Mały Wielki Człowiek

Okładka książki Mały Wielki Człowiek autorstwa Thomas Berger
Okładka książki Mały Wielki Człowiek autorstwa Thomas Berger
Thomas Berger Wydawnictwo: Rebis Ekranizacje: Mały Wielki Człowiek (1970) Seria: Mistrzowie Literatury literatura piękna
Mistrzowie Literatury
Little Big Man
2004-01-01
2004-01-01
Lech Jęczmyk
Ekranizacje:
Mały Wielki Człowiek (1970)
Historia jest opowiadana przez ponad 100-letniego człowieka, Jacka Crabba, który przywołuje wydarzenia ze swojego długiego i niezwykłego życia, w którym był m.in. rewolwerowcem, osadnikiem, handlarzem, przewodnikiem gen. George'a A. Custera, świadkiem bitwy nad Little Bighorn i pomocnikiem Dzikiego Billa Hickoka. Głównym motywem jest jednak jego adopcja przez Czejenów, która pozwoliła mu na doświadczenie obu kultur ówczesnej, XIX-wiecznej Ameryki. Mimo swojego komediowego charakteru, historia ta zawiera wiele momentów dramatycznych oraz społeczny komentarz na temat uprzedzeń i niesprawiedliwości.

Kup Mały Wielki Człowiek w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Mały Wielki Człowiek

Oceny książki Mały Wielki Człowiek

Opinie i dyskusje o książce Mały Wielki Człowiek

"Mały Wielki Człowiek" to opowieść o białym, niewielkiego wzrostu Jacku Crabbie, wychowanku plemienia Czejenów. Film Arthura Penna z Dustinem Hoffmanem w roli głównej jakoś specjalnie nie utkwił mi w pamięci, choć to solidne kino (cóż, trzeba zrobić powtórkę). Sama książka Thomasa Bergera to inna para kaloszy, a może bardziej mokasynów. Czyta się szybko, nie ma miejsca na nudę. Jest przygoda, walki i bitwy, kobiety, alkohol, hazard i skalpowanie. Ot, proza życia. Sporo tu humoru, ale też i goryczy, ciekawych przemyśleń, przedstawienie obyczajów rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Pojawiają się autentyczne postacie, jak choćby generał Custer, Wyatt Earp czy Dziki Bill Hickok.
"Ten chłopiec nie jest już chłopcem. Jest odważny. Jest drobny fizycznie, ale ma wielkie serce. Będzie się nazywał Mały Wielki Człowiek."

Forest Gump na Dzikim Zachodzie. Fantastyczna książka.

Forest Gump na Dzikim Zachodzie. Fantastyczna książka.

Koniecznie, lektura obowiazkowa dla wszystkich, z naciskiem na tych, ktorych cechuje duze poczucie humoru, dystansu do ludzkosci, historii i swiata. Nie pamietam, czy w moim wypadku ksiazka byla pierwsza, czy tez zaczelam od filmu. Nie ma to znaczenia, gdyz i tak trzeba odrobic obie pozycje. Jesli moge doradzac, chyba jednak zaczelabym od ksiazki. Mam ja zamiar powtorzyc i potem znow marsz na kanape tv.

Historia bialego chlopca, ktory na skutek roznych zdarzen, wychowuje sie wsrod Indian i bialych, na przemian. Sledzac jego losy przerabiamy historie Ameryki w czasach kolonizowania nowych terenow przez bialych imigrantow. Czasem jest smieszno, czasem straszno, co nie zmienia faktu, ze nie mozna sie od tej ksiazki oderwac.

To jest lekcja historii z tej boskiej Ameryki, ktora wszyscy zwykli sie zachwycac ongis, a potem juz troche mniej, gdyz dostep do mediow sprawil, ze niepopularna prawda wyszla na jaw. Nigdzie nie bylo kolorowo, ale w Ameryce Polnocnej to sie dopiero dzialo, mordy, rabunki i gwalty, i to wszystko w bialy dzien i z blogoslawienstwem wladzy, w imie prawa i z bogiem na ustach. Wybijanie Indian, i cala dopisana do tego agenda, tak im pieknie szlo, ze do niedawna wszyscy uwazali, ze to wrecz szlachetne dzielo oczyszczania srodowiska bylo, zadna tam eksterminacja.

Atutem tej pozycji jest to, ze te tragiczne wydarzenia zostaly podane tu w taki sposob, ze pomimo swego smutnego wydzwieku bardzo czesto ksiazka wywoluje smiech na ustach. Ot, samo zycie. Smiech i lzy przeplataja sie raz po raz.

Goraco polecam.

1202 użytkowników ma tytuł Mały Wielki Człowiek na półkach głównych
213 użytkowników ma tytuł Mały Wielki Człowiek na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mały Wielki Człowiek

Thomas Berger
Thomas Berger
Był żołnierzem, służył m.in. w Europie. Studiował na University of Cincinnati i Columbia University, pracował jako bibliotekarz i dziennikarz. Służba w okupowanych Niemczech posłużyła mu jako tło debiutu, powieści Wariat w Berlinie (1958). Jej bohater Carl Reinhart będzie powracać w kolejnych książkach, w skład cyklu wchodzą także następujące tytuły Reinhart in Love, Żyć, nie umierać! oraz Reinhart's Women. Najwięcej uznania przyniósł Bergerowi Mały Wielki Człowiek (1964),powieść o białym chłopcu, który wychowywał się wśród Czejenów, będąc jednocześnie białym Amerykaninem z obszarów pogranicza. Główna część utworu ukazuje różnice między sposobami życia białych Amerykanów i Indian, a narrator Jack Crabb poznaje wiele postaci historycznych, zarówno Indian jak i białych (gen. Custera, Wyatta Earpa, Dzikiego Billa Hickoka). Książka została sfilmowana w 1970 przez Arthura Penna, główną rolę w filmie zagrał Dustin Hoffman.

Czytelnicy Mały Wielki Człowiek przeczytali również

Tańczący Z Wilkami Michael Blake
Tańczący Z Wilkami
Michael Blake
„Tańczący z wilkami” Michaela Blake’a to poruszająca powieść, która w znaczący sposób przyczyniła się do odrodzenia gatunku westernu w kulturze popularnej. Choć książka jest często przyćmiewana przez swoją oscarową adaptację filmową, stanowi intymne studium przemiany człowieka i zderzenia dwóch odmiennych światów. Głównym bohaterem jest porucznik wojsk Unii, John Dunbar, który po traumatycznych przeżyciach wojennych prosi o przeniesienie na odległą placówkę na pograniczu. W samotności, stacjonując w opuszczonym forcie Sedgwick, Dunbar nawiązuje niezwykłą więź z naturą, w tym z wilkiem, któremu nadaje imię Dwie Skarpety. Z czasem jego izolacja zostaje przerwana przez kontakt z plemieniem Indian, co inicjuje proces przełamywania wzajemnych uprzedzeń. Dunbar stopniowo poznaje ich kulturę, uczy się języka dzięki pomocy „Tej Która Stoi Z Pięścią” (białej kobiety wychowanej przez Indian) i ostatecznie zyskuje nowe imię: Tańczący z Wilkami. Akcja powieści osadzona jest w 1863 roku, w samym środku wojny secesyjnej, co stanowi kluczowe tło dla działań bohatera. Blake ukazuje Dziki Zachód jako przestrzeń, w której zderzają się dwie cywilizacje: ekspansywna kultura białego człowieka, nastawiona na eksploatację ziemi, oraz społeczność rdzennych Amerykanów, żyjąca w harmonii z przyrodą. Powieść zwraca uwagę na brutalność tamtych czasów i systemowe usuwanie rdzennych mieszkańców z ich terytoriów. Warto jednak zaznaczyć, że historycy wskazują na pewne uproszczenia - na przykład wyidealizowany obraz plemienia Indian w literaturze bywa konfrontowany z bardziej złożonymi realiami historycznymi tamtego regionu. Książka wyróżnia się kameralnym charakterem, kładąc większy nacisk na wewnętrzny rozwój bohatera niż na dynamiczną akcję. Choć niektórzy krytycy zarzucają powieści pewną powierzchowność w opisie indiańskich zwyczajów, dzieło Blake’a pozostaje ważnym głosem w literaturze o tematyce prerii. Jest to opowieść o poszukiwaniu sensu życia, odnajdywaniu własnego miejsca w świecie oraz o empatii, która pozwala człowiekowi wyjść poza narzucone mu role społeczne i militarne. Mając w pamięci rewelacyjną kreację Kevina Costnera na srebrnym ekranie oceniam powieść wysoko.
jaannuszka - awatar jaannuszka
oceniła na94 dni temu
Sprzysiężenie osłów John Kennedy Toole
Sprzysiężenie osłów
John Kennedy Toole
„Sprzysiężenie osłów” to powieść, która nie przypomina niczego innego. I całe szczęście :) Nie wiem, czy bardziej się śmiałam, czy kręciłam głową z niedowierzaniem. Bo ta książka jest… dziwna. Dzika. Złośliwa. Momentami przytłaczająca, a chwilę później genialna. I właśnie to sprawia, że trudno ją zapomnieć. Ignacy J. Reilly – główny bohater – to postać, której nie da się lubić. Ale też nie da się przestać go obserwować. Tłusty, rozwrzeszczany, niezdolny do życia, rozdęty od własnego ego i misji zbawiania świata. A jednocześnie: śmieszny, błyskotliwy i bardzo tragiczny. Bo pod tą groteską kryje się samotność i zupełne oderwanie od rzeczywistości. To opowieść o Nowym Orleanie, o Ameryce lat 60., o upadku ideałów, o chaosie, o matkach i synach, o pracy, której nikt nie chce, i o geniuszu, który nie potrafi się odnaleźć w realnym świecie. Ale tak naprawdę to książka o tym, jak trudno być człowiekiem, gdy nie pasujesz do żadnego systemu. Styl? Momentami jazda bez trzymanki. Dialogi są tak dobre, że czasem trzeba je przeczytać dwa razy – raz żeby się śmiać, drugi żeby docenić konstrukcję. Nie zawsze mi było z tą książką wygodnie, ale nie żałuję ani jednej strony. Bo takich powieści się nie czyta dla komfortu. Czyta się je po to, żeby sobie przypomnieć, że świat nie musi być uporządkowany, żeby był genialny. Polecam
Diana - awatar Diana
oceniła na86 miesięcy temu
Cienka czerwona linia James Jones
Cienka czerwona linia
James Jones
Skończyłam tę książkę z poczuciem szczęścia, miałam szczerze dość okropieństw w niej zawartych. Na dodatek to bardzo długa powieść, 500 stron tekstu. Muszę jednak przyznać – jest świetna. Dlaczego się tak umęczyłam? To przez mnóstwo drastycznych scen z okresu walk Amerykanów w kampanii na wyspie Guadalcanal w czasie II wojny światowej w 1942 roku. Czyta się jak reportaż, Autor sam tam walczył, ale zapewnia, że to fikcja literacka. Zaczyna się od desantu wojsk na plaży, potem jest morderczy marsz i trudy życia koszarowego, w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Następnie to już walki z Japończykami. Trudno jest znieść opisy śmierci w boju kolejnych żołnierzy, także przeciwników. Szczególnie drastyczne jest umieranie na polu walki oraz zabijanie bezbronnych, poddających się Japończyków, znęcanie się nad rannymi, okradanie ich („zbieranie pamiątek”) i bezczeszczenie zwłok, w tym wyrywanie zabitym złotych zębów. Amerykańscy żołnierze w szale walki traktują życie tak jakby nie było nic warte, a Japończycy byli półludźmi. Autor pokazuje wojnę z bliska, w najdrobniejszych szczegółach. Śledzimy losy kompanii C-jak-Charlie od desantu ze statku poprzez 3 dni bitwy aż do w miarę spokojnego życia jednostki po zakończeniu działań wojennych. Tutaj szczególnie widać różne głupie zachowania żołnierzy, głównie ciągłe picie na umór oraz ambicjonalne awantury i sprzeczki. Większość żołnierzy jest negatywnie nastawiona do wojny, panuje strach, później zobojętnienie i często bezmyślne okrucieństwo wobec Japończyków. Walczący mężczyźni cieszą się z odniesienia małych ran, licząc na odesłanie z frontu gdzieś na tyły lub powrót do kraju. Widzimy rozgoryczenie żołnierzy wobec błędnych decyzji dowódców lub ich jawnej niesprawiedliwości, chore ambicje pułkownika, w tym odesłanie kapitana Steina, trafnie widzącego sytuację, a docenionego dopiero po czasie przez podkomendnych. Szczegóły bitwy, ruchy wojsk i opisy walki były dla mnie zupełnie nieciekawe. Co innego to wnikliwie odmalowane sylwetki żołnierzy i oficerów, ich charaktery i trudne stosunki między nimi. Autor pokazuje mężczyzn na wojnie, ich rywalizację, udawanie, poniżanie a przede wszystkim strach. Niestety, miałam trudności z rozróżnianiem i zapamiętywaniem żołnierzy, ze względu na ich mnogość oraz podobnie brzmiące nazwiska: Bell, Doll, Dale, Bead, Beck, Blane itp. To porywająca, wciągająca a jednocześnie prosta proza, napisana klarownym językiem, bogata w szczegóły, przemyślenia i znaczenia. Pokazuje wojnę bez patosu, z punktu widzenia zwykłych żołnierzy, którzy nie mieli pojęcia w co zostaną wplątani. Porażający i dobitny manifest przeciw wojnie. Chociaż motto książki już nie jest takie jednoznaczne. Korzystałam z audiobooka w świetnej interpretacji Adriana Perdjona. Słuchało się wspaniale. Obejrzałam też film w reżyserii Terrence’a Malicka, z 1998 roku i nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak książka. Jest inaczej skonstruowany, mniej realistyczny, bardziej mistyczny. Nie podobało mi się zastąpienie postaci kapitana Steina innym oficerem, a już zupełnie nie pasowały mi przepiękne zdjęcia krajobrazów, chociaż rozumiem, że wojna nie powoduje ich zniknięcia. Po prostu gwiazdorski film wydał mi się mało przekonywujący, wobec wspaniałości powieści. Książka trudna emocjonalnie, ale nie żałuję tej lektury. Tym, którzy jeszcze jej nie znają i nie boją się okropieństw wojny – gorąco polecam. Cytat: „„Własność. Własność. Wszystko dla własności”. Albowiem to było to; o to tylko chodziło. Własność jednego człowieka czy innego człowieka. Jednego narodu czy innego narodu. Wszystko to zrobiono i robiono dalej w imię własności. Jakiś naród pragnął więcej własności, uważał, że jej potrzebuje i pewnie potrzebował, a jedynym sposobem jej uzyskania było odebrać ją innym narodom, które już rościły sobie do niej prawo. Po prostu na planecie nie było już własności niczyjej, to wszystko.” – s. 59
Mikila - awatar Mikila
oceniła na87 miesięcy temu
Gubernator Robert Penn Warren
Gubernator
Robert Penn Warren
Robert Penn Warren, amerykański pisarz, poeta i krytyk literacki, jeden z wielkich pisarzy amerykańskiego Południa, trzykrotny zdobywca Nagrody Pulitzera po raz pierwszy sięgnął po tę nagrodę w roku 1947 a otrzymał ją za powieść „Gubernator” /tyt. oryg. „All the King's Men”/. Uznana za jedną z najlepszych powieści politycznych ukazujących pogmatwane mechanizmy władzy, kilkadziesiąt lat od publikacji weszła na stałe do kanonu literatury amerykańskiej i światowej, została wybrana jedną ze stu najlepszych powieści magazynu Time, doczekała się kilkukrotnej ekranizacji a jej nakład liczony jest w milionach egzemplarzy na całym świecie. Jak wygląda powieść po niemal osiemdziesięciu latach od swojej premiery? Powieść, która w swojej początkowej wersji miała być sztuką teatralną zaczęła powstawać pod koniec lata 1939 roku w Europie. Warren przebywał wówczas na stypendium Guggenheima we Włoszech, gdy Europa szykowała się do wojny i w jakimś pewnie stopniu uległ fascynacji ambicjom ówczesnych polityków europejskich próbując przenieść je na grunt amerykański. W połowie 1941 roku, za namową jednego z krytyków literackich zarzucił pomysł pisania sztuki, która w zasadzie była już niemal gotowa i jak stwierdził: cyt.: „Odkładam ją na półkę, a jutro rano zaczynam ją pisać na nowo w formie powieści”. Powszechnie uważa się, że powieść została luźno zainspirowana prawdziwą historią senatora USA Huey'a P. Longa, który został zamordowany w 1935 roku. Opowiada historię charyzmatycznego, populistycznego gubernatora Williego Starka w czasach Wielkiego Kryzysu na głębokim Południu, prawdopodobnie w Luizjanie, choć nazwa stanu w ostateczności nie pada. Narrator powieści, Jack Burden, młody dziennikarz przypadkowo wiąże swój los z niedoświadczonym i naiwnym politykiem, który zostaje cynicznie i instrumentalnie wykorzystany przez starych politycznych wygów. Gdy Willie Stark dociera w swojej działalności politycznej niemal do granicy przepaści, dostrzega, że by odnieść sukces, musi obiecać wyborcom, to czego oczekują. Tak rodzi się polityk, który w imię osiągania celów nie zawaha się przed wykorzystaniem wszelkich możliwych środków. Ale nie jest to powieść wyłącznie o polityce. To powieść o poszukiwaniu własnego ja, o wytyczaniu, dość elastycznych granic wartości etycznych, które jesteśmy w stanie akceptować by osiągać zakładane cele. Dla obserwatorów bieżących scen politycznych i ich uczestników, granice i metody opisywane przez Warren’a osiemdziesiąt lat temu mogą jedynie wywołać lekki uśmiech, bo zostały one wręcz diametralnie zmienione i przesunięte przez współczesnych polityków. To co kiedyś powodowało polityczne trzęsienia ziemi dziś jest uznawane za normalność. Znakomita i ponadczasowa historia.
Sławek - awatar Sławek

Cytaty z książki Mały Wielki Człowiek

Było bardzo wiele miejsc na prerii, gdzie człowiek mógł skonać z braku wody, ale szklaneczkę whisky mógł kupić prawie wszędzie.

Thomas Berger Mały Wielki Człowiek Zobacz więcej

Kobieta jest naczyniem i od mężczyzny zależy, czy zrobi z tego naczynia złoty puchar, czy kubeł na pomyje.

Thomas Berger Mały Wielki Człowiek Zobacz więcej

Ogromna większość ludzi odnosi się do prawdy z nienawiścią.

Ogromna większość ludzi odnosi się do prawdy z nienawiścią.