Nie pozwól mu odejść

Okładka książki Nie pozwól mu odejść autora Tomasz Kieres, 9788380758216
Okładka książki Nie pozwól mu odejść
Tomasz Kieres Wydawnictwo: Filia literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2019-09-18
2019-09-18

Kup Nie pozwól mu odejść w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie pozwól mu odejść

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie pozwól mu odejść

W ostatnich dniach tego roku towarzyszyła mi powieść Tomasza Kieresa „Nie pozwól mu odejść”. Czy to było udane spotkanie?

Lena – to kobieta z przeszłością, która wyrusza w podróż by zdystansować się do swojego życia. On, wyjeżdża do wakacyjnego kurortu by rozliczyć się z tym, co już było.
Spotykają się przypadkiem i nawiązują znajomość, a potem płomienny romans, który chcąc nie chcąc przeradza się w coś, czego nie potrafią nazwać głośno. A może nie chcą.

„Nie pozwól mu odejść” to bardzo dziwna pozycja. Same dialogi między Leną, a jej nowopoznanym znajomym też są nietypowe – pełne niedopowiedzeń, niedomówień, jakichś skrótów myślowych. Często też pojawiają gierki słowne. Te rozmowy są niby zabawne, niby poważne. Takie przypominające zabawę w kotka i myszkę. Gdy kotek jest blisko, to myszka ucieka. Rzecz w tym, że to trwa przez większą część fabuły. Jak dla mnie to zdecydowanie za długo.

Nie ukrywam, że ta lektura była dla mnie za mocno poplątana. Wielu rzeczy musiałam się domyślać, nie rzadko się gubiłam w całości, nie wiedziałam o co tak właściwie chodzi.

Mam tylko nadzieję, że inne powieści tego autora będą napisane znacznie lepiej.

"On nie oddał się całkowicie, on nie był szczery. Na początku chciał nawet uwierzyć, że tak może być. Zanurzył się w tym śnie, o sobie i o niej. Sen nie trwał długo. Nie mógł pociągnąć jej za sobą na dno. Nie zrobił tego ani żonie, ani córce, tym bardziej nie mógł tego zrobić jej. Kobiecie marzeń. Nie zasłużyła sobie".

Lena i Kamil poznają się na lotnisku. I w tym momencie chyba żadne z nich nie podejrzewa, że ta znajomość przerodzi się w coś więcej. Ale los zgotował im niespodziankę .... lecą tym samym samolotem i spotykają się w tym samym hotelu. Dwoje dojrzałych ludzi z dużym życiowym bagażem, rozumieją się bez słów i świetnie się uzupełniają. Spędzają razem cudowny tydzień wakacji, a ich przypadkowa znajomość przeradza się w coś więcej. Wspólne dni i noce, cudowne i upojne chwile, ale urlop się kończy i przychodzi moment rozstania. Lena liczy na dalszy ciąg znajomości, ale telefon Kamila milczy. Dlaczego?

Trochę obawiałam się tej lektury bo pierwsza książka tego autora, którą czytałam nie przypadła mi do gustu. Ta mnie zaskoczyła i bardzo mi się podobała, a szczególnie jej pierwsza część. Autor pięknie pokazał miłość i namiętność dwojga dojrzałych ludzi. Druga część troszkę mnie nudziła, za dużo było w niej przemyśleń. Jednak ogólnie historia bardzo ciekawa, pełna emocji, zaskakujących zwrotów akcji i tajemnic. Piękna opowieść o dojrzałym uczuciu, trudnych wyborach i przewrotności losu. I zakończenie, które bardzo mnie zaskoczyło. Polecam

Lena i Kamil poznają się na lotnisku. I w tym...

Życie jest o wiele łatwiejsze, kiedy mówi się dokładnie to, co się myśli.

Prawda była najlepsza, może nie najłatwiejsza czasami, ale bezwzględnie najlepsza.

Niesamowite, jak bardzo nie doceniamy swoich dzieci, za wszelką cenę próbujemy je chronić, a one chcą tylko być traktowane tak, jak na to zasługują.

Nieważne, ile dni w twoim życiu, ważne, ile życia w twoich dniach.

Rzadko schodził z raz obranej drogi. Za podejmowane decyzje należało ponosić odpowiedzialność, a nie zmieniać je przy każdej dogodnej okazji albo kiedy bywało ciężko.

Może tak jest czasem lepiej, nie wiedzieć wszystkiego. Pogodzić się z losem, nie znając prawdy.

Życie jest o wiele łatwiejsze, kiedy mówi się dokładnie to, co się myśli.

Nieważne, ile dni w twoim życiu, ważne, ile życia w twoich...

594 użytkowników ma tytuł Nie pozwól mu odejść na półkach głównych
128 użytkowników ma tytuł Nie pozwól mu odejść na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nie pozwól mu odejść

Cytaty z książki Nie pozwól mu odejść