Sezon na truskawki

Okładka książki Sezon na truskawki
Marta Dzido Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Relacja literatura piękna
2021-05-19
2021-05-19

Kup Sezon na truskawki w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Sezon na truskawki

Oceny książki Sezon na truskawki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sezon na truskawki

Krąg kobiet. Tym jest dla mnie ta książka. W kręgu kobiety opowiadają o swoich przeżyciach, opisują emocje, a każda z uczestniczek potrafi z każdej z tych historii wziąć coś dla siebie, utożsamia się z jakąś jej częścią. W książce współodczuwa się emocje każdej z bohaterek, każda jest w jakimś stopniu podobna do nas samych.

Zbiór opowiadań skoncentrowanych wokół kobiecej seksualności, kobiecego pożądania i spełnienia, przedstawionych w sposób otwarty, bezpośredni, szczery, a nawet dosadny.
Jest tu opowieść o młodej kobiecie wiernej podszeptom swojego ciała i podążającej za jego głosem. Jest tu też dziwaczne opowiadanie o kobiecie pozostającej w relacji z księżycem. Przeczytacie również historię o sekretnym, opartym na pożądaniu związku trwającym przez lata, o kobiecie zafascynowanej swoją przyjaciółką, o nierozłącznych przyjaciółkach zakochanych w tym samym chłopaku , o relacji matka-córka czy o emocjach towarzyszących powrotowi do pierwszej miłości. Językowo i stylistycznie naprawdę nieźle – pod tym względem to dużo lepsza pozycja niż czytany przeze mnie wcześniej „Małż” tej autorki. „Sezon na truskawki” polecam zwłaszcza kobietom wchodzącym w nastoletnie życie- podobnie jak autorka (rocznik 1981) - w połowie lat 90tych XX w.

Pierwszy raz miałam styczność z twórczością Marty Dzido. Słyszałam wiele pozytywnych słów o książkach, a zwłaszcza o "Sezon na truskawki". Postanowiłam po kilku latach od premiery, ze świeżą głową rozpocząć swoją truskawkową przygodę. I czuje się rozczarowana. Być może, gdybym dostała tą książkę jako dorastająca młoda kobieta chłoneła bym ją każdą komórką swojego ciała i duszy. Ale jako kobieta świadoma swojej seksualności, świadoma swoich potrzeb i nie bojąca się o nich mówić wprost i na głos...czułam lekkie rozczarowanie.
_
Kobiety, dziewczynki opisane przez autorkę żyją w końcówce lat osiemdziesiątych. Gdzie kobieta niezależnie od wieku powinna być wstydliwa, a już napewno nie powinna czerpać przyjemności z uciech cielesnych. W innym wypadku jest poprostu tą łatwą, tą którą miał każdy czy poprostu k*rwą. Cóż odbiegając trochę od recenzji książki można powiedzieć, że w obecnych czasach kobieta wyzwolona określana jest tymi samymi epitetami, dodać można jedynie feministkę lub lewactwo. Ale wróćmy do książki. Bardzo mi się podobało lawirowanie przez autorkę między powieściami. Od delikatnej metafory po brutalną rzeczywistość. Dodatkowo zmysłowość, seksualności czy namiętność jaką znajdziemy w książce nie jest w żaden sposób wulgarna. Ale dla mnie była również nijaka. W żaden sposób nie spowodowała u mnie efektu wow przez, który nie mogłam się oderwać od lektury.
_
Mam w planach jeszcze jedno spotkanie z tą autorką. Mam nadzieję, że będzie bardziej udane niż "Sezon na truskawki".

2194 użytkowników ma tytuł Sezon na truskawki na półkach głównych
330 użytkowników ma tytuł Sezon na truskawki na półkach dodatkowych

Marta Dzido
Marta Dzido
Pisarka, reżyserka. Debiutowała w wieku lat 16, publikując utwory prozatorskie w czasopismach Krzywe Koło Literatury i Koło Podkowy. Autorka powieści Ślad po mamie, Małż, powieści hipertekstowej Matrioszka, książki reporterskiej Kobiety Solidarności, powieści Frajda, zbioru opowiadań Sezon na truskawki oraz tekstów drukowanych w antologiach Proza życia, Wolałbym nie, Walka jest kobietą, ковчег Титанік. Tłumaczona m.in. na wietnamski, czeski, ukraiński, serbski, macedoński, niemiecki, chorwacki, bułgarski. Publikowała m.in. w Dużym Formacie, Lampie, Ha!arcie, Przekroju, Magyar Lettre Internationale, Radarze, Jahrbuch Polen, Art&Business, Obiegu, Miesięczniku Znak. Stypendystka programów: Homines Urbani, Młoda Polska, Wyszehradzkich Rezydencji Literackich, Ministra Kultury, Scriptwriting Scholarship, Przed granicą, ponad granicą, Czeskiego Centrum Literackiego, Hong Kong Baptist University, Next Page Foundation. Absolwentka PWSFTviT w Łodzi. Autorka zdjęć do filmu Podziemne państwo kobiet. Jako scenarzystka, współreżyserka i współproducentka (z Piotrem Śliwowskim) zrealizowała dokumenty: Paktofonika- hip-hopowa podróż do przeszłości, Downtown - Miasto Downów, Solidarność według kobiet, oraz Siłaczki. Za swoje dokonania literackie i filmowe nominowana była do tytułu Kulturysta roku 2014 w plebiscycie Radiowej Trójki, znalazła się wśród pięciu finalistek akcji Kobiety Kobietom oraz na liście 50 Śmiałych Kobiet 2018 Wysokich Obcasów. Nagrodzona Hollywood Eagle Documentary Award, Beyond Borders - Krzysztof Kieślowski Award, specjalna nagrodą Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej. Za powieść Frajda uhonorowana w roku 2019 Europejską Nagrodą Literacką. W roku 2021 otrzymała Nagrodę Norwidowską za łączenie twórczości literackiej z innymi dziedzinami sztuki. Mieszka w Warszawie.

Cytaty z książki Sezon na truskawki