąc),przez co wspomniane w stopce "śledztwo" zdecydowanie trzyma poziom. Co jakiś nawiedzały mnie echa kompozycyjnego chaosu (czy dało się lepiej ugryźć tak bogaty kawał historii?),wraz z kilkakrotnie powtarzanymi informacjami - a mimo to, wsiąkanie w kolejne anegdoty z życia zoo i nim zarządzających było prawdziwą przygodą. Nie zawsze przyjemną, ale wielce zajmującą.

Być może zawartość "rąbnęłaby" mnie bardziej, gdybym wcześniej zetknęła się z tytułowym duetem (a nie - o zgrozo - myliła ich z Żabińskimi). Słysząc o kamerze wśród zwierząt, nie uświadczałam rozczulających migawek z czasu spędzonego przed teleodbiornikiem. Swoista ikona PRL-u, dla urodzonej w roku 2000 utrwaliła się wyłącznie w kategoriach językowych.

Lekturę kończę z poczuciem dobrze spędzonego czasu i wieloma refleksjami. Trudno jest mi jednoznacznie ustosunkować się do ruchów państwa Gucwińskich - sprawy nie ułatwia portret malowany całą paletą szarości. Z ochotą jednak sięgnę do telewizyjnych archiwów i nadrobię zaległości w postaci jednego wybranego odcinka. Albo dwóch.

Uczciwa książka o niejednoznacznych postaciach, żyjących w określonych czasach, determinujących w dużym stopniu ich decyzje i sposób postępowania

Reportaż na temat bardzo znanej pary ludzi,  których swego czasu nie dało się nie znać. Jak zdecydowana część polskich widzów oglądałam programy państwa Gucwińskich. "Z kamerą wśród zwierząt " cieszył się ogromną popularnością, co nie dziwi z wielu powodów. Po pierwsze nie było żadnego wyboru, więc takie programy jak ten, czy małżeństwa Elżbiety Dzikowskiej i Tony'ego Halika przyciągały przed ekran telewizora właściwie każdego, kto miał odbiornik i czas. Po drugie państwo Gucwinscy opowiadali naprawdę ciekawie i z taką miłością,  że nie sposób było nie polubić i ich samych, i zwierzaków, które prezentowali.

Autor reportażu sięga do dzieciństwa i młodości Gucwińskich, co pozwala trochę zrozumieć,  z jakiego powodu i na jakich zasadach ich życie potoczyło się w znany nam sposób. Jest też ciut o historii wrocławskiego zoo. Nie plotkarsko, bo tego nie znoszę,  ale w takim zakresie, żeby zaciekawić I wciągnąć w tamte wydarzenia, gdy powojenne zoo zaczynało swoją pracę od zera. Swoją drogą jak zwykle dorzucę coś od siebie: nie rozumiem, nie ogarniam ludzkiego bestialstwa i durnego zabijania zwierzaków z zoo przez żołnierzy i "żołnierzy" niemieckich i radzieckich.

Książka nie jest czystą laurką dla Gucwińskich. Podoba mi się, że autor reportażu nie poprzestaje na miłych i sympatycznych rozmowach z bohaterami książki. Owszem czystą przyjemnością jest poznawać od nowa tych ludzi, wspominać opowieści o zwierzakach, zachwycać się ogromem ich miłości do braci mniejszych różnych ras, ale.. Można też poczytać o różnych historiach,  które budzą wątpliwości, czy małżeństwo Gucwińskich zawsze postępowało we właściwy sposób. Mam poczucie,  że autorowi reportażu udaje się uniknąć wplecenia w tekst własnych ocen. Z pewnością dał do myślenia i zasiał niepokój mącąc w krystalicznie czystym obrazie tych ludzi. Powołuje się na szereg faktów opisanych i przedstawianych przez wielu ludzi i rozmaitych gazetach i innych mediach. Doceniam to bardzo,  bo widać tym samym, że wykonał mrówczą pracę, żeby zebrać możliwie dużo rzetelnych informacji.
Po przeczytaniu tego reportażu nadal lubię, cenię Gucwińskich za to, co przez lata robili dla zwierząt.  Zarazem mam teraz ich obraz bardziej uczłowieczony, czyli z zaletami i wadami, z błędami, których być może należało i można było uniknąć. Nadal uważam, że kochali zwierzęta bardziej niż inni i byli zdolni do mnóstwa poświęceń na ich rzecz.
Czy korzystali z profitów, jakie dawała im praca? A kto by tego nie robił? Trudno mieć pretensje, że zwiedzili świat przy okazji np.konferencji czy innych spotkań szefostwa zoo z różnych krajów.
Czy zawsze postępowali właściwie, gdy rzecz dotyczy np.kupowania zwierząt odławianych przez handlarzy z Afryki? Tu trzeba wziąć pod uwagę,  inne czasy i podejście do dzikich zwierząt. Nie da się porównać prawa z XX i XXI wieku.
Czy powinni ratować zwierzęta, które podrzucano im do zoo? Myślę, że to ogromny dylemat, gdy się kocha zwierzęta
Za bardzo kochali i uczłowieczali zwierzaki? Traktowali je jak dzieci? Chyba tak, ale nue będę oceniać.
Co do znanej sprawy niedźwiedzia Mago, to podoba mi się w reportażu to, że poznałam różne wersje i stanowiska wielu osob. Ocena wcale nie jest taka prosta, bo jak zwykle szczegóły i życie mają znaczenie.

Podsumowując: ciekawy i przyjemny w odbiorze reportaż. Warto przeczytać.

740 użytkowników ma tytuł Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie

Marek Górlikowski
Marek Górlikowski
Reporter, wieloletni dziennikarz „Gazety Wyborczej". Czterokrotnie nominowany do nagrody Grand Press w kategoriach Dziennikarstwo śledcze, Wywiad i Publicystyka.

Cytaty z książki Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie

Marek Górlikowski Państwo Gucwińscy. Zwierzęta i ich ludzie Zobacz więcej