Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2022-05-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-05-18
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324082957
- Tłumacz:
- Justyna Nowakowska
- Tagi:
- fermentacja
Zostań hodowcą bąbelków!
Choć fermentowane napoje znane są od wieków, ostatnio przeżywają prawdziwy renesans. Teraz możesz przygotować je we własnym domu! Poznaj smak samodzielnie przygotowanych kefiru, kombuczy, amazake, cydru, lassi i rejuvelacu. Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz domowego miodu pitnego, nigdy nie sięgniesz po słodkie napoje gazowane ze sklepu.
Choć fermentację odkryto w wyniku błędu, jej magii bardzo szybko ulegli ludzie z różnych stron świata. Fermentowanie gwarantowało dłuższą przydatność do spożycia, ale też zapewniało zupełnie nowe doznania smakowe. W Rosji powstał kefir, amazake sprezentowali nam Japończycy, lassi dotarło do nas z Indii, a miód pitny z Afryki.
Przygotowane w domu kefiry, kombucza lub cydry nie tylko świetnie smakują, ale też pozytywnie wpływają na zdrowie. Ich picie odżywia mikrobiotę jelitową, a nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz drugi mózg. Nie musisz łykać tabletek, żeby dostarczyć probiotyków swojemu organizmowi – wystarczy zdrowa dieta i kilka łyków fermentowanych napojów każdego dnia.
Tajniki dzikiej fermentacji poznasz dzięki Ninie i Sebastianowi, którzy w 2015 roku otworzyli na południu Francji browar Lökki. Produkują w nim ekologiczne i zdrowe napoje fermentowane. Teraz dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem z tobą.
To prostsze, niż myślisz!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 21
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Kombucza, kefir i spółka. Fermentowane napoje z całego świata
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
"Kombucza, kefir i spółka" to książka idealna dla tych z Was, którym po głowie chodzi przygotowanie własnego fermentowanego napoju! 🧉
Książka rozpoczyna się krótką historią bąbelkowych napojów z całego świata, następnie opisane są korzyści zdrowotne płynące z fermentacji i praktyczne informacje dotyczące akcesoriów, wyboru składników, czyszczenia i dezynfekcji itp. na samym końcu czekają przepisy z fotografiami tak pięknymi, że aż chce się od razu biec i przygotować swój napój!
Niektóre przepisy są proste i nie wymagają zbyt wielu akcesoriów — bez wątpienia znajdziecie w domu tarkę, słoik i łyżkę (to akurat, nie licząc oczywiście składników, potrzebne jest do przyrządzenia Ginger Bug — zakwasu imbirowego),ale są też takie, które wymagają większego zaangażowania i większej liczby akcesoriów. Nie zamierzam na początek kupować dodatkowych przyrządów, wypróbuję napoje, które mogę przyrządzić z tym, co mam, a jak złapię bakcyla, to kto wie... Może pokuszę się o zrobienie małych zakupów i rozpoczęcie przygody z fermentacją na całego!
Kocham imbir, więc *Ginger Bug* jest pierwszy w kolejce do przyrządzenia, a w następnej kolejności zabieram się za miód pitny!
"Kombucza, kefir i spółka" to książka idealna dla tych z Was, którym po głowie chodzi przygotowanie własnego fermentowanego napoju! 🧉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka rozpoczyna się krótką historią bąbelkowych napojów z całego świata, następnie opisane są korzyści zdrowotne płynące z fermentacji i praktyczne informacje dotyczące akcesoriów, wyboru składników, czyszczenia i dezynfekcji itp. na...