Szczęście przy kominku

- literatura obyczajowa, romans
- 2019-10-30
- 2019-10-30
Poznaj pełną świątecznego ciepła opowieść, która w te Święta może przydarzyć się również tobie.
Wśród urokliwych, pokrytych śnieżnym puchem ulic kryje się wyjątkowe miejsce, gdzie rodzą się piękne opowieści – „Antykwariat z książką i kawą”. To tu, wśród opasłych tomów, przy kubku gorącej herbaty z sokiem malinowym czeka na ciebie Bunia, gotowa, by wesprzeć radą i dobrym słowem. Kiedy z nieba spadają wielkie płatki śniegu, a na choinkach migoczą światełka, w przerwie między świątecznymi przygotowaniami antykwariat odwiedzą okoliczni mieszkańcy. Przyjdą nie tylko na zakupy, ale również ze swoimi troskami i problemami. Czy ta wizyta odmieni ich życie?
Cuda naprawdę się zdarzają. Wystarczy tylko uwierzyć w magię Świąt!
Kup Szczęście przy kominku w ulubionej księgarni
Oceny książki Szczęście przy kominku
1517 użytkowników ma tytuł Szczęście przy kominku na półkach głównych- Przeczytane 1 063
- 2019 72
- Świąteczne 27
- 2020 25
- 2020 24
- 2021 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczęście przy kominku
Ta książka przyjemna, w sam raz na zimę i okres świąteczny, jednak nie porywa i mozna się pogubić, dość duża ilość wątków i bohaterów, trochę chaotyczna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW porządku, jednak wielkiej miłości nie ma. Lekkie czytanie idealne na przedświąteczne wieczory, jednak już teraz mogę stwierdzić, że nie jest to książka, która zapada w pamięć. Pióro autorki mnie nie porywa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie słaba, nie wywołuje żadnych emocji.
Dla mnie słaba, nie wywołuje żadnych emocji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa wiedziałam, że książka polskiej autorki o świętach to będzie słaba literatura. Ale nie sądziłam, że AŻ tak słaba.
Mamy kilkunastu bohaterów, wszyscy mają jakieś życiowe problemy, które opisane są przy pomocy krótkich scenek z dialogami i zachowaniami. Żadnej atmosfery, żadnej niespodzianki, żadnego wejścia w psychikę. Tylko suche opisy wyłożone najprostszym możliwym językiem. Czasem się zastanawiałam, czy to książka czy inspiracje dla scenarzysty jakiegoś świątecznego gniota...
Jak na książkę o świątecznej życzliwości jest tu zaskakująco dużo goryczy i niechęci wobec różnych grup społecznych. Bohaterowie co rusz dzielą się refleksjami, w których gardzą innymi ludźmi. Matki małych dzieci - wariatki, faceci na roślinnej diecie -dziwacy, kobiety zainteresowane urodą - puste idiotki. Itd.
A może to autorka dzieli się z nami tymi uprzedzeniami? Bo co rusz "wychodzi" z roli narratora i serwuje mądrości typu "wszystkie kobiety szukają drugiego dna", "czasem są takie chwile, które chcielibyśmy zatrzymać na zawsze". Ten moralizatorski vibe połączony z prymitywnymi środkami przekazu przypomina mi niektóre książki, które czytałam jako nastolatka. Też niby o życiowych problemach, ale właśnie w takim szkolnym tonie i napisane w kompletnie nieangażujący sposób.
Jedyną zaletą tego książkowego wytworu jest to, że zapomnę o nim w ciągu miesiąca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy kilkunastu bohaterów, wszyscy mają jakieś życiowe problemy, które opisane są przy pomocy krótkich scenek z dialogami i zachowaniami. Żadnej atmosfery, żadnej niespodzianki, żadnego wejścia w psychikę. Tylko suche opisy wyłożone najprostszym możliwym...
Książka "Szczęście przy kominku" to wzruszająca opowieść o życiu, miłości, relacjach rodzinnych i poszukiwaniu szczęścia. Główna bohaterka, Iga, po trudnych przejściach życiowych postanawia zacząć wszystko od nowa. Przeprowadza się do niewielkiego miasteczka, gdzie stara się odnaleźć wewnętrzny spokój i szczęście, pracując w kawiarni i nawiązując relacje z nowymi ludźmi. Wkrótce okazuje się, że jej życie jest pełne niespodzianek, a przyjaźnie i uczucia stają się kluczowe w drodze do szczęścia...
To bardzo ciepła i pełna nadziei historia o tym, jak można odnaleźć szczęście, nawet w najmniej oczekiwanych momentach❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka książka, którą szybko się czyta. Idealna na czas przedświąteczny. Przypomina nam, że miłość jest ważna i jednak czy chcemy czy nie, szukamy tej „drugiej połówki” i kontaktu z drugim człowiekiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz kolejny sięgnełam po książkę Gabrieli Gargaś, i po raz kolejny się nie zawiodłam. To jak wprowadza w klimat Świąt jest niepowtarzalne. A oto recenzja:
jest pełne książek, a w powietrzu unosi się cudowny zapach kawy i ciasta. A to miejsce
nazywa się “Antykwariat z książką i kawą”. Prowadzi go urocza starsza Pani, o wielkim
sercu, na którą mówią Bunia. Ten przytulny, i okryty magią świąt zakątek, sprawia że ludzie
czują się jak w domu, i otwierają się przed innymi lub nawet przed sobą. Bunia prowadzi ten
antykwariat od lat, nie wyobraża sobie, aby mogło być inaczej. Ma syna i wnuczkę, stara się
wszystkim pomóc, nawet obcym. Czytając ksiażke, przekonacie się jaką jest kochaną osobą
i że właśnie ona wielu ludziom, którzy odwiedzają to miejsce pomoże na nowo uwierzyć w
magię Świąt. Klimat, który tutaj panuje sprawia że można się rozkoszować pięknem tych
historii, uwierzyć w magię Świąt oraz wczuć w świąteczny klimat. Oczywiście jak najbardziej,
to wszystko dzieje się za sprawą właścicielki antykwariatu, która kocha Święta i zaraża tym
innych. Oprócz tego dowiecie się, że warto dać najbliższym drugą szansę, że warto ze sobą
dużo rozmawiać i przede wszystkim być ze sobą szczerym. Czasami nasze życie wywraca
się do góry nogami, ale dzieje się tak żebyśmy potem mogli wyjść na prostą. Niektóre rzeczy
przychodzą nam z trudem, ale warto wyjść poza schemat, otworzyć się na nowe możliwości,
a zdarza się i tak że trzeba dać sobie pomóc. Polecam wam tą książkę, szczególnie w ten
okres świąteczny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest takie magiczne miejsce, które łączy ludzi, pomaga rozwiązać problemy, i na dodatek
nazywa się “Antykwariat z książką i kawą”....
Pierwsza książka przeczytana w nowym roku, bardzo ciepła, piękna opowieść, idealna na ten zimowy czas. Książka otula serce i pokazuje,że nie warto tracić czasu na spory, bo w życiu liczy się tylko miłość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW powieści poznajemy historię kilku osób, większość nie jest ze sobą spokrewniona, ale to co je łączy to antykwariat, do którego też z chęcią bym zajrzała. Można, by pomyśleć, że lekka przyjemna książka z akcentem świątecznym, nic bardziej mylnego, autorka na stronicach powieści porusza bardzo ważne tematy, jak relacje między ojcem a córka, ciężkie chwile małżonków świeżo upieczonych rodziców. Jest też mowa u ludziach z nosami w telefonach, które nie widzą co dzieje się wokoło. Jest też ukazana miłość i oddanie do drugiego człowieka.
Czasami dobrze na niektóre rzeczy spojrzeć z perspektywy kogoś obcego i tutaj z pomocą przychodzi właścicielka antykwariatu.
Książka dająca do myślenia nad własnymi sprawami. A wszystko to dzieje się podczas urokliwych dni zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
Ciekawa powieść, godna polecenia.
W powieści poznajemy historię kilku osób, większość nie jest ze sobą spokrewniona, ale to co je łączy to antykwariat, do którego też z chęcią bym zajrzała. Można, by pomyśleć, że lekka przyjemna książka z akcentem świątecznym, nic bardziej mylnego, autorka na stronicach powieści porusza bardzo ważne tematy, jak relacje między ojcem a córka, ciężkie chwile małżonków świeżo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemnie się czyta. Są tu opisane historie kilku osób, rodzin, w tak ważnym dla większości czasie, czyli przed świętami i w trakcie świąt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka najpierw wbija nas w negatywne emocje, aby pokazać, że jednak wszystko może się jakoś ułożyć. Należy tylko próbować i chcieć.