Frajda

- Seria prozatorska pod redakcją Piotra Mareckiego
- 2018-03-14
- 2018-03-14
- Inne
Ona i on, oboje bardzo młodzi. Warszawa. Lato. Rok tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiąty któryś. Powietrze gęste jak budyń, a słowa „kocham” i „pragnę” zlewają się w jedno. Nie chodzi o seks i natychmiastową rozkosz, ale o niepewność, oczekiwanie. On chce jej mocno, ona lubi się z nim droczyć…
Frajda to rozpisana na stronice i na głosy piosenka miłosna. O namiętności i międzyludzkim przyciąganiu tak silnym, że przekracza ograniczenia czasu i przestrzeni i wytwarza własne wersje rzeczywistości.
Marta Dzido wreszcie napisała książkę o tym, jak przyjemnie być kobietą.
• • •
O pożądaniach, spełnieniach, które jakoś szybko znowu są niespełnieniami, pisać najtrudniej. Tak jak o tych zamierzchłych czasach – piętnaście, dwadzieścia lat temu. Marcie Dzido obie te sztuki się udają. To książka o papierowych listach, które zmieniają życie, a może tylko dają taki pozór, o seksie, który bawi się w uczucia i nigdy z tego nic dobrego. Ale o dobrym niech piszą inni, mniej zdolni. O frajdzie, zabawie, która – jak się przyjrzeć – mogłaby mieć na drugie: opętanie.
Jeśli macie gdzieś schowany list, prawdziwy – napisany jeszcze długopisem na kartce, list, którego nikomu nie chcielibyście pokazywać, a którego nigdy nie wyrzucicie – to książka dla was. Jeśli zaś nie macie, przeczytajcie by wiedzieć, czego wam poskąpiono.
Pablopavo
• • •
Miłość, o której nie wypada pisać, a która nie pozwala myśleć o niczym innym. Bezustanny głód, którego nie można nakarmić, głód drugiego człowieka. Nie znacie? Macie szczęście.
Albo i nie.
- 2021 9
- 2019 9
- 2020 9
- 2023 7
Tagi i tematy do książki Frajda
Cytaty z książki Frajda
Przyjmuję bez wahania twoje wodzenie mnie na pokuszenie. Myślę, że skoro to jest aż tak silne, to bądź wola twoja. Wibruję, wiruję, wariuję. Jesteś dla mnie namiętny i pełny, a ja dla ciebie jędrna i soczysta.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Frajda
ta książka to prawdziwy erotyk, momentami soft, momentami hard i czytanie tych wszystkich lepkich historii to prawdziwa #frajda dla zmysłów. marta dzido przenosi czytelnika w dzikie lata 90, do dzikiej Warszawy, gdzie bohaterami są nielaty, ona i on, odkrywający zakamarki swojego ciała w najdziwniejszych miejscach stolicy we wszelakich figurach geometrycznych. dziewczyna kocha chłopaka, chłopak dziewczynę, rozstają się, wracają do siebie i żadne z nich nie wypowiada tych dwóch magicznych słów, bo po co. żyją bez social mediów, emocjonalnie, trochę #yolo, choć ten termin jeszcze nie funkcjonuje, bez selfików i komórek. "Chciałbym pozabijać wszystkich i zostawić tylko nas - powiedziałeś" - mają siebie i to im wystarczy.
szukałem wehikułu czasu i znalazłem. ksiazka przeniosła mnie do mojej młodości, w której emocje sterowały głową, jedną i drugą, do okresu w którym najpierw coś się robiło, a później dopasowywało do tego ideologię, do młodości dzikiej jak Polska po przemianach ustrojowych. wierzę, że autorka napisała niektóre historie w formie autobiograficznej, ponieważ wiernie oddają klimat tamtych lat. szczególnie podobała mi się kolacja z winem i pizzą na dachu albo palenie zioła w suszarniach dziesięciopiętrowców. myślę, że dogadał bym się Martą Dzido. to tylko kilka lat różnicy. obawiam się, że młodsze czytelniczki i czytelnicy nie poczują tamtych czasów i będzie to dla nich kolejny Grey, no może trochę na wyższym poziomie pisarskim.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam z ciekawości, żeby zobaczyć jak jeszcze można przedstawiać sceny erotyczne. No i może z sentymentu dla czasów własnej młodości. Historia według mnie słaba i nie byłam w stanie utożsamić się z żadnym z bohaterów - nie samym seksem czy nawet miłością fizyczną człowiek żyje. Raczej płytkie i bez puenty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojedna z książek mojego życia
jedna z książek mojego życia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami bardzo erotyczna, a chwilami niezręczna, ale tego chyba nie da się uniknąć przy tego typu literaturze. Strach przed zobowiązaniem mieszający się z nadzieją, że druga strona będzie chciała nas posiadać/być posiadana.
Wiele różnych scenariuszy co by było gdyby i wieczna rozterka czy nasze życiowe decyzje wpływają na bieg wydarzeń czy może cokolwiek nie zrobimy nasz los pozostaje niezmienny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele różnych scenariuszy co by było gdyby i wieczna rozterka czy nasze życiowe decyzje wpływają na bieg wydarzeń czy może cokolwiek nie zrobimy nasz...
Nawet się podobało. Bywały krindżowe momenty, ale to ciężkie do uniknięcia w erotyku. Poza tym całkiem zgrabna historia o dwóch mijających się osobach, spóźnionych kochankach, strachu przed całkowitym zaufaniem - było w porządku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towiem, że gdybym przeczytała tę książkę, gdy przeżywałam trudne i nastoletnie rozstania, to byłaby moim uczuciowym objawieniem. niestety, dziś jest zupełnie inaczej: dla mnie to stosunkowo płytki i pusty bełkot dwójki niezdecydowanych i kompletnie niedojrzałych emocjonalnie ludzi. przy okazji w czasie rzeczywistym i na żywo oglądamy wyścig na wymyślenie najbardziej żenującego określenia narządów/okolic intymnych - serio, czy ktokolwiek kiedykolwiek powiedział, że wchodzi w czyjąś „śliskość”? doceniam w tej historii pewną wrażliwość w obserwowaniu niezręcznych relacji miłosnych, trwania w zawieszeniu pomiędzy ich kolejnymi etapami. całość jest pełna namiętności, nastoletniości, przeżywania. nie mogę jednak pozbyć się wrażenia, że nieporadność bohaterów przejęła też autorka i „frajda” sama w sobie się nie broni. mimo niewielkich gabarytów, dłużyły mi się te schematyczne opowieści o przygodach miłosnych i wciąż te same wnioski: mogliśmy, ale nie powiedzieliśmy/zrobiliśmy/przyrzekliśmy/daliśmy rady.
wiem, że gdybym przeczytała tę książkę, gdy przeżywałam trudne i nastoletnie rozstania, to byłaby moim uczuciowym objawieniem. niestety, dziś jest zupełnie inaczej: dla mnie to stosunkowo płytki i pusty bełkot dwójki niezdecydowanych i kompletnie niedojrzałych emocjonalnie ludzi. przy okazji w czasie rzeczywistym i na żywo oglądamy wyścig na wymyślenie najbardziej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWielkie rozczarowanie, Po opisie z tyłu, sadziłam, że to skruszy moje bariery emocjonalne, a tu wielce odkrywacza książeczkę można streścić w jednym zdaniu "Jak myślisz d.. a nie głową, to nie spodziewam się innego życia niż dość gówniane" . O ile jeszcze rozumiem początek, gdy nastolatki sprowadzały miłość do bzykania się w każdym możliwym miejscu, to jednak dziecinne zachowanie bohaterów jest nużące. Jak ktoś lubi łóżkowe sceny, to się nie zawiedzie. Jest ich zatrzęsienie. Oczekiwałam głębszej analizy emocjonalnej, dostałam płytka kałużę.
Wielkie rozczarowanie, Po opisie z tyłu, sadziłam, że to skruszy moje bariery emocjonalne, a tu wielce odkrywacza książeczkę można streścić w jednym zdaniu "Jak myślisz d.. a nie głową, to nie spodziewam się innego życia niż dość gówniane" . O ile jeszcze rozumiem początek, gdy nastolatki sprowadzały miłość do bzykania się w każdym możliwym miejscu, to jednak dziecinne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNamiętna, gorąca, romantyczna… Opowieść relacji młodziutkiej pary, przez którą jesteśmy prowadzeni, pochłonęła mnie bez pamięci. Przyciąganie i odpychanie, niepewność, ciekawość. Czy byli sobie pisani czy to jedna z tych miłości, które są tak gorące, że trzeba się od nich odsunąć, żeby się nie poparzyć? Krótka pozycja, napawająca gorącymi uczuciami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie uświadczymy tutaj zwrotów z taniego erotyku. Siła oddziaływania dwojga młodych ludzi wzajemnie na siebie, przyciąganie, uniesienia, przeżyte chwile opisane są w sposób sensualny, estetyczny, bez niepotrzebnych wulgaryzmów. Dzięki temu zabiegowi czytelnik może zobaczyć, iż pożądanie i miłość ukazane są w sposób delikatny.
I tacy delikatni i nieśmiali są również bohaterowie. Są jak dwa magnesy, nie mogą się od siebie oderwać, a jeśli coś ich od siebie oddzieli to zawsze ponownie się łączą. I gdyby w czasach młodości potrafili ze sobą porozmawiać jak miałaby wyglądać ich relacja, to może inaczej potoczyłaby się ich historia. Może status "to skomplikowane" zamieniliby na "żyli długo i szczęśliwie".
A może tak właśnie miało być. Może w ich późniejszych latach wspomnienia z czasów młodości miały utrzymywać ich oboje przy życiu. Niestety młodość rządzi się swoimi prawami. Gdy człowiek jest młody bardzo często boi się podejmować różne decyzje czy wypowiadać niektóre zwroty, takie działania skutkują później znanym większości "co by było gdyby?.."
I może w przypadku tej pary przyszłość wyglądałaby zupełnie inaczej, gdyby tylko odważyli się.. pokazać, że im na sobie zależy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI tacy delikatni i nieśmiali są również...
Za co uwielbiam pióro Marty Dzido w książce Frajda ?
"Próbuję sobie przypomnieć twoje ciało, ale nie umiem przywołać żadnego obrazu, tylko wrażenia, fragmenty, kawałki puzzli. (...)Jesteś teraz dla mnie pokawałkowanym wspomnieniem. Kubistycznym wzorem, rozpadającym się na mniejsze elementy. Każde ujęcie z tobą mam w zbliżeniu, żadnych planów średnich, żadnych pełnych."
Ta książka wprowadziła mnie na wyższy poziom odczuć. Moje zmysły dały się ponieść obraną drogą, bez potykania się szłam do celu tej wędrówki bo tak ciekawiło mnie co będzie dalej. Przemyślenia, myśli, uczucia jakie towarzyszą tej dwójce bohaterów.
Byłam głodna ich pięciolinii zmysłów, czekam na ich uniesienia z niecierpliwieniem.
Mój głód nie został zaspokojony dlatego pani Marto proszę o więcej. Lubię taką otwartość.
Polecam
Za co uwielbiam pióro Marty Dzido w książce Frajda ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa kobiecą otwartość, zmysłowość słowa, erotyczną delikatność, zabawę słowem, uniesienie, otwieranie zmysłów.