Zaleca się kota

- Zaleca się kota (tom 1)
- 猫を処方いたします。
- 2025-03-26
- 2025-03-26
- 2024-09-03
- Dariusz Latoś
Zapiszę panu kota. I będziemy obserwować.
W jednej ze starych dzielnic Kioto kryje się tajemnicza klinika Kokoro. To poradnia, do której można trafić jedynie dzięki skomplikowanym instrukcjom, a tamtejsi specjaliści stosują odrobinę niekonwencjonalne metody leczenia: przepisują towarzystwo kota. Osłupiali pacjenci opuszczają poradnię z transporterami i lakoniczną instrukcją, nie spodziewając się, jaką rewolucję spowodują tymczasowi towarzysze.
Urocza Bii wywróci do góry nogami życie wyczerpanego pracą w korporacji Shūty i pomoże mu na nowo odnaleźć sens życia. Niezależna Marugo oczaruje pełnego gniewu Kogę i pozwoli mu naprawić relację z otoczeniem. A dzięki Mimicie – szkockiemu kotu zwisłouchemu z niewystarczająco oklapniętymi uszami – gejsza Abino zacznie leczyć złamane przed laty serce.
Pełne wdzięku koty wprowadzą w życiu swoich opiekunów niemały chaos, ale zmiany, które w ten sposób zapoczątkują, wytyczą ścieżkę ku zdrowieniu, odkrywaniu siebie i nadziei. Bo okazuje się, że by załagodzić napięte relacje w pracy, czasem wystarczy uroczy filmik z kotem, a podarcie na strzępy ważnych służbowych dokumentów nie musi być życiowym błędem.
Kup Zaleca się kota w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Zaleca się kota
Kocie ścieżki do serca
Czy trafiliście kiedyś do lekarza, który przepisał wam kota na receptę? Ja też nie! A szkoda.
Tak jednak postępuje doktor Nike, który pracuje w efemerycznej przychodni Kokoro (Kokoro znaczy „serce” po japońsku). Przyjmuje on pacjentów z różnorakimi problemami. Jeden z bohaterów, Shuta, doświadcza mobbingu w miejscu pracy. Z jednej strony nie znosi jej, ale nie chce się zwolnić, ponieważ obawia się reakcji swoich rodziców. Kogę strasznie irytuje nad wyraz miła nowa zwierzchniczka, której przymilny charakter nawiedza go nawet w snach. Ponadto w swoim własnym domu czuje się jak wyrzutek. Kolejna historia przedstawia relacje matki i córki: Megumi i Aoby. Rodzicielka przytłoczona nadmiarem codziennych obowiązków nie do końca słucha swojego dziecka i uważa problemy swojej nastoletniej córki za małostkowe i głupie. Tomoka, perfekcjonistka i pracoholiczka, według pracowników jest zbyt wymagająca i nikt nie jest w stanie sprostać jej tempu. Na samym końcu poznajemy gejszę Abino, kobietę ze złamanym sercem, która nie chce ruszyć dalej i wciąż czeka na odmianę losu. Jej historia niczym klamra spina całą powieść, nadając sens niektórym wątkom.
Wszystkim tym osobom lekarz Nike zapisuje na recepcie… kota. Jego motto to: „Zdecydowaną większość problemów da się rozwiązać kotem”. Zszokowani przepisanym lekarstwem pacjenci biorą koty do domu, zupełnie nie rozumiejąc, jak to ma pomóc rozwiązać ich problemy. Każdy mruczek, na swój własny sposób, zmienia tymczasowych właścicieli. Pomaga im odzyskać to, co utracili. Czasem jest to pewność siebie, większa wrażliwość na innych ludzi, a czasem jest to po prostu lekkie pchnięcie, by zacząć wychodzić z żałoby.
„Zaleca się kota” jest powieścią niesamowicie urokliwą, pełną kociego charakteru i realizmu magicznego. Co ważne, historie te należy traktować z przymrużeniem oka: przygarnięcie zwierzaka nie sprawi, że życie w pracy stanie się łatwiejsze, obowiązków będzie mniej itp. Raczej chodzi o pokazanie, że mieszkanie ze zwierzętami, nie tylko kotami, nas zmienia, wzbogaca. Pomaga znieść samotność. Może przynieść dużo radości, uśmiechu, ale i również smutku. Czasem najtrudniej jest zrobić ten pierwszy krok, a powieść „Zaleca się kota” pokazuje, że zawsze warto.
Agata Mroczko
Oceny książki Zaleca się kota
3765 użytkowników ma tytuł Zaleca się kota na półkach głównych- Przeczytane 2 146
- Chcę przeczytać 1 516
- 2025 190
- 2026 65
- Audiobooki 31

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaleca się kota
Są książki, które uwalniają jakieś drzemiące w człowieku pokłady uczuć, na przykład tkliwości. O tkliwość bym siebie nie podejrzewała, a jednak... Terapia kotem okazuje się w książce bardzo skuteczna, zwłaszcza na problemy z uwalnieniem przyciasnego gorsetu emocji kolejnych pacjentow tajemniczej kliniki psychologicznej. Klimat tej opowieści, wgłębianie się w zakamarki zranionych dusz bohaterów przynoszą ulgę w leczeniu własnych emocji, wyzwalają pozytywne myśli, że świat i ludzie są jednak dobrzy. Książka jest fajna....to chyba najlepsze określenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW bardzo luźny i przystępny sposób opowiada i zwyczajnych problemach, z którymi borykają się ludzie. Czytali się przyjemnie i szybko, to lektura typu “comfort book”. Z drugiej strony, książka jest na tyle prosta i lekko napisana, że nie bardzo rozumiem przekaz i zakończenie (oprócz tego, że zwierzaki mają supermoce i potrafią nam pomóc bez wypowiedzenia choćby jednego słówka).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka historii o tym, że nieprzepracowane traumy i problemy zostają z nami na całe życie i kiedyś w końcu trzeba je rozwiązać. Zwykłe przypominają o sobie kiedy jesteśmy najbardziej wrażliwi, na życiowym zakręcie albo po prostu na dnie. Rozwiązania często są proste ale niezgodne z naszą naturą. Kultura japońska nie pomaga bohaterom w jasnym wyrażaniu swoich uczuć. Na szczęście dostają kota jako wsparcie.
Kilka historii o tym, że nieprzepracowane traumy i problemy zostają z nami na całe życie i kiedyś w końcu trzeba je rozwiązać. Zwykłe przypominają o sobie kiedy jesteśmy najbardziej wrażliwi, na życiowym zakręcie albo po prostu na dnie. Rozwiązania często są proste ale niezgodne z naszą naturą. Kultura japońska nie pomaga bohaterom w jasnym wyrażaniu swoich uczuć. Na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zaleca się kota" Sho Ishidy to lekko napisane historie pięciu zagubionych osób, które trafiają do kliniki kokoro. Koty jako recepta na naprawę życia? Oczywiście, to jak najbardziej możliwe! Świetna pozycja dla kociarzy, czyli dla mnie.
W porównaniu do "Zanim wystygnie Kawa" Toshikazu Kawaguchiego, ta książka jest zdecydowanie lepsza. A dlaczego je porównuje? Obie są dość nowymi japońskim bestsellerami, obie opowiadają kilka historii różnych osób, łącząc jednak podobne elementy dla każdej historii oraz obie mają w sobie tajemniczość i zagadkowość. "Zaleca się kota" ma lepiej rozbudowane postacie, lepiej napisane dialogi i nie jest aż tak powtarzalne.
Jeżeli ktoś ma kota, to zauważy, jak dobrze odwzorowane są zachowania tych drapieżników. Aktywność nocna, bałaganiarstwo i dociekliwość. Ale są to także istoty zdolne pocieszyć, rozbawić i wesprzeć w trudnych chwilach.
Pierwsza historia przedstawia Shutę Kagawę, 25 letniego pracownika firmy maklerskiej. Ukazuje problemy defraudacji i mobbingu w pracy oraz niespodziewany wypadek, który uzależnia Kagawę od Jinnaia. Bii zmienia codzienność nie tylko Kagawy, ale także całej firmy. Ostatecznie Shuta decyduje się adoptować Bii, zmieniając pracę, miejsce zamieszkania i tryb życia. Historia pokazuje, jak zmiana złego otoczenia na dobre jest w stanie wpłynąć na człowieka.
Druga historia opowiado o Yusuke Kogim, 51 letnim pracowniku call center, zarządcy zespołu, który pragnie zadbać o podopiecznych, lecz znajduje się na skraju załamania przez nową pracowniczkę - zastępczynię dyrektora, Hinako Nakajimę. Jest wykończony jej ekspresywnością, gadatliwością, dziecinnoścą i optymizmem. Koga cierpi na bezsenność i miewa koszmary związane z powiedzeniem Nakajimy "piękne, przepiękne". Rodzina traktuje go z góry, jak wyrzutka. Wykończony zarówno fizycznie jak i psychiczne odwiedza klinikę. Marugo jest katalizatorem wznawiającym poprawne relacje z rodziną. Koga docenił komplementy i pozytywne nastawienie, które nie wymagają dużo, a mogą znacząco wpłynąć na drugą osobę.
Trzecia historia ukazuje matkę Megumi Minamidę oraz jej 10 letnią córkę, Aobę Minamidę. Matka ciągle bagatelizuje, lekceważy i umniejsza córce, bo to przecież jeszcze dziecko. Nie potrafi w nią uwierzyć i jej zaufać. Doktor przypisuje kota, który wygląda jak Yuki - dawniej porzucony kot, którego matka Megumi nie pozwoliła jej zatrzymać. W dzieciństwie matka Megumi także ją zbywała i nie uważała ją za odpowiedzialną. To odbiło się na Megumi, przez co traktowała swoją córkę tak samo. Ostatecznie pomimo wahania, Megumi zaufała Aobie i zaczęła wysłuchiwać swoje dziecko.
Czwarta historia jest o Tomoki Takamine, właścicielce butiku, pracoholiczce i perfekcjonistce. Doktor przypisuje jej złego kota, lecz jest nim zachwycona. Tangerine jest wcieleniem gracji, klasy i szyku. Zauroczona Tomoki zaczyna nieumyślnie wplatać motywy zwierząt do mody, wracać wcześniej z pracy i być bardziej chaoryczna. Tomoki zrozumiała, że nie może mieć wobec siebie wygórowanych oczekiwań.
Piąta historia przedstawia gejszę Asami Takeda. Abino obwiniała się o ucieczkę Chitose, schorowanego kota, który uciekł jej przez okno. Nie mogąc o nim zapomnieć, dostaje Mimitę na receptę. Nie chce wchodzić w interakcję z Mimitą, gdyż uważa to za zdradę Chitose, o której nie chce zapomnieć. Finalnie przełamała strach i zbliżyła się do kota.
Postacie bardzo zróżnicowane i poprawnie napisane. Mają ciekawe cele i problemy z którymi muszą sobie poradzić.
Bardzo dobra na zastój lub jako przerwa pomiędzy poważniejszymi pozycjami. Wydanie książki bardzo ładne i z dużą czcionką. Jeżeli będę miała okazję, sięgnę po drugą część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW porównaniu do "Zanim wystygnie Kawa" Toshikazu Kawaguchiego, ta książka jest zdecydowanie lepsza. A dlaczego je porównuje? Obie są...
Bardzo mi się podobała. Ma w sobie takie ciepełko, które otula jak kocyk. Idealna na gorszy czas. Książka bardzo ciekawa, podnosząca na duchu i jednocześnie z nutką mistycyzmu. Pokazuję uczucia, więź i to wszystko, co potrafi wprowadzić w życie cudowna istota, którą jest kot. Coś niesamowitego. Polecam z całego serca!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo komfortowa książka pełna mądrości, czułości i lekkiego humoru. Daje do myślenia poruszając smutne, ciężkie tematy w lekki sposób.
"Zaleca się kota" zdecydowanie skradła moje serce, a do tego lektor (pan Marcin Przybylski) wykonał CUDOWNĄ robotę i niesamowicie dobrze słuchało się tej historii! ❤️🩹
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoty w książce są, zdecydowanie pokazują jak obecność przyjaciela o czterech łapach może pomóc w życiu, ale też, że zmiana zależy od nas.
To sympatyczna i przyjemna książka w azjatyckim klimacie. Czyta się szybko i równie szybko zapomina, ale na oderwanie od rzeczywistości jak znalazł.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTypowa japońska opowiastka. Pięć niby osobnych opowiadań a jednak połączonych kotami. Spokojny klimat, troszkę ciągnących się troszkę dziecinnych ale uroczych historyjek, dla relaksu i przemyśleń co w życiu ważne, można sięgnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPocieszna i zarazem wzruszająca. Polecam każdemu, nie tylko miłośnikom tych cudownych zwierząt 💜
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry koncept, ale w efekcie spory zawód. Wszystko takie bezpośrednie. Bo przecież wiemy, że wzięcie odpowiedzialności za kota = wzięcie jej za własne życie, a zwolnienie tempa pozwoli dostrzec rzeczy dotąd niedostrzegalne. Chciałem więcej, dostałem filozofię z kiosku.