Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- The Man Who Mistook His Wife For a Hat
- 2009-01-02
- 1994-01-01
- 1987-01-01
- Barbara Lindenberg
Książka Olivera Sacksa, angielskiego neurologa i psychiatry, z pozoru tylko podejmuje wąsko rozumianą tematykę medyczną związaną z neuropsychologią czy też z neurologią. Neuropsychologia, tak jak kiedyś psychoanaliza, jest pasjonującą dyscypliną naukową nie tylko dlatego, że poszerza naszą wiedzę o psychice człowieka, ale również dlatego – a może przede wszystkim – że studiowanie tych zagadnień nieodmiennie prowadzi czytelnika do postawienia sobie zasadniczych pytań egzystencjalnych. Głębokie, proste i literacko znakomite analizy osób chorych, z którymi spotkał się w swojej praktyce Oliver Sacks, nie tylko przybliżają nam ich psychicznie jako ludzi. Skłaniają także do refleksji nad sobą. Każdy ma przecież jakieś braki, każda psychika jest w jakimś stopniu niekompletna, z czymś nie możemy sobie poradzić, czegoś nie potrafimy zrozumieć, a to, co uzyskujemy jako ostateczny wynik prób uzgodnienia siebie ze sobą, nie zawsze zdaje egzamin.
„Tematem tej dziwnej, ale wspaniałej książki jest analiza tego, co się dzieje, kiedy następują jakieś zmiany w mózgu, o których większość z nas nawet nie ma pojęcia... Doktor Sacks pokazuje, jakie lęki drzemią ukryte w naszych umysłach i jak niewiele potrzeba, by się ujawniły”.
– Sunday Times
Kup Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem w ulubionej księgarni
Oceny książki Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem
10855 użytkowników ma tytuł Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem na półkach głównych- Chcę przeczytać 6 354
- Przeczytane 4 264
- Psychologia 118
- Popularnonaukowe 52
- 2022 37
- 2018 27

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem
o jedna z tych książek, które pokazują, jak niewiele wciąż wiemy o ludzkim mózgu. Sacks, wybitny neurolog i jednocześnie znakomity gawędziarz, przybliża czytelnikowi niezwykłe zaburzenia pracy układu nerwowego, prowadzące do zdumiewających – czasem wręcz niewiarygodnych – efektów. Opisuje m.in. przypadki osób z zespołem Tourette’a, bliźniaków, który widzieli liczby, ludzi mających trudności z rozróżnianiem stron czy wreszcie tytułowego mężczyzny, który nie potrafił odróżnić żony od kapelusza.
Jednocześnie lekturze towarzyszy pewien dyskomfort. Choć autor bez wątpienia jest zafascynowany swoimi pacjentami, momentami sprawiają oni wrażenie bardziej interesujących „przypadków” niż pełnokrwistych ludzi. Medyczna perspektywa bywa dominująca, a emocjonalny wymiar ich doświadczeń pozostaje w tle. To książka niezwykle ciekawa poznawczo, ale pozostawiająca pytanie o granicę między kliniczną obserwacją a osobistą historią człowieka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW interesującyc sposób przedstawione horoby psychicznie które zazwyczaj kojarzą się nam z czymś strasznym. Autor pokazuje nam że wcale tak być nie musi. Momentami dla laika nudząca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę ewidentnie nadgryzł ząb czasu, w końcu powstała 40 lat temu. Neurobiologia poszła do przodu, a język stał się mniej stygmatyzujący. Ale jest cenna lekcja w tej książce, dzięki której kojarzy mi się ona z "Hipotezami szczęścia" Johnatana Heidta - człowiek jest szczęśliwszy, gdy może robić to, w czym jest dobry. U ludzi z defektami po prostu widać to jak w soczewce, bo "normalsi" sobie jakoś dadzą radę.
Poza tym jest to lektura pełna opisów ciekawych przypadłości i sposobie radzenia sobie z nimi. Pokazuje też jak ogromną rolę pełni empatia i otwarcie się na pacjenta. Choćby dlatego warto ją przeczytać.
Książkę ewidentnie nadgryzł ząb czasu, w końcu powstała 40 lat temu. Neurobiologia poszła do przodu, a język stał się mniej stygmatyzujący. Ale jest cenna lekcja w tej książce, dzięki której kojarzy mi się ona z "Hipotezami szczęścia" Johnatana Heidta - człowiek jest szczęśliwszy, gdy może robić to, w czym jest dobry. U ludzi z defektami po prostu widać to jak w soczewce,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka piękna swoją mądrością. Choć czytałem długo i po kawałku, zrobiła na mnie wrażenie zaduma nad złożonością ludzkiej rzeczywistości. Współczesna psychologia pokazuje jak mało wiemy o człowieku, a jeśli spojrzymy neurologicznie może się okazać, że nie wiemy nic. To zmusza do zmiany podejścia. Jaki to może wywrzeć wpływ na naszą codzienność? Od razu mam ochotę wszystkim wszystko wybaczać.
Książka piękna swoją mądrością. Choć czytałem długo i po kawałku, zrobiła na mnie wrażenie zaduma nad złożonością ludzkiej rzeczywistości. Współczesna psychologia pokazuje jak mało wiemy o człowieku, a jeśli spojrzymy neurologicznie może się okazać, że nie wiemy nic. To zmusza do zmiany podejścia. Jaki to może wywrzeć wpływ na naszą codzienność? Od razu mam ochotę wszystkim...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór przypadków zaburzeń pracy układu nerwowego, które skutkowały zdumiewającymi efektami. Mamy tu przemianę w psa po narkotykach, trudność w odróżnieniu żony od kapelusza czy nie dostrzeganie lewej strony talerza. Świetnie napisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę „Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem” czyta się bardzo przyjemnie, mimo że ma już swoje lata. Zawiera szokujące przykłady i ukazuje ciemne strony ludzkiego umysłu. Autor w ciekawy sposób przybliża działanie mózgu i pozwala lepiej zrozumieć jego złożoność.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo bardzo ciekawej treści. Autor to niesamowicie ciekawy człowiek, książka nie tylko o tematyce neuropsychologicznej ale niektóre fragmenty są nacechowane też egzystencjalno-filozoficznie. Super książka dla laika, same najbardziej interesujące przypadki schorzeń mózgu nie studiowane tylko jako pozbawiony emocji dokument ale opis pełnej relacji lekarza z pacjentem z podkreśleniem tego że podopieczni Sacksa mają swoje życie, marzenia, uczucia i osobowość. Jednak niektóre rozdziały mi się dłużyły.
Dużo bardzo ciekawej treści. Autor to niesamowicie ciekawy człowiek, książka nie tylko o tematyce neuropsychologicznej ale niektóre fragmenty są nacechowane też egzystencjalno-filozoficznie. Super książka dla laika, same najbardziej interesujące przypadki schorzeń mózgu nie studiowane tylko jako pozbawiony emocji dokument ale opis pełnej relacji lekarza z pacjentem z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka
Bardzo ciekawa książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFenomenalna pozycja, odsłaniająca zawiłe mechanizmy neurobiologii w niezwykłych przypadkach
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgrom wiedzy autora imponuje. Imponuje również sposób w jaki podchodzi do swoich pacjentów. Pełen ciepła i zrozumienia dla ich nietypowych chorób. Jego fascynacja niezrozumiałym działaniem mózgu z pewnością pomogła wielu. To się nazywa spełnienie zawodowe. Dla nas, czytelników pozostaje cieszyć się że nie musimy borykać się z takimi problemami. Warto przeczytać.