Zaleca się kota

Okładka książki Zaleca się kota autora Shō Ishida, 9788368265989
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Zaleca się kota
Shō Ishida Wydawnictwo: Marginesy Cykl: Zaleca się kota (tom 1) literatura piękna
Zaleca się kota (tom 1)
猫を処方いたします。
2025-03-26
2025-03-26
2024-09-03
Dariusz Latoś

Kup Zaleca się kota w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Zaleca się kotai

Kocie ścieżki do serca

175 20 6

Oceny książki Zaleca się kota

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaleca się kota

Są książki, które uwalniają jakieś drzemiące w człowieku pokłady uczuć, na przykład tkliwości. O tkliwość bym siebie nie podejrzewała, a jednak... Terapia kotem okazuje się w książce bardzo skuteczna, zwłaszcza na problemy z uwalnieniem przyciasnego gorsetu emocji kolejnych pacjentow tajemniczej kliniki psychologicznej. Klimat tej opowieści, wgłębianie się w zakamarki zranionych dusz bohaterów przynoszą ulgę w leczeniu własnych emocji, wyzwalają pozytywne myśli, że świat i ludzie są jednak dobrzy. Książka jest fajna....to chyba najlepsze określenie.

W bardzo luźny i przystępny sposób opowiada i zwyczajnych problemach, z którymi borykają się ludzie. Czytali się przyjemnie i szybko, to lektura typu “comfort book”. Z drugiej strony, książka jest na tyle prosta i lekko napisana, że nie bardzo rozumiem przekaz i zakończenie (oprócz tego, że zwierzaki mają supermoce i potrafią nam pomóc bez wypowiedzenia choćby jednego słówka).

Kilka historii o tym, że nieprzepracowane traumy i problemy zostają z nami na całe życie i kiedyś w końcu trzeba je rozwiązać. Zwykłe przypominają o sobie kiedy jesteśmy najbardziej wrażliwi, na życiowym zakręcie albo po prostu na dnie. Rozwiązania często są proste ale niezgodne z naszą naturą. Kultura japońska nie pomaga bohaterom w jasnym wyrażaniu swoich uczuć. Na szczęście dostają kota jako wsparcie.

3765 użytkowników ma tytuł Zaleca się kota na półkach głównych
767 użytkowników ma tytuł Zaleca się kota na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zaleca się kota

Shō Ishida
Shō Ishida
Urodziła się w 1975 roku w Kioto i zawsze darzyła koty szczególną sympatią. Zaczęła pisać książki, gdy pracowała w firmie telekomunikacyjnej. Powieść Zaleca się kota stała się wielkim bestsellerem w Japonii, a sukces zaowocował kontynuacją, która także ukaże się nakładem wydawnictwa Marginesy.

Cytaty z książki Zaleca się kota