Wilki

2015-10-22

Kup Wilki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wilki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wilki

„To była największa przygoda mojego życia. Chciałbym, żeby się powtórzyła” – tymi słowami Adam Wajrak otwiera swoją niezwykłą opowieść o wilkach i już od pierwszej strony wiemy, że nie mamy do czynienia z suchym podręcznikiem. To fascynująca relacja człowieka, który niemalże mieszka z tymi drapieżnikami w sercu Puszczy Białowieskiej.

Oczami tropiciela

Jako czytelnik i osoba, która sama zajmuje się tropieniem drapieżników (choć w moim przypadku są to szczupaki),odnalazłem w tej książce pewnego rodzaju lustrzane odbicie własnych pasji. Wajrak nie tylko opisuje wilki, on prowadzi nas swoimi śladami przez puszczę, dzieląc się osobistymi wspomnieniami – od pierwszego spotkania z wilkiem, po wyprawy na nartach z żoną i psem.

Spotkanie oko w oko

Autor nie koloryzuje rzeczywistości. Opisuje momenty mrożące krew w żyłach, jak ten, gdy ogromny basior skoczył mu na klatkę piersiową, a potem stanowczo chwycił jego dłoń w zęby, patrząc mu prosto w oczy. To opowieść o budowaniu relacji opartej na wzajemnym szacunku i próbie sił.

Walka z mitami

Książka jest ważnym głosem w dyskusji o roli wilka w polskiej przyrodzie. Wajrak brutalnie rozprawia się z ludowymi podaniami o „złym wilku”. Pokazuje, że to wilk boi się człowieka i że w starciu tych dwóch gatunków, to my bywamy tą gorszą stroną. Autor porusza też tematy trudne i krwawe, opisując okrucieństwo, jakiego ludzie dopuszczali się wobec tych zwierząt, dlatego sam ostrzega wrażliwszych czytelników przed niektórymi fragmentami.

Ciekawostki z głębi lasu

Z lektury dowiemy się wielu unikalnych rzeczy – choćby o tajemniczym urządzeniu zwanym fladrą. To prosta linka z kolorowymi szmatkami, która dla wilka stanowi barierę nie do przejścia, mimo że nikt do końca nie wie, dlaczego budzi w nich taki lęk.

Dlaczego warto przeczytać?
Brak nudnych statystyk. Książkę czyta się jak najlepszą powieść przygodową.

Ogromna wartość edukacyjna. Uczy empatii i zrozumienia natury.

Narracja: Styl „kumpla przy ognisku” sprawia, że przez lekturę się płynie.

To pozycja obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć, że las to dom inteligentnych i skomplikowanych istot, które zasługują na nasz szacunek.

Oczami tropiciela

Jako czytelnik i...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Ciekawa, prawdziwa. Szkoda, że tak mało osób zna tą prawdę.

Ciekawa, prawdziwa. Szkoda, że tak mało osób zna tą prawdę.

Za mało o wilkach w historii o wilkach. Dodatkowo słuchałam audiobooka i odniosłam wrażenie, że dobór lektora jest nietrafiony. Chyba lepiej gdyby książkę czytał p. Wajrak.

4532 użytkowników ma tytuł Wilki na półkach głównych
886 użytkowników ma tytuł Wilki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wilki

Okładka książki Detektyw Wróbel i tajemniczy przybysze Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Detektyw Wróbel i tajemniczy przybysze Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Okładka książki Detektyw Wróbel i struty dziób Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Detektyw Wróbel i struty dziób Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Okładka książki Zew padliny Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Zew padliny Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Okładka książki Detektyw Wróbel i złamane pióro Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Detektyw Wróbel i złamane pióro Tomasz Samojlik, Adam Wajrak
Okładka książki Wszystkie kolory świata Mariusz Andryszczyk, Anita Andrzejewska, Justyna Bednarek, Paweł Beręsewicz, Katarzyna Bogucka, Aleksandra Cieślak, Maria Dek, Emilia Dziubak, Joanna Fabicka, Barbara Gawryluk, Andrzej Marek Grabowski, Monika Hanulak, Cezary Harasimowicz, Joanna Jagiełło, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Jona Jung, Grzegorz Kasdepke, Marta Kisiel, Katarzyna Kołodziej, Barbara Kosmowska, Agata Królak, Igor Kubik, Marta Kurczewska, Grażka Lange, Joanna Olech, Anna Onichimowska, Paweł Pawlak, Adam Pękalski, Andrzej Pilichowski-Ragno, Jola Richter-Magnuszewska, Grażyna Rigall, Joanna Rudniańska, Joanna Rusinek, Michał Rusinek, Katarzyna Ryrych, Piotr Socha, Zofia Stanecka, Przemek Staroń, Marcin Szczygielski, Marianna Sztyma, Adam Wajrak, Anna Wielbut, Rafał Witek, Daniel de Latour
Adam Wajrak
Adam Wajrak
Książka Adama Wajraka "Wilki" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura faktu. Ekolog i dziennikarz. Zajmuje się tematyką przyrodniczą, szczególnie dzikimi zwierzętami oraz wpływem człowieka na ich środowisko naturalne. Od 1997 roku mieszka w Teremiskach, wiosce położonej na jednej ze śródpuszczańskich polan w Puszczy Białowieskiej, skąd pochodzą jego liczne korespondencje przyrodnicze. Adam Wajrak często angażuje się w akcje mające na celu ochronę przyrody, w 2006 roku zainicjował zbieranie podpisów pod petycją w sprawie obrony Doliny Rospudy. Otrzymał wyróżnienie Bohatera Europy przyznawane co roku przez amerykański tygodnik „Time” za obronę środowiska naturalnego (2005 r.). Wajrak był jednym z 37 laureatów i jedynym z Polaków w tym gronie.

Cytaty z książki Wilki