Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem

Okładka książki Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem autora Oliver Sacks, 9788375062717
Okładka książki Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem
Oliver Sacks Wydawnictwo: Zysk i S-ka nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
The Man Who Mistook His Wife For a Hat
2009-01-02
1994-01-01
1987-01-01
Barbara Lindenberg

Kup Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem

o jedna z tych książek, które pokazują, jak niewiele wciąż wiemy o ludzkim mózgu. Sacks, wybitny neurolog i jednocześnie znakomity gawędziarz, przybliża czytelnikowi niezwykłe zaburzenia pracy układu nerwowego, prowadzące do zdumiewających – czasem wręcz niewiarygodnych – efektów. Opisuje m.in. przypadki osób z zespołem Tourette’a, bliźniaków, który widzieli liczby, ludzi mających trudności z rozróżnianiem stron czy wreszcie tytułowego mężczyzny, który nie potrafił odróżnić żony od kapelusza.
Jednocześnie lekturze towarzyszy pewien dyskomfort. Choć autor bez wątpienia jest zafascynowany swoimi pacjentami, momentami sprawiają oni wrażenie bardziej interesujących „przypadków” niż pełnokrwistych ludzi. Medyczna perspektywa bywa dominująca, a emocjonalny wymiar ich doświadczeń pozostaje w tle. To książka niezwykle ciekawa poznawczo, ale pozostawiająca pytanie o granicę między kliniczną obserwacją a osobistą historią człowieka.

W interesującyc sposób przedstawione horoby psychicznie które zazwyczaj kojarzą się nam z czymś strasznym. Autor pokazuje nam że wcale tak być nie musi. Momentami dla laika nudząca.

Książkę ewidentnie nadgryzł ząb czasu, w końcu powstała 40 lat temu. Neurobiologia poszła do przodu, a język stał się mniej stygmatyzujący. Ale jest cenna lekcja w tej książce, dzięki której kojarzy mi się ona z "Hipotezami szczęścia" Johnatana Heidta - człowiek jest szczęśliwszy, gdy może robić to, w czym jest dobry. U ludzi z defektami po prostu widać to jak w soczewce, bo "normalsi" sobie jakoś dadzą radę.

Poza tym jest to lektura pełna opisów ciekawych przypadłości i sposobie radzenia sobie z nimi. Pokazuje też jak ogromną rolę pełni empatia i otwarcie się na pacjenta. Choćby dlatego warto ją przeczytać.

10855 użytkowników ma tytuł Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem na półkach głównych
1208 użytkowników ma tytuł Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem