Malowany ptak

- The Painted Bird
- 2018-10-05
- 1989-01-01
- Tomasz Mirkowicz
Jedna z najgłośniejszych książek drugiej połowy XX wieku, która przyniosła Jerzemu Kosińskiemu sławę i miejsce w panteonie najwybitniejszych pisarzy tego okresu.
Parabola ludzkiego losu, naturalistyczne studium barbarzyństwa i przemocy, wizja świata wynaturzonego przez wojnę.
Kilkuletni żydowski chłopiec w pierwszych tygodniach II wojny światowej trafia do zapadłej wioski na kresach wschodnich i ściąga na siebie prześladowania prymitywnych, zabobonnych chłopów. Bity i torturowany, tuła się po okolicznych lasach i wsiach, będąc świadkiem wciąż nowych okrucieństw i zbrodni. W końcu zło, z którym się styka, staje się jego udziałem.
Kup Malowany ptak w ulubionej księgarni
Oceny książki Malowany ptak
13857 użytkowników ma tytuł Malowany ptak na półkach głównych- Przeczytane 8 898
- Chcę przeczytać 4 850
- Posiadam 1 303
- Literatura polska 67
- 2013 32
- 2014 30
- Literatura piękna 26

OPINIE i DYSKUSJE o książce Malowany ptak
Jedna z najmniej przyjemnych powieści na temat II WŚ - historia przedstawiona z perspektywy kilkuletniego chłopca, ale wcale nie z rodzaju "Chłopca w pasiastej piżamie". Zapraszam do wysłuchania mojej recenzji na YT oraz Spotify!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko się brnie przez tę książkę. Trudno wyłapać jakiś większy konspekt, sens tej opowieści. W każdym w zasadzie rozdziale mały bohater trafia pod opiekę kolejnych ludzi, ale schemat jest ten sam. Zaczyna się festiwal bestialstwa, wynaturzeń i przemocy. Jakby autor na siłę chciał upchnąć w jednej książce wszystkie zasłyszane straszne opowieści na temat zachowań ludzkich podczas wojny. Efekt jest taki, że wychodzi na to iż w każdej wiejskiej chałupie gnieździła się przemoc, sodomia, kazirodztwo, pedofilia, ciemnota i nie wiem co jeszcze. Największy zarzut jaki mam do tej książki jest taki, że pomimo całej tej orgii przemocy (a może właśnie przez nią),nie wzbudziła we mnie współczucia dla tego chłopca. Ani razu się nie wzruszyłem, a zdarzało mi się uronić łzę czytając takie historie. Jak dla mnie to dyskwalifikuje tę opowieść jako wielką literaturę.
Ciężko się brnie przez tę książkę. Trudno wyłapać jakiś większy konspekt, sens tej opowieści. W każdym w zasadzie rozdziale mały bohater trafia pod opiekę kolejnych ludzi, ale schemat jest ten sam. Zaczyna się festiwal bestialstwa, wynaturzeń i przemocy. Jakby autor na siłę chciał upchnąć w jednej książce wszystkie zasłyszane straszne opowieści na temat zachowań ludzkich...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem zszokowana wysoką oceną tego antypolskiego paszkwilu zrodzonego w chorej wyobraźni zaburzonego człowieka...
Obrzydliwa historia żydowskiego chłopca tułającego się podczas wojny po polskich wsiach, pełnych zboczeńców, sadystów, morderców i dewiantów to kłamstwo, kłamstwo i jeszcze raz kłamstwo, które ciągle funkcjonuje i ma się bardzo dobrze w światowej literaturze. Tłumaczone na wiele języków świata, plugastwo oszusta, zmyślacza i hochsztaplera, którego bardzo dobrze obnażyła w swoim “Czarnym ptasiorze” Joanna Siedlecka. I właśnie tę lekturę , w zamian tego śmiecia, polecam każdemu – również temu, kto “Malowanego ptaka” już czytał (jako odtrutkę),i temu kto ma taki zamiar (jako dobry, choć, mam nadzieję, zniechęcający wstęp)...
Na jednym ze swoich spotkań z czytelnikami Olga Tokarczuk powiedziała, że pisarz ma prawo kłamać. Może i tak, ale bez przesady...na boga...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObrzydliwa historia żydowskiego chłopca tułającego się podczas wojny po polskich wsiach, pełnych zboczeńców, sadystów, morderców i dewiantów to kłamstwo, kłamstwo i jeszcze raz kłamstwo, które ciągle funkcjonuje i ma się bardzo dobrze w światowej literaturze....
Czy to jest dobra powieść? - Tak. Jako studium natury ludzkiej, odkrywanie najmroczniejszych stron jednostek i całych grup.
Czy to jest powieść wybitna? - Nie. Jest wtórna. To nie jest przecież conradowska podróż do jądra ciemności, chociaż ten schemat wykorzystuje. Według mnie, obniża wartość powieści właśnie to obsesyjne wywoływanie emocji, nieco bezrefleksjne nurzanie się w Źle.
Skąd tyle szumu? - Autoreklama autora, który półgębkiem dawał do zrozumienia, że opisuje fakty, wywołując potępienie wszystkich stron (a to za antypolskość, a to za jednostronność).
Czy warto ją przeczytać? - Raczej tak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy to jest powieść wybitna? - Nie. Jest wtórna. To nie jest przecież conradowska podróż do jądra ciemności, chociaż ten schemat wykorzystuje. Według mnie, obniża wartość powieści właśnie to obsesyjne wywoływanie emocji, nieco bezrefleksjne nurzanie...
Widzę, że sporo osób ocenia tutaj samego autora i to, że jakoby wcale nie napisał "Malowanego Ptaka" (lub też nie zrobił tego sam). Pomijając wszelkie oskarżenia na jego temat oraz nieprzyjemne przymiotniki określające samą książkę, osobiście poddam do oceny po prostu to, co wywarło na mnie takie a nie inne wrażenie.
Przede wszystkim książkę traktowałam od początku do końca jako fikcję literacką a nie prawdziwe wydarzenia. Autor w powieści przedstawił głównego bohatera, zaledwie siedmioletniego bezimiennego chłopca, w roli świadka okrutnych wydarzeń mających miejsce podczas IIWŚ. Chłopiec, pozbawiony rodziców, podróżował od wioski do wioski doświadczając krzywdy na własnym ciele i umyśle ale przede wszystkim będąc też obserwatorem bestialskiego i okrutnego zachowania innych, co wpływało na jego postrzeganie świata i kształtowało z wolna jego osobowość. Opisane przez autora rzeczy były absolutnie gorszące, ale rozumiem, że taki był zamysł od samego początku: miały budzić kontrowersję i gotować krew w żyłach.
Czy to tylko chora fantazja autora czy rzeczywiście, jak opisują inni czytelnicy, robienie z Polaków bestii, nie mnie oceniać. Ale skoro możemy czytać o Niemcach jako o katach i potworach, to dlaczego mamy wątpić w to, że nasz własny naród, pozbawieni kontroli wieśniacy i dzieci wojny, nie czyniły nikomu krzywdy w tamtych strasznych czasach?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzede wszystkim książkę traktowałam od początku do...
Trudna, brutalna i makabryczna książka, ale wciągnęła mnie bardzo. Może właśnie tacy jesteśmy jako ludzie? Pociągają nas skrajności - niesamowite piękno i najgorsze okropności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla wielu książka antypolska, gloryfikująca przemoc i tym podobne bzdury. Dla mnie dogłębne studium ludzkiej natury. Wracałem do niej wielokrotnie, za każdym razem wstrząsała mną tak samo i to nie okrucieństwem samym w sobie ale obnażeniem okrutnej prawdy o nas samych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to04/2026 - Jerzy Kosiński "Malowany ptak"
04/2026 - Jerzy Kosiński "Malowany ptak"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to4/5 w mojej skali. Kolejna głośna i kontrowersyjna pozycja, którą chyba każdy powinien sobie przeczytać. Książka pokazuje do jakiego okrucieństwa zdolni są bliźni. Szok i niedowierzanie. Bezsilność to chyba najgorsze uczucie na świecie.
Książka kontrowersyjna, drastyczna w niektórych momentach, ale jak najbardziej rzeczywista. Mimo że autor może nie opierał się na jednej rzeczywistej historii bohatera, ale jest duże prawdopodobieństwo że wiele z tych sytuacji na pewno przydarzyło się różnym ludziom, które autor zebrał w jedną całość. Książka daje dużo analiz, przemyśleń, i pozostawia czytelnika nie do końca z wyjaśnieniami. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAntypolski paszkwil, który w Izraelu jest lekturą szkolną i jest odbierany jako dokument (choć to wymysł zboczonego autora). Książka wpisuje się w nurt siania nienawiści do Polaków. Przedsiębiorstwo Holokaust, od lat pracuje pełną parą.