Łowca

- fantasy, science fiction
- Zapomniana księga (tom 3)
- 2019-05-15
- 2014-12-01
Trzeci tom uwielbianej przez czytelników serii Zapomniana księga zapowiada nowe niebezpieczne wyzwana.
To, co wydaje się końcem przygody, może być tak naprawdę dopiero jej początkiem…
Hubert ponownie trafia do miasta, w którym zginęli jego bliscy. Wszystko wydaje się takie samo jak wtedy, gdy był tam pierwszy raz. Niby nic się nie zmieniło, nic oprócz niego… Kiedyś wszyscy lubili beztroskiego nastolatka w ciele mężczyzny, obecnie mało kto chce mu zaufać.
Teraz, choć historia zatacza krąg, nic nie jest do końca oczywiste i pewne. Zagrożenie stanowią nie tylko demony, lecz także ludzie. Jak w takiej sytuacji Hubert ma przetrwać, uchronić przyjaciół i zapobiec kolejnym nieszczęściom? Czy chłopakowi uda się ocalić świat?
Kup Łowca w ulubionej księgarni
- 2021 29
- Fantasy 23
- 2023 22

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łowca
Trzecie spotkanie z Hubertem to miks pierwszego i drugiego tomu (miejsca akcji i postacie). Jak zwykle pióro Pauliny Hendel jest dla mnie bardzo sprawne i ponownie nie mogłem się oderwać od czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba przyznać, że naprawdę bardzo polubiłam tę serię - zżyłam się z bohaterami, weszłam w ten świat na całego. Ale mimo wszystko, nadal lubię sobie dawkować następne tomy. W przypadku trzeciej części miałam nieco kłopotów, żeby na konkretnie wgryźć się w początek książki i nieco mi się on dłużył. Myślę, że może to być jednak kwestia tego, że byłam wówczas w trakcie kończenia magisterki, co nieco mogło się temu przysłużyć. Przerzucenie się po połowie na audiobooka, było strzałem w dziesiątkę - przez pozostałą część przebrnęłam niemal natychmiast. Nie mogłabym powiedzieć, że jest to fenomenalna pozycja, ma swoje mankamenty, sama książka powstała też kilka lat temu i pewnie obecnie nie każdemu się spodoba - tym bardziej, że nie jest to aż tak popularny gatunek. Dla tych jednak, którzy chętnie czytają postapo - będzie jak znalazł.
Trzeba przyznać, że naprawdę bardzo polubiłam tę serię - zżyłam się z bohaterami, weszłam w ten świat na całego. Ale mimo wszystko, nadal lubię sobie dawkować następne tomy. W przypadku trzeciej części miałam nieco kłopotów, żeby na konkretnie wgryźć się w początek książki i nieco mi się on dłużył. Myślę, że może to być jednak kwestia tego, że byłam wówczas w trakcie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się czytało kolejny tom przygód "potomka Wiedźmina", chociaż akcja miejscami hamowała i powtarzały się niektóre wątki. Mimo to znów Paulina Hendel wciągnęła mnie w wykreowany przez siebie świat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytane chyba gdzieś w drugiej połowie 2025 roku (Dokładnie nie pamiętam bo w pewnym momencie tamtego roku przestałam prowadzić statystyki i dodawać przeczytane książki z powodów bardzo złego samopoczucia i pogarszającego się stanu zdrowia; Wiem na pewno, że czytałam ją i skończyłam ją czytać w 2025 roku).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba na tym tomie skończę swoją przygodę z tą serią... Nie działo się tu nic szczególnego poza podróżami bohaterów od wioski do wioski i ich kolejnymi ciągłymi spotkaniami z demonami. Zabrakło mi jakiegoś konkretnego zawiązania akcji i punktu kulminacyjnego. Niestety, ale dosyć mocno wymęczyła mnie ta część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra kontynuacja serii. Niestety często spotykam się z tym, że kolejne części jakichkolwiek serii są gorsze, ale tutaj poziom jest utrzymany. Akcja jest szybka, nie ma przydługich, nudnych opisów. Po tych trzech częściach weszłam w ten świat cała i mam nadzieję, że kolejna część mnie nie zawiedzie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByć może nie jest to najlepsza seria, jaką w życiu czytałam, ale jednak jest przyjemna w odbiorze i wbrew zarzutom chce się czytać dalej. "Łowca" to już trzeci tom z serii "Zapomniana księga" i jeszcze kilka lat temu był to tom finalny (co, moim zdaniem, było właściwe). Jak wypadł na tle poprzednich?
"Łowca" to zderzenie "Strażnika" "Tropicielem". Hubert wraca do Święcina, jednak tym razem ma swoje doświadczenie, a przede wszystkim misję - ocalić Izę i innych mieszkańców osady. I choć wydawać by się mogło, że skoro znowu mają miejsce wydarzenia z pierwszej części, to będzie wiać nudą, ciekawie było obserwować, w jaki sposób inne decyzje zmieniają rzeczywistość. Sama akcja w Święcinie nie wypełnia jednak całej książki, gdyż Dąbrówka także ma swoje problemy - a zwłaszcza najbliżsi Huberta.
Choć historię poznawałam z przyjemnością, niekiedy akcja stała w miejscu lub była sztucznie wypełniana. "Łowca" miał być zakończeniem, jednak nie do końca miał wyznaczony cel. Hubert chciał nie dopuścić do spełnienia swojej wizji, jednak nie zajęło mu to nawet pół książki. I choć książka kończy się "niedomkniętś furtką", to tutaj spokojnie losy Huberta mogłyby dobiec końca. Choć przyznaję, że pod koniec przez jedną STRASZNĄ sekundę bałam się, że tak się nie stanie (i nie chodziło o istnienie dalszego ciągu)?
Czy mimo narzekań polecam tę serię? Tak. Mimo niedoskonałości, historia Huberta stanowi dobrą rozrywkę i mam o niej dobre zdanie. "Łowca" ma moje 8/10 i całość polecam osobom 16+ TW: śmi€rć, prz€m0c
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Łowca" to zderzenie "Strażnika" "Tropicielem". Hubert wraca do...
Hubert wraca do miasta, gdzie stracił bliskich, lecz teraz jest inny i mniej ufnie przyjmowany. Fabuła koncentruje się na nowych i niebezpiecznych wyzwaniach, w których zagrożenie stanowią nie tylko demony, ale także ludzie. Hubert musi przetrwać, uchronić przyjaciół i spróbować zapobiec kolejnym nieszczęściom, stając przed kluczowym pytaniem: Czy uda mu się ocalić świat?
Książka grabnie rozwija postać Huberta i zwiększa stawkę poprzez wprowadzenie zagrożenia ze strony ludzi, jak i demonów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁowca to trzeci tom serii Zapomniana Księga napisanej przez Paulinę Hendel. Książka została wydana przez wydawnictwo We Need Ya i przesłuchałam ją w formie audiobooka.
Jak na razie ten tom wszedł mi najłatwiej. Słuchało się go dobrze, ale pewnie to też kwestia tego, że przywykłam do tej historii. Jest ona specyficzna pod tym względem, że dzieje się wolno. Nie ma pędzącej na łeb, na szyję akcji i bardzo mocno skupia się na takiej szarej codzienności w niecodziennym świecie.
I o ile historia sama w sobie w końcu wraca do tego, co zostało wprowadzone w pierwszym tomie, tak jakoś trudno mi ją złożyć w całość. Naprawdę nie znalazłam połączenia między wizją przyszłości, a wydarzeniami drugiego czy trzeciego tomu. Trochę jakby autorka coś wymyśliła, ale sama nie miała za bardzo pojęcia dlaczego. A próba wyjaśnienia tej wizji przez Ernesta zabrzmiała tak głupio i bezpodstawnie, że aż miałam dreszcze z zażenowania.
Mówiąc szczerze, usiadłam do pisania tej recenzji niemal miesiąc po skończeniu książki i chociaż sporo z niej pamiętam, trudno mi dokładnie powiedzieć, o czym była. Mimo wolnego tempa, dużo się w niej działo, Hubert z przyjaciółmi dużo podróżował, dużo robił. Trochę się te wszystkie rzeczy zlały w jedno i nie byłabym w stanie ich uporządkować bez powrotu do tekstu. Te wydarzenia nie rzadko kiedy były ze sobą powiązane ciągiem przyczynowo-skutkowym, raczej po prostu były. A do mam wrażenie, że przeczytałam znacznie więcej części niż tylko trzy przez mnogość wątków, jakie otworzyła autorka.
Mimo to ten tom się ładnie spina. Pokazuje nowy świat i daje mnóstwo nadziei, że ludzie nawet po końcu świata mają szansę przetrwać, odnajdywać się i urządzać na nowo. W sumie ten tom stanowiłby godne zakończenie trylogii, gdyby miało nie być kolejnych tomów - zostawia czytelnika pełnego, jak wspominałam, nadziei na lepsze jutro. Tak, nie odpowiada na wszystkie pytania. Tak, wciąż wiele można pokazać. Ale jednocześnie jako finał nie byłby taki zły. Nie zmienia to jednak faktu, że zamierzam sięgnąć po finałowe tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na razie ten tom wszedł mi najłatwiej. Słuchało się go dobrze, ale pewnie to też kwestia tego, że przywykłam do tej historii. Jest ona specyficzna pod tym względem, że dzieje się wolno. Nie ma pędzącej...
Przyznam, że Zapomniana Księga to mój ulubiony cykl książek i to mojej ulubionej autorki. Jej bohaterowie zawsze są barwnymi postaciami, które nie sposób nie polubić, a wręcz nie pokochać! Podróż głównego bohatera przez cały ten cykl to niesamowita przygoda zarówno dla starszej młodzieży jak i dorosłego w każdym wieku. Niestety nadal nie przeczytałem 5 części, ale to tylko dlatego, że wyszła jakoś rok po przeczytaniu poprzednich 4 części, a ja wręcz muszę ponownie je przeczytać przed ostatnim tomem. Jest to po prostu cykl książek, do których na pewno będę wracał i czytał je ponownie co kilka lat.