Dieta w chorobie nowotworowej
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Buchmann
- Data wydania:
- 2016-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-01-01
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328028500
Jak ważne jest żywienie w trakcie leczenia nowotworu?
Dieta nie jest zróżnicowana zależnie od rodzaju nowotworu, ale uzależniona od objawów, jakie występują w trakcie leczenia. Przy chemioterapii jest to najczęściej: jadłowstręt, nudności, brak apetytu, zaparcia. Przy radioterapii jest nadwrażliwość na niektóre produkty, chudnięcie lub nadmierny przyrost wagi ciała.
Autorka podpowiada co jeść w trakcie leczenia, jak walczyć z uciążliwymi objawami terapii określi rodzaje diet, które zmieniają się w trakcie trwania choroby, zależnie od jej etapów i sposobów leczenia.
Aleksandra Kapała - lekarz, specjalista onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii - Instytucie im. M. Skłodowskiej - Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowe
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 8
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Wiecie, co to jest autofagia? Nie wiecie . Wiecie, dlaczego organizm chorego źle reaguje na białko zwierzęce? Bo im więcej białka, tym mniejsza autofagia (I mniejsze szanse na pokonanie nowotworu). Gratuluję pisania kompletnych bzdur, które wielu osobom zaszkodzą. Polecać choremu na raka białko to tak jak polecać osobie z wrzodami chilli.
A zakazywanie warzyw kapustnych- też "mądry" krok. Szkoda tylko, że to one zawierają indolo-3-karbinol, czyli jedną z najlepszych przeciwrakowych substancji, która uruchamia mechanizm glukuronidacji.
I na sam koniec- nie wspomniano o ważnej roli omega-9 w diecie i o tym, że należy drastycznie ograniczyć kwasy tłuszczowe nasycone (które działają prozapalnie) ani o samej istocie stanu zapalnego jako fundamentu raka i o masie substancji, stan zapalny leczą. Np. antocyjany w owocach jagodowych, kurkumina, flawonoidy z kakao, beta-karoten z arbuza czy witamina E ze słonecznika. Jest tego masa. I zamiast skupić się na tym, co faktycznie leczy pacjenta i ułatwia organizmowi walkę z rakiem, skupiacie się na jedzeniu czegokolwiek, czego pacjent nie wyrzyga. Nie tak to powinno działać!!!
Domyślam się, że intencje były dobre, ale wykonanie bardzo, bardzo słabe.
Wiecie, co to jest autofagia? Nie wiecie . Wiecie, dlaczego organizm chorego źle reaguje na białko zwierzęce? Bo im więcej białka, tym mniejsza autofagia (I mniejsze szanse na pokonanie nowotworu). Gratuluję pisania kompletnych bzdur, które wielu osobom zaszkodzą. Polecać choremu na raka białko to tak jak polecać osobie z wrzodami chilli.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA zakazywanie warzyw kapustnych-...