Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci

Okładka książki Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci autora Marta Szarejko, 9788380539990
Okładka książki Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci
Marta Szarejko Wydawnictwo: Słowne (dawniej Burda Media Polska) reportaż
reportaż
2021-09-29
2021-09-29

Kup Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci

Książka będąca zbiorem wywiadów z psychiatrami, psychologami i terapeutami poświęcona, no właśnie – najogólniej można napisać, że życiu i zdrowiu psychicznemu dzieci i nastolatków. Rozmówcy podejmują różne wątki i schorzenia psychiczne – od zwyczajnej depresji, po stany lękowe, zaburzenia odżywiania, po schizofrenię. Wartością tej książki jest to, że większość z nich pracuje w publicznej służbie zdrowia, i dzięki temu po raz kolejny można obserwować bezwład, niedofinansowanie i chaos organizacyjny. I tylko dzięki pasjonatom (lekarzom, pielęgniarką, całemu personelowi) możemy zawdzięczać, że ten system jeszcze funkcjonuje. Marta Szarejko dotyka najgłębszych zakamarków zawodu psychiatry, pyta również o techniki leczenia i sam etos pracy. Jest też sporo odniesień do zdrowia i wychowania w ogóle. Jedną z myśli wynotowałem sobie i myślę, że będę do niej często wracał, a mianowicie to, że całe wychowanie to szukanie równowagi między pozwoleniem na rozwój, a stawianiem dziecku granic.

Nierówne te rozmowy, pobieżne, choć autorka przygotowana w temacie. Brak podsumowań, bo wnioski nasuwają się same. Z wypowiedzi niektórych psychiatrów bije pazerność, z innych - szczera rozpacz spowodowana impasem, w którym tkwi psychiatria nad Wisłą.
Moim zarzutem jest to, że rozmówcy równocześnie są psychologami/ psychoterapeutami i wypowiadają się jedynie lub głównie na temat terapii, a nie leczenia farmakologicznego, które jest domeną psychiatrii.

Ta książka jest najlepszą spośród tych które są reportażem o psychiatrii dziecięcej. Masa wiedzy i przydatnych informacji. Dobór specjalistów został wykonany na medal! Bardzo polecam, każdemu- niezależnie czy ma dzieci , czy jest pedagogiem. :)

719 użytkowników ma tytuł Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci na półkach głównych
115 użytkowników ma tytuł Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci

Okładka książki Odwaga jest kobietą Joanna Cieśla, Joanna Czeczott, Iza Klementowska, Iza Michalewicz, Joanna Podgórska, Renata Radłowska, Kamila Sypniewska, Marta Szarejko, Sylwia Szwed, Anna Wiatr, Ewa Winnicka, Joanna Wojciechowska, Ewa Wołkanowska
Marta Szarejko
Marta Szarejko
Dziennikarka magazynu "Elle". Studiowała kulturoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Publikowała w „Dużym Formacie”, „Kulturze Miasta”, „Nowych Książkach”, „op. cit.”, „Chimerze”. Przez cztery lata (2008-2012) do magazynu kulturalnego „Bluszcz” pisała reportaże, recenzje i wywiady. Autorka książki o bezdomnych „Nie ma o czym mówić” (2010),za którą została nominowana do Literackiej Nagrody Angelus, oraz współautorka zbioru reportaży "Odwaga jest kobietą" (2014). Jest stypendystką Fundacji Herodot imienia Ryszarda Kapuścińskiego.

Cytaty z książki Stany ostre. Jak psychiatrzy leczą nasze dzieci