Frajda

Okładka książki Frajda autora Marta Dzido, 9788365739339
Okładka książki Frajda
Marta Dzido Wydawnictwo: Wydawnictwo Ha!art Seria: Seria prozatorska pod redakcją Piotra Mareckiego literatura piękna
Seria prozatorska pod redakcją Piotra Mareckiego
2018-03-14
2018-03-14
Inne

Kup Frajda w ulubionej księgarnii

Oceny książki Frajda

OPINIE i DYSKUSJE o książce Frajda

ta książka to prawdziwy erotyk, momentami soft, momentami hard i czytanie tych wszystkich lepkich historii to prawdziwa #frajda dla zmysłów. marta dzido przenosi czytelnika w dzikie lata 90, do dzikiej Warszawy, gdzie bohaterami są nielaty, ona i on, odkrywający zakamarki swojego ciała w najdziwniejszych miejscach stolicy we wszelakich figurach geometrycznych. dziewczyna kocha chłopaka, chłopak dziewczynę, rozstają się, wracają  do siebie i żadne z nich nie wypowiada tych dwóch magicznych słów, bo po co. żyją bez social mediów, emocjonalnie, trochę #yolo, choć ten termin jeszcze nie funkcjonuje, bez selfików i komórek. "Chciałbym pozabijać wszystkich i zostawić tylko nas - powiedziałeś" -  mają siebie i to im wystarczy.

szukałem wehikułu czasu i znalazłem. ksiazka przeniosła mnie do mojej młodości, w której emocje sterowały głową, jedną i drugą, do okresu w którym najpierw coś się robiło, a później dopasowywało do tego ideologię, do młodości dzikiej jak Polska po przemianach ustrojowych. wierzę, że autorka napisała niektóre historie w formie autobiograficznej, ponieważ wiernie oddają klimat tamtych lat. szczególnie podobała mi się kolacja z winem i pizzą na dachu albo palenie zioła w suszarniach dziesięciopiętrowców. myślę, że dogadał bym się Martą Dzido. to tylko kilka lat różnicy. obawiam się, że młodsze czytelniczki i czytelnicy nie poczują tamtych czasów i będzie to dla nich kolejny Grey, no może trochę na wyższym poziomie pisarskim.

Czytałam z ciekawości, żeby zobaczyć jak jeszcze można przedstawiać sceny erotyczne. No i może z sentymentu dla czasów własnej młodości. Historia według mnie słaba i nie byłam w stanie utożsamić się z żadnym z bohaterów - nie samym seksem czy nawet miłością fizyczną człowiek żyje. Raczej płytkie i bez puenty.

jedna z książek mojego życia

jedna z książek mojego życia

623 użytkowników ma tytuł Frajda na półkach głównych
84 użytkowników ma tytuł Frajda na półkach dodatkowych

Marta Dzido
Marta Dzido
Pisarka, reżyserka. Debiutowała w wieku lat 16, publikując utwory prozatorskie w czasopismach Krzywe Koło Literatury i Koło Podkowy. Autorka powieści Ślad po mamie, Małż, powieści hipertekstowej Matrioszka, książki reporterskiej Kobiety Solidarności, powieści Frajda, zbioru opowiadań Sezon na truskawki oraz tekstów drukowanych w antologiach Proza życia, Wolałbym nie, Walka jest kobietą, ковчег Титанік. Tłumaczona m.in. na wietnamski, czeski, ukraiński, serbski, macedoński, niemiecki, chorwacki, bułgarski. Publikowała m.in. w Dużym Formacie, Lampie, Ha!arcie, Przekroju, Magyar Lettre Internationale, Radarze, Jahrbuch Polen, Art&Business, Obiegu, Miesięczniku Znak. Stypendystka programów: Homines Urbani, Młoda Polska, Wyszehradzkich Rezydencji Literackich, Ministra Kultury, Scriptwriting Scholarship, Przed granicą, ponad granicą, Czeskiego Centrum Literackiego, Hong Kong Baptist University, Next Page Foundation. Absolwentka PWSFTviT w Łodzi. Autorka zdjęć do filmu Podziemne państwo kobiet. Jako scenarzystka, współreżyserka i współproducentka (z Piotrem Śliwowskim) zrealizowała dokumenty: Paktofonika- hip-hopowa podróż do przeszłości, Downtown - Miasto Downów, Solidarność według kobiet, oraz Siłaczki. Za swoje dokonania literackie i filmowe nominowana była do tytułu Kulturysta roku 2014 w plebiscycie Radiowej Trójki, znalazła się wśród pięciu finalistek akcji Kobiety Kobietom oraz na liście 50 Śmiałych Kobiet 2018 Wysokich Obcasów. Nagrodzona Hollywood Eagle Documentary Award, Beyond Borders - Krzysztof Kieślowski Award, specjalna nagrodą Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej. Za powieść Frajda uhonorowana w roku 2019 Europejską Nagrodą Literacką. W roku 2021 otrzymała Nagrodę Norwidowską za łączenie twórczości literackiej z innymi dziedzinami sztuki. Mieszka w Warszawie.

Cytaty z książki Frajda

Marta Dzido Frajda Zobacz więcej