forum Oficjalne Aktualności
Książki o kawie: wciągające i pobudzające pragnienie?
Kawa to wyjątkowy napój, przy okazji jedna z najbardziej popularnych używek na świecie, a także główne źródło pobudzającej kofeiny. W jaki sposób należy parzyć kawę? Co stanowi jej wyróżnik? Kiedy nastąpiło jej odkrycie? Odpowiedzi poszukamy w książkach o kawie. To wyjątkowe propozycje dla smakoszy, które mogą stanowić również pomysł na prezent!
Zobacz pełną treśćodpowiedzi [52]
Wiem, że to nie ten portal, ale za to na temat: kiedy myślę o kawie, mam przed oczyma sceny z filmu "Kawa i papierosy" Jima Jarmuscha. 😁
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Poniżej zagadka, z jakiej książki pochodzi ten fragment. Powiem tyle, że jedni ją kochają inni nienawidzą.
"W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
...
13 zgłosek, więc pewnie mości Mickiewicz ze swoim flagowym utworem
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post@Diabeł_Z_Caroc, chylę czoło, zgadł Kolega:)
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post@Nimbra obym w ramach nagrody nie musiał czytać powtórnie 😅
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postDobry pomysł, przypomniało mi się, ze mam gdzieś wydanie dwujęzyczne, polskie z tłumaczeniem na angielski. Można połączyć przyjemne z pożytecznym. 😀
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postNie pamiętam tytułu książki, ale była to chyba jedna z późniejszych części "Świata Dysku" T.Pratchetta, gdzie jedna z postaci mówi mniej więcej coś takiego o Hrabinie z Uberwaldu: "Nauczyła wampiry pić kawę, zamiast krwi, tym samym zastępując jedno straszliwe pragnienie innym".
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post"Kawa się nadawa. lecz gorzała szybciej działa" -taki fragment piosenki mi się przypomniał. :) Tytuł tego utworu to "Kawa (Refleksje na temat przełamywania lodów przy nawiązywaniu stosunków towarzyskich) ".
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postNie próbowałam. Swoją kawę mielę, zalewam wrzątkiem i gotowe. W ramach keto rozpusty dodaję olej MCT, kokosowy tudzież tłustą śmietanę 😁 Ale jeśli ktoś lubi celebrować i ma na to czas to czemu nie, może się pobawić różnego rodzaju "zaparzaczami" 😉
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postTo nie wymaga celebracji, tylko przeciska się taką jakby "strzykawką" przez takie"sitko" z filtrem i nie ma tych wszystkich fusów w środku. Bardzo często z tego korzystam bo do ekspresu nie mam cierpliwości. 😊
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
No nie wiem, widziałam filmik i to nie jest takie chop siup i chlup w dziób 😁
https://youtu.be/guiiPw3J7kk?si=ZsnP8kA0Z22J3o6o
Fusy mi nie przeszkadzają. Brudzenie kolejnej rzeczy, żeby się napić kawy, jakoś mnie nie zachęca do korzystania 😅
My z mężem to dziwni jesteśmy, bo używamy gęstego sitka do herbaty. Mamy zalety z kawy zalanej gorącą wodą i bez fusów.
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postIlu kawoszy tyle sposobów na zrobienie kawy, najważniejsze że kawa smakuje 😉
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postJa mam wersję uproszczoną 😀 a sam aeropress się tak strasznie nie brudzi. Wyczytałam jeszcze gdzieś że kawa filtrowana nie ma takiego wpływu na cholesterol jak ta niefiltrowana. 😀
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post@Aka aeropress jest bardzo w porządku, wczoraj przetestowałam po raz pierwszy 😁. Najbardziej lubię parzyć kawę z kawiarki typu bialetti (ten uroczy "pyrkot", który brudzi mi regularnie kuchenkę). Gotowana w tygielku (może być mały dzbanuszek z dzióbkiem) z przyprawami też jest super, tylko wiadomo, wymaga cedzenia.
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postKawiarki też mam w dwóch rozmiarach (jedną na prąd, drugą na kuchenkę). A ile czasu liczysz od włączenia kuchenki?
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postJa ma na tylko na gaz, zanim kawa się zaparzy/zagotuje mija mi ok. 4-5 min.
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postNie wiem właściwie jaki jest ten najlepszy czas. Mam taka małą (chyba 200 ml), włączam najmniejszy gaz i czas na 7-8 min. (i nic mi nie kipi). Zastanawiam się czy moc gazu (i szybkość parzenia) ma duży wpływ na smak?
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postU mnie kipienie bierze się wyłącznie z mojego lenistwa, bo gotuje się, aż dzbanek jest pusty. Cała woda zdążyła już przejść do góry. Wiem, że pewnie przepalam dno kawiarki, ale mówię, że to moje poranne lenistwo. Nie zauważyłam, żeby szybkość parzenia miała w mojej kawiarce wpływ na smak. Ale ja tu jestem dyletantką :). Różne kawowe aromaty przy parzeniu lepszej kawy...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcejKiedyś zapomniałam wyłączyć gaz po nalaniu kawy do kubka, na szczęście sprawdzam wszystko przed wyjściem a i kawiarkę udało się jakoś odrestaurować 😊. Teraz wszystkiego dobrze pilnuję.
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postKawa jest tylko jedna - czarna i gorzka. Dodawanie mleka to profanacja, cappuccino to nie kawa, tak jak i rozpuszczalny granulat. I nie zapraszam do dyskusji 👆😁
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postZanim wystygnie kawa - polecam, (ale osobiście podobała mi się tylko pierwszą część)
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postHandlarz kawą Czytałam to wieku temu i nie wiem jak byłoby teraz, ale wtedy bardzo mi się podobało. 😊
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postMnich z Mokki Dave'a Eggersa - biografia Mokhtara Alkhanshalego, amerykanina jemeńskiego pochodzenia, który chce przywrócić jemeńskiej kawie jej miejsce w biznesie. Według legendy ziarna kawy po raz pierwszy zaparzono w Mokce, porcie na jemeńskim wybrzeżu.
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
@Katarzyna
To taki poważny kryminał czy raczej komedia kryminalna?
brzmi jak program YT "Okoń w sieci", gdzie Okoń opowiada o kryminałach
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post